Le Falgoux in de mooie Vallée du Mars

Open haard in een gite in de Auvergne

Een oude vallei en een oude open haard

Het is al weer een tijdje geleden dat wij in de Auvergne een week doorbrachten in een oude gîte aan de voet van de Puy Mary. Om precies te zijn in het gehucht(je) Le Maréthie dat bij le Falgoux ligt in de mooie Vallée du Mars.

De eigenaar vertelde ons dat het huis ruim 400 jaar oud was. De kamer bevatte een gigantische schouw waar je aan beide zijden in kunt zitten zodat je bij een brandend haardvuur vlakbij het vuur kunt zitten. Ik kon er makkelijk rechtop in staan.

Buiten had het een ruim terras met een prachtig uitzicht op de Vallée du Mars en in de verte (1,5 km) het dorpje Le Falgoux. De vallei werd ooit gevormd door een gletsjer die vanaf de Puy Mary met enorme kracht het fantastische landschap heeft geschapen. Tot ongeveer 70.000 jaar geleden werd door vulkaanuitbarstingen lava over de omgeving uitgestort die het landschap een vruchtbare bodem gaf. Op diverse plekken in de valleien rondom de Puy Mary kun je dit nog goed zien in de vorm van ronde bollingen op de heuvels die gevormd zijn door gestolde lava.

Gletschers in de Auvergne?

Op veel plaatsen in de Cantal kun je ook nog het geweld van de gletsjers waarnemen door grote rotsblokken die her en der in het landschap liggen en als puin voor de gletsjers werden uitgeschoven en er na het verdwijnen van de ijstijd zijn blijven liggen. Soms zie je in de dorpjes dat de huizen tussen de gigantische keien zijn ingebouwd. Ook kun je op sommige plaatsen in het gesteente van de heuvels het reliëf van het geweld van de schuivende gletsjer nog zien.

De Cantal wordt bij Le Falgoux gedomineerd door de Puy Mary een berg met een hoogte van 1787 meter. De berg is in Frankrijk gekwalificeerd als Grand Site National en in het seizoen (juli / augustus) kan het er behoorlijk druk zijn.

In de omgeving kun je prachtige wandelingen maken. Handig is daarvoor Promenades et Randonnées aux Pays des Grandes Espaces (le Pay entre Dordogne et Monts du Cantal). Een boekwerkje met uitneembare kaarten. Natuurlijk kun je ook uit de voeten met de IGN kaart 2435 OT Monts du Cantal (1:25000)

Tip: meer informatie over de Auvergne