Alternatieve route naar Parijs

Ha Ruud,  mag ik jou als Frankrijk expert en professioneel Frankrijk reiziger even wat vragen? Volgende week vrijdag heb ik een afspraak in Parijs. Samen met mijn vriendin willen wij de 4 dagen ervoor even wat toeren door Normandië en Picardië. Heb je toevallig een leuke routesuggestie (geen snelwegen) we willen in elk geval ook naar Honfleur want daar is mijn vriendin nog nooit geweest.  Lees mijn antwoord

Tips voor een alternatieve route naar Parijs.

Toen ik bovenstaande vraag via een email kreeg toegestuurd begon het gelijk al in mijn bovenkamer te kraken en te piepen en luttele seconden later zag ik al een prachtige alternatieve route naar Parijs voor mij. Ik stuurde hem dus maar meteen een email terug:

“Hoi beste Marcel,

Je vraag heeft mij op een idee gebracht dus hier is mijn alternatieve route naar Parijs

Als je voor de afspraak in Parijs door Picardië en Normandië wilt dan kan ik je als eerste stop de Baai van de Somme aanraden bij Le Crotoy. Ten noorden ervan liggen mooie stranden en een fraai natuurgebied. De baai zelf is ook heel gaaf. Aan de overkant bij Saint-Vallery-sur-Somme kun je met een gids bij laag water de baai in om zeehonden te spotten en de stad Amiens is trouwens ook altijd leuk.

Ik zou er dan zelf voor kiezen om in Saint-Vallery-sur-Somme een hotel of chambre-d’hôte te boeken voor 2 nachten. Waarom? Jullie zijn toch wandelaars? Dan kun je de dag na aankomst benutten om met een gids een wandeling in de baai te maken. Ik heb dat ook eens gedaan en het is meer dan de moeite waard. Maar dat verhaal kun je lezen in mijn ebook Loire, Bretagne & Picardië.

Meer tips vind je in dit blog over Picardië.

Vervolg je reis dan zoveel mogelijk langs de kust richting Le Havre. Je komt dan bij bekende plaatsen zoals Ault, Le Tréport, Dieppe, Yport en Étretat. Bij de Pont Normandie ga je dan de Seine over naar Honfleur.

Je wilde toch ook nog naar Normandië?

Ga dus bijvoorbeeld op dag 3 naar Honfleur. Je vriendin wilde dat toch graag eens zien? Aangezien jullie volgens mij ook van kunst houden zit je in Honfleur wel goed. In het hoogseizoen en in het weekend kan het er flink druk zijn maar als je door de week kunt dan valt het best wel mee.

Zelf verblijf ik graag in het Mercure Hotel Honfleur omdat ze er een afgesloten parkeerterrein hebben. Dat is wel zo fijn als je op doorreis bent met koffers in je auto. Maar ik heb er ook wel eens in het goedkope Kyriad geslapen waar voor het hotel ook voldoende parkeerplaats is. Maar er zijn zat hotels en chambre-d’hôtes in Honfleur.

Om het maximale uit je bezoek te halen en voor een lekker adresje, zeker voor een visliefhebber, moet je mijn blog over Honfleur maar even lezen. Weet je wat ook leuk is? Als je er naar toe rijdt luister dan even in de auto via Apple Podcasts of Spotify naar mijn podcast over Honfleur. Dan praat ik je onderweg even bij 🙂

Na het ontbijt (niet te laat) kun je dan  besluiten om te lunchen in Rouen. Een superleuke stad met een gezellig centrum. Van Honfleur naar Rouen is het ongeveer 80 kilometer als je binnendoor gaat. Deze stad heeft mijn hart veroverd. Ik heb Rouen altijd links laten liggen (eigenlijk rechts) maar dat is onterecht. Rouen heeft een supermooie binnenstad met een rijke historie (Jeanne d’Arc).

Mijn tip is in elk geval om over de binnenwegen zoveel mogelijk de Seine te volgen. 

Rouen

De laatste overnachting voor Parijs

Als je even lekker door Rouen geslenterd hebt en de lunch hebt gebruikt is het tijd om naar je volgende stop te rijden.

Volg gewoon de Seine stroomopwaarts richting Giverny dat is ongeveer 1,5 uur schat ik (circa 65 kilometer). Jullie zijn toch kunstliefhebbers? In Giverny vind je het huis waar Claude Monet gewoond heeft met de prachtige tuinen die in veel van zijn schilderijen zijn te zien zoals de beroemde waterlelies en het Japanse bruggetje.

In mijn blog over Giverny lees je er alles over. Ik weet zeker dat jullie hier van zullen genieten!  

Voor je in Parijs aankomt wacht je dan nog één overnachting. Als het je lukt moet je proberen een kamer te bemachtigen in Le Petit Giverny. Een hotel met 3 kamers op een topplek. Ik zal je er niet alles over verklappen. Maar ik vond het er zo leuk dat ik er een apart blog over geschreven heb. 

De volgende ochtend na het leuke en lekkere ontbijt kun je dan de Seine stroomopwaarts volgen naar Parijs. Dat kun je dan op je gemak doen want het is nog maar ongeveer 90 kilometer. Een beetje afhankelijk van de plek waar je in Parijs moet zijn. Als je vroeg vertrekt, en deze dag nog niets gepland hebt, kun je misschien naar Versailles, daar kom je dan praktisch langs.

Grofweg ziet de hele reis er dan zo uit: route in Google Maps

En als je nog tips in Parijs wilt dan hoor ik het wel. Maar je kunt natuurlijk ook altijd even mijn blogs over Parijs raadplegen.  Veel plezier tijdens je ontdekkingstocht in Picardië, Normandië en langs de Seine. Laat nog eens weten hoe het geweest is.

Vriendelijke groeten, Ruud”

schattig hotel met 3 kamers

De reactie die ik omgaand kreeg op deze alternatieve route naar Parijs:

“Jee man wat ben je toch een top kerel! Super tips en een geweldige route we gaan hem doen!! Driewerf dank Ruud!

Groetjes, Marcel”

En het leek mij dus een goed idee om deze route met mijn lezers te delen zodat jij ook inspiratie hebt voor een alternatieve route naar Parijs.  Als je dit combineert met 3 of 4 nachten Parijs dan garandeer ik je dat je een topweek hebt in Frankrijk.

Lees ook deze tips voor nog meer informatie:

Verder vind je in mijn ebook Parijs! veel handige tips, zeker als je voor het eerst naar Parijs gaat. Ben je er al vaker geweest? Dan is mijn dagboek in Parijs een aanrader. Hier neem ik je mee gedurende een hele week waarin ik als een Parijzenaar een week in een appartement verbleef.

Oh ja… een week later ontving ik deze kaart van MarcelBedankt voor je tips

De complete routebeschrijving en de unieke podcast met alle tips.

Ik heb voor Marcel en zijn vriendin ook de route nog even uitgestippeld in Google Maps zoals je hieronder kunt zien. Je rijdt tot een stuk na Lille over de snelweg maar daarna duik je het Franse land in om Frankrijk Binnendoor te ontdekken.

Heb je de podcast nog niet gehoord? Je kunt de audiofile hieronder beluisteren maar ook via Spotify, in Apple Podcasts en Stitcher. Abonneer je op de andere podcasts van Frankrijk Binnendoor voor nog meer tips.


Aad Struijs PersprijsDit blog en de podcast is ingezonden voor de Aad Struijs Persprijs 2019 en dingt dus ook mee naar deze prestigieuze en onafhankelijke prijs voor de reisjournalistiek.

Je leest er hier meer over.