Op de fiets of met de auto naar Domme

Dit is een nieuw deel in mijn serie Met een ebike in Frankrijk. En ik neem je mee naar het bijzondere stadje Domme dat hoog boven de Dordogne uittorent. Klim je mee? Lees verder...

Ontdek Domme in de Dordogne

Ben je dom als je niet naar Domme gaat?

Die vraag kan ik eenvoudig met ja beantwoorden omdat Domme een mooi en historisch dorp is waar je een fantastisch uitzicht op de Dordogne hebt. Maar alleen daarmee doe je Domme tekort!

Na de prachtige tocht van gisteren naar Rocamadour was ik aan het twijfelen of ik opnieuw op de ebike zou stappen of met de auto een rondrit door de omgeving zou maken. Ik was al lang niet meer in het leuke plaatsje Domme geweest. Vroeger, tijdens vakanties met de kinderen, was het altijd weer leuk om op een warme dag de grotten in te gaan en daarna boven op het plein een ijsje te nuttigen. 

Ik had op de kaart gezien dat het vanaf Vakantiepark Domaine de Lanzac ongeveer 32 kilometer was. Dus op zich prima voor een dagtocht. Je fietst dan ongeveer 65 kilometer heen en terug afhankelijk van de route die je kiest. 

Vanaf Domaine de Lanzac kun je dan het best de afdaling naar Le Roc maken zoals ik die eerder samen met Marian reed. Ik vond het een topervaring en prima voor een herhaling.

Als je dan in Le Roc bent ga je linksaf naar de D50 en die blijf je volgen tot je bij Grolejac en de D704 komt. Daar volg je dan een klein stukje de Voie Verte richting het Plan d"Eau du Roc Percé bij Groléjac. Dit meer van ongeveer 15 hectare is trouwens ook een leuke bestemming.

 Het is ideaal voor gezinnen met kinderen en er is een zandstrand. Je kunt er bijvoorbeeld:

  • zwemmen
  • kanoën
  • vissen
  • wandelen
Cingle de Montfort

Verder over de D50 naar Domme

Maar voor deze tocht fiets je niet naar het Plan d'Eau maar ga je vrij snel rechtsaf om je tocht over de D50 te vervolgen. Als je de D50 volgt kom je een aantal klimmetjes tegen bij Saint-Julien-de-Lampon, vlak voor Veyrignac, na Groléjac en tenslotte de weg omhoog naar Domme. Maar met een ebike en de juiste versnelling kiezen mag dit geen probleem zijn.

Je kunt vlak voor Domme wat afkorten door de D50 te verlaten vlak nadat je de Camping le Moulin de Caudon bent gepasseerd. Iets verderop ga je dan linksaf en blijf je de weg volgen tot je weer op de D50 uitkomt. Daar ga je dan linksaf. In de verte zie je Domme dan liggen hoog boven op de heuvel en daar moet je dus naar toe.

Na een laatste klim kom je dan door de poort van Domme. Het dorp is een bastide zoals er zoveel zijn in deze regio en in de Lot. Toen in 1283 Filip de Stoute bedacht dat het een mooie plek was om de Dordogne tegen de Engelsen te verdedigen werd het stadje gebouwd met een stevige omwalling en stadspoorten. De straten komen in het centrum uit op het stadsplein.

een huis in Domme

Door de stadspoort van Domme

Als je de route volgt die ik heb beschreven dan kom je bij de grote poort die ooit als gevangenis dienst deed.  Het is de Porte-des-Tours. Als je het tot hier gebracht heb stap dan even af en kijk over je schouder of nog beter draai je om. 

Fiets dan rechtsaf en blijf de Rue de la Paillole volgen en volg de richtingsborden. Je passeert dan op een gegeven momen de begraafplaats en daar kun je alleen maar linksaf.

Ben je met de auto? Dan kun je hier parkeren. Dat kan ook buiten de muren maar dan moet je nog een flink stuk lopen. En buiten het hoogseizoen zal er op de parking bij de begraafplaats genoeg plek zijn.

Iets verderop kom je dan bij het uitzichtspunt en het oude centrum met het stadhuis en het centrale plein waar op donderdag de markt wordt gehouden. Hier kun je ook even uitpuffen voor een hapje en een drankje. De mooie Place de la Halle heeft een mooie markthal waar ook de toegang is tot de bijzondere grotten van Domme. 

