De Aad Struijs Persprijs 2019 en Frankrijk Binnendoor?

Één van mijn blogs is ingezonden voor de Aad Struijs Persprijs 2019. Maar wat houdt dat in? Wie is Aad Struijs? En om welk blog gaat het?  Daar kom je achter door verder te lezen.

Aad Struijs Persprijs

Eén van mijn blogs doet mee voor de Aad Struijs Persprijs 2019

In 2006 werd de onafhankelijke Aad Struijs Persprijs ingesteld door TourPRess. De Aad Struijs Persprijs (afgekort ASP) is een jaarlijkse vakprijs voor de Nederlandstalige reisjournalistiek en -communicatie.

TourPRess was een vereniging van journalisten en voorlichters die zich vooral met toerisme bezighielden. Deze onafhankelijke persprijs werd tot 2015 jaarlijks toegekend voor journalistieke verhalen die gepubliceerd werden in dagbladen, weekbladen, tijdschriften, reis- en vakbladen. De insteek was altijd dat het met reizen te maken moet hebben.

In 2016 werd er geen prijs uitgereikt en vanaf 2017 is er gekozen voor een nieuwe vorm waarbij ook internet een belangrijke rol heeft gekregen. Sinds dat jaar is er naast gedrukte verhalen ook een categorie voor blogs op het internet. En in 2019 zijn er zelfs 3 categorieën:

  • reisjournalistieke producties in print/digitaal/blogs;
  • Foto’s
  • Film (vlogs, video’s etc.)

Journalisten en bloggers kunnen jaarlijks hun werk inzenden en meedingen naar de prijs. Ook kunnen zij werk van anderen inzenden en meedingen naar een prachtig beeldje, een mooie geldprijs en eeuwige roem.

Maar wie was Aad Struijs en wat heeft hij te maken met Frankrijk Binnendoor?

Aad Struijs was een bekende journalist die bekendheid verwierf met reisverhalen en -rubrieken in kranten en boeken. Op die manier leverde hij een belangrijke bijdrage aan de promotie van bestemmingen in binnen- en buitenland.

Hij was bijna 40 jaar journalist en specialiseerde zich vanaf 1985 vooral in toerisme en recreatie in Nederland. Hij schreef diverse reis- en natuurgidsen. Maar ook een paar boeken die bestsellers werden zoals Het Toppunt van Nederland en Nederland voor nop.

Aad Struijs overleed in 2004 en 2 jaar later werd door TourPRess de Aad Struijs Persprijs in het leven geroepen.

Een fraai initiatief dat de laatste jaren dus ook reispublicaties op het internet een kans geeft om mee te dingen naar  een bronzen sculptuur van de Brabantse Kunstenaar Adry Hoeven. Het toont Aad Struijs als een persoon die met passie zijn beroep uitoefende met een schrijfveer en een boek. Aan de prijs is ook een geldbedrag verbonden.

En aangezien ik al sinds 1999 over Frankrijk schrijf leek het mij wel eens leuk om één van mijn verhalen in te sturen. Dat kwam ook omdat een paar jaar geleden iemand mij hier op attent maakte. En soms heb je een zetje nodig 🙂

Welk verhaal heb ik ingestuurd?

Inzending Aad Struijs Persprijs

Om te kunnen deelnemen moet een verhaal, blog of reisdocumentaire aan bepaalde voorwaarden voldoen. Het moet bijvoorbeeld gepubliceerd zijn in de periode oktober 2017 tot en met oktober 2018. En in die tijd heb ik heel wat reisverhalen met mijn ervaringen online gezet.

Aangezien ik sinds 1,5 jaar naast het schrijven ook ben begonnen met podcasts leek het mij leuk om een combinatie van reisverhaal, podcast en video in te sturen. Maar welke?  Ik kon kiezen uit heel veel blogs en artikelen maar toch koos ik bewust voor één verhaal.

Naar mijn gevoel geeft dat namelijk niet alleen mijn ervaringen in Frankrijk weer, maar ook hoe een ander mijn reisverhalen en tips ervaart. En toen viel mijn eigen keus op: Alternatieve route naar Parijs.

Het verscheen op Frankrijk Binnendoor in augustus 2018 en het was mijn email naar Marcel die mij deze vraag stelde:

“Ha Ruud,  mag ik jou als Frankrijk expert en professioneel Frankrijk reiziger even wat vragen? Volgende week vrijdag heb ik een afspraak in Parijs. Samen met mijn vriendin willen wij de 4 dagen ervoor even wat toeren door Normandië en Picardië. Heb je toevallig een leuke routesuggestie (geen snelwegen) we willen in elk geval ook naar Honfleur want daar is mijn vriendin nog nooit geweest”

Het leuke is dat het sindsdien ook één van mijn meest gelezen blogs is en de podcast ook al veel beluisterd is.

Dat is dus mijn inzending geworden voor de Aad Struijs Persprijs 2019. De bekendmaking van de winnaar vond plaats op de eerste vakdag tijdens de vakantiebeurs in Utrecht (9 januari 2019). Helaas kreeg ik geen nominatie, maar medoen was ook al een hele eer.

Wil je de podcast beluisteren? Dat kan op:

Frankrijk Binnendoor ook in Spotify
Luister naar mijn podcasts op Apple Podcasts
Luister via Stitcher


© logo Aad Struijs Persprijs, © afbeelding en tekst FrankrijkBinnendoor.nl