De derde donderdag van november is het voor veel wijnliefhebbers de dag om te genieten van de beaujolais primeur. Maar een wijn waarvoor de druiven twee maanden eerder geplukt zijn kan toch geen volwaardige wijn zijn? Of toch wel?
Wat is er nou zo bijzonder aan beaujolais primeur?
beaujolais primeur is een rode wijn die elk jaar bij menig wijnliefhebber op de een of andere manier voor een bepaalde opwindig zorgt. Het is een viering van een Franse wijntraditie waarvoor wereldwijd allerlei evenementen, diners en proeverijen worden georganiseerd. Deze heel jonge wijn van de Gamaydruif is nou niet bepaald mijn favoriet. Smaken verschillen maar op de een of andere manier heb ik altijd bij de eerste slok.... hmmm... als deze langer blijft rusten in het vat wordt de wijn dan niet beter en lekkerder? Ik ben dus maar eens in de historie van de Beaujolais Primeur gedoken om de geheimen van de productie te ontdekken en waarom de wijn zo beroemd is geworden.
Waar komt de beaujolais primeur vandaan?
Hoe beaujolais primeur gemaakt wordt
Het bijzondere van de Beaujolais Primeur ligt in de vinificatiemethode, dus hoe de wijn gemaakt wordt. Het proces gaat grofweg als volgt: de hele trossen gaan in vaten of tanks die worden afgesloten. Onder invloed van de druk van de bovenste trossen worden de druiven onderin gekneusd en geperst. Daardoor komt er koolzuurgas vrij waarna het gistingsproces begint. Soms wordt dit proces door ingrijpen van de wijnboer nog versneld. Deze techniek geeft de beaujolais primeur zijn karakteristieke frisheid en tonen van rood fruit. De pluk van de druiven is over het algemeen begin september.
Het unieke van Beaujolais Primeur is dat de wijn snel na de oogst gebotteld wordt en de marketing is er op gericht dat de wijn pas officieel op de derde donderdag van november verkrijgbaar is. Dan is het ook een race tegen de klok om de frisheid en levendigheid van de aroma's van de wijn te behouden en de flessen tijdig te overal te bezorgen. Vroeg bottelen geeft consumenten de mogelijkheid om een wijn te proeven die jong, levendig en vol leven is. Maar waarom wordt deze wijn zo jong gedronken? Wijn moet toch juist rusten en ouder worden?
Marketing en beaujolais primeur of beaujolais nouveau
Maar hoe smaakt de beaujolais primeur nou?
ISBN: 9789083010656
Frankrijk Binnendoor Regiogids Bourgogne
Deel 3 van de unieke serie Frankrijk Binnendoor Regiogidsen gaat over de departementen Yonne, Côte-d'Or en Saône-et-Loire in de Bourgogne. Aan de hand van dit boek maak je een onvergetelijke roadtrip door de Bourgogne en krijg je veel tips voor unieke fietstochten maar ook de insidertips van een van de beste wijnadviseurs in Frankrijk om wijn te proeven bij kleinschalige maar heel goede familiebedrijven.
Elke Regiogids is altijd inclusief speciale website met gratis gps-routes en luisterboek. Bekijk hier het uitgebreide inkijkexemplaar. Het boek is ook in de boekhandel te koop.
De Regiogids Bourgogne kost € 21,50 inclusief online extra's, gps-routes en uniek maar gratis luisterboek. Je kunt het hier online bestellen