Voor de terugtocht kun je dezelfde route nemen maar het is ook leuk om dit langs de andere oever van de Dordogne te doen. Steek dan bij Vitrac de Dordogne over en zoek daar de Voie Verte tussen Sarlat en Souillac

Vallei van de Dordogne

Ga je met de auto naar Domme?

Als je met de auto gaat dan is dezelfde route ook heel leuk om te rijden. Als je dan bij Domme aankomt kun je buiten de poort parkeren of volg je de route zoals ik hierboven heb beschreven.

Overigens is de Porte-des-Tours ook meteen de best bewaarde toren van Domme met links en rechts van de poort 2 flinke torens die ooit als wachttorens dienst deden. Heb je over je schouder gekeken? Zo niet doe het dan hier want dan zie je het prachtige uitzicht en begrijp je meteen dat Filip de Stoute geen domme man was maar een slimme vent die wist hoe hij Domme moest verdedigen. 

Overigens ging het er niet altijd vredig aan toe want volgens de geschiedenis werden er tussen 1307 en1318 maar liefst 70 tempeliers in de torens opgesloten. Zij kerfden hun geloof in de katholiek kerk in de muren. Grafiti uit de 13e eeuw dus eigenlijk. Dit deden ze heel slim zodat het met het blote oog niet te lezen was. Maar in 1970 bedacht een lokale kanunik een techniek om onzichtbare tekens te ontcijferen. Je kunt er nu een rondleiding met tekst en uitleg krigen.

Ik kan je aanraden om auto of ebike te laten staan en goed op slot te zetten zodat je met een gerust hart Domme kunt gaan verkennen. Je kunt bij het Office du Tourisme een kaartje vragen met een rondwandeling. Maar er valt veel meer te ontdekken als je gewoon door de straatjes slentert. Wat ik telkens weer leuk vind is om vanaf het Office du Tourisme terug te lopen naar de Porte des Tours en dan rechtsaf de omwalling te volgen. 

Porte de la Combe

Tip van een bewoner

Je komt dan op een gegeven moment bij de Porte de la Cambe.

Hier trof ik laatst een lokale bewoner die er vlak bij woonde en er zijn hond uitliet. Als je door de poort loopt heb je een mooi uitzicht op de omgeving. Ik vroeg hem of hij het niet erg vond dat alle toeristen dagelijks langs zijn huisje en terras vol bloemen liepen.

Hij antwoordde: "Ah, on s'y habitue après 60 ans." Hij was geboren en getogen in Domme en woonde al 60 jaar in het huisje waar hij geboren was. "Quand je passe la porte, j'entre dans un autre monde". Zijn geheim was dus dat als hij met zijn hond door de poort naar de andere kant van de muur ging en dan in een andere wereld kwam. Hij nam mij en Marian even mee en eigenlijk zou ik het je niet moeten verklappen.  

De meeste mensen lopen hier namelijk aan voorbij. Maar inderdaad, als je onder de boog doorgaat stap je in een andere wereld met een fantastisch uitzicht en... een stuk rustiger dan aan de andere kant van de muur. Ik bedankte hem voor deze ontdekking en ging verder met mijn wandeling langs de stadsmuur

Iets verder kom je dan bij de Porte del Bos. Dat was oorspronkelijk een toren met 2 verdiepingen die met een valhek, naar de weg die uit het dal komt, kon worden afgesloten. Aan het begin van de vorige eeuw werd deze toren aangepast om modernere voertuigen door te kunnen laten. 

Slenter verder door de mooie straatjes en ga kris kras door het dorp. Let vooral op de mooie oude panden. Als je terug loopt naar het centrum kun je de volgende plek opzoeken om te genieten in dit mooie en vooral historische stadje.

Domme in de Dordogne

Geniet van het uitzicht op de vallei van de Dordogne

Als je bent uitgeslenterd dan is het de moeite waard om van een mooi uitzicht te gaan genieten. Dat kun je het best doen bij de Belvédère de la Barre. Daar kun je namelijk goed zien dat Domme op ongeveer 150 meter boven de Dordogne uitsteekt.

Domme werd in 1281 gesticht en omdat de rotswand hier zo steil is vonden ze het niet nodig om deze kant van het stadje te verdedigen. Dat bleek in 1588 een vergissing want tijdens één van de vele oorlogen werd Domme ingenomen door een leger van protestanten. Zij gebruikten een list en lieten soldaten via de rots omhoog klimmen. Zij wekten de inwoners en lieten hen de poorten open om de andere soldaten binnen te laten. 

Nu kun je op deze plek genieten van een formidabel uitzicht over de vallei van de Dordogne. Als je iets naar links kijkt zie je in de verte het mooie dorp La Roque-Gageac liggen dat wel tegen de rotsen aangeplakt lijkt te zijn. Ook een bezoek absoluut waard.

Als je de promenade naar links volgt kom je in de mooie Jardin Public du Jubilé. Ook een mooie plek en met Le Moulin du Roy en nog wat verder de resten van het oude middeleeuwse kasteel. Maar daar kun je helaas niet bijkomen.  (Tip, kijk eens in Google Maps naar Domme en zet deze in satelietmode. Je kunt dan mooi inzoomen op deze plek waar je niet kunt komen.)

Als de avondzon schijnt verkleurt Domme naar goudgeel. Dus het beste tijdstip is wat mij betreft aan het eind van de middag als de meeste toeristen weer het dal van de Dordogne in trekken. Dan is het er puur genieten als de zon over de zandkleurige huizen strijkt. Een echt "genietmomentje".

Moulin du Roy

Ga onder de grond en ontdek de Grotte de Domme

Mocht je nog tijd hebben en op tijd zijn dan kun je ook de grotten van Domme in.

Een goed idee op een warme dag want het is er lekker koel. Het is een grottenstelsel van maar liefst 450 meter lang. Nu is het een prachtige plek om te bezoeken en je te laten verrassen door indrukwekkende formaties van de druipsteen die door de eeuwen heen grillige stalactieten hebben gevormd.

Als je boven op het plein staat heb je er geen idee van wat er zich onder je voeten afspeelt. Het is dus gewoon de moeite waard om ook af te dalen in de Grotte de Domme. Een plek trouwens die in de ruige middeleeuwen door de bewoners als een natuurlijke schuilplaats werd gebruikt.

Ben je weer boven de grond? Doe dan net als ik en koop een ijsje om op de Belvédère de la Barre nog even van het mooie uitzicht te genieten. Dat ijsje koop je natuurlijk bij Glacier Fabricant Lambert op de Place de la Halle. Sinds de jaren vijftig is deze ambachtelijke ijssalon een populair plekje in Domme. Hou je van walnoten? Het walnotenijs is ongelooflijk lekker!

De terugtocht op de fiets kan via dezelfde route maar ook via de andere oever van de Dordogne over de Voie Verte richting Souillac. 

Wandelen in Domme

Meer tips over Domme en omgeving

Ben je met de auto? En wil je Domme verlaten? Ga dan via de Porte del Bos naar beneden en volg de smalste weg met een haarspeld bocht zodra je onder de poort uitkomt en ga op avontuur in dit mooie stukje bij de Dordogne. 

Bijvoorbeeld naar La Roque-Gageac of naar het indrukwekkende kasteel van Beynac-et-Cazenac. Moet je richting Souillac? Ga dan langs de Dordogne over de D 703 richting Montfort en geniet bij het uitzichtpunt van de Cingle de Montfort nog even van deze mooie plek in de Périgord Noir.

Als je deze tocht op de fiets of met een ebike wilt maken dan moet je er rekening mee houden dat een enkele reis circa 32 kilometer is. Daar doe je dan ongeveer 2 uur over. Een mooie dagtocht dus.

Zorg wel dat je batterij van je ebike is volgeladen omdat je een paar pittige klimmetjes tegenkomt waarbij je, afhankelijk van je conditie, behoorlijk wat van je accu zult vergen.

Het grootste stuk gaat over de D50. Ik reed er in juni en toen was het er redelijk rustig. Toch is het raadzaam om niet naast elkaar te fietsen maar achter elkaar. Sommige stukken gaan onder bomen. Zet daar je licht aan zodat je voor auto's goed zichtbaar bent.