Je hebt een elektrische auto of een plugin-hybride en gaat naar Frankrijk, hoe zit het dan met de mogelijkheden om op te laden? En wat is handig om te weten om je reis goed voor te bereiden? In dit artikel lees je wat de mogelijkheden zijn om in Frankrijk snel en voordelig elektrisch te laden. Inclusief slimme tips om probleemloos met een elektrische auto door Frankrijk te reizen.

Met een elektrische auto (EV) naar Frankrijk?
Als je gewend bent om lange afstanden met een elektrische auto af te leggen, dan is Frankrijk Binnendoor een prima idee. Maar ook als je voor het eerst met een elektrische auto naar Frankrijk gaat hoeft het absoluut geen uitdaging te zijn.
Met het principe van Frankrijk Binnendoor reis je altijd relaxed en zie je veel meer. Omdat de snelheid op Franse D-wegen maximaal 80 of 90 kilometer per uur is, rij je met een EV ook nog eens zuinig, het zijn juist de snelheden waar een elektrische auto vooral zuinig rijdt. Het verschil tussen 110 of 130 kilometer per uur op de autoroute of 80 km per uur kan al gauw 30 tot 40% schelen.
Naast deze besparing kun je er vanuit gaan dat je langs de snelweg ook meestal hogere prijzen hebt en dat het druk kan zijn bij de laadpalen. Dat je op een rustige binnenweg ook nog eens meer ziet is dus een mooie extra!
Je reis door door Frankrijk met een elektrische auto
Het begint met het plannen van je route. Ik neem als voorbeeld een prachtige route door de Franse Ardennen, via de Champagnestreek en dan links om Parijs naar de vallei van de Loire. Deze route plus een fraaie route rechts om Parijs en veel roadtrips vind je allemaal in het boek LOIRE.
Als je de route links om Parijs dus als voorbeeld neemt, dan is de afstand van Maastricht naar Fontainebleau 555 kilometer. Plan dan bijvoorbeeld twee overnachtingen. Zelf probeer ik een rit Frankrijk Binnendoor nooit langer te maken dan 250 of maximaal 300 kilometer op een dag. Daardoor reis je lekker rustig en zie je meer. Over de Franse binnenwegen ligt de gemiddelde snelheid op circa 60 kilometer per uur, op routes met weinig dorpen of stadjes kun je vaak kilometers lang 80 of 90 rijden (afhankelijk van het departement). Dat is voor veel elektrische auto’s dus een economische snelheid. Een afstand van 250 kilometer op een dag is met een EV ook makkelijk te overbruggen.
Waar moet je op letten als je met een EV in Frankrijk rijdt?
Net als met een benzine- of dieselauto zul je er met een EV rekening mee moeten houden dat er in minder bevolkte streken niet veel benzine- of laadstations zijn. Frankrijk heeft de laatste jaren echter een enorme inhaalslag gemaakt en zelfs in de meeste dorpen zijn nu laadpalen te vinden. Snelladers vind je vooral langs de snelwegen, maar in steeds meer dorpen en stadjes vind je laadpalen en zelfs snelladers bij het gemeentehuis (de Mairie) en bij winkels. Vijf jaar geleden toen ik mijn eerste plugin-hybride reed bleek al dat je in wat grotere dorpen vooral bij parkeerplaatsen al laadpalen had staan. Datzelfde gold ook bij attracties. Zo kwam in in 2022 bij het kasteel van Guédolon dat niet ver van Auxerre ligt. Ik kon daar mijn auto laden bij een van de vier laadpalen. Dat was toen een proef en kon er zelfs gratis laden. Die luxe is er nu niet meer maar wel de mogelijkheid om ook op het platteland van Frankrijk laadpalen te vinden.
Goedkoop laden bij een supermarkt in Frankrijk
Bij de grote supermarchés kun je tijdens het shoppen je auto opladen, vaak met een snellader. Sommige ketens laten je met een klantenkaart zelfs 60 minuten gratis laden aan een 22kW-laadpaal. Het loont dus om ter plekke navraag te doen. Als je in zo'n supermarkt boodschappen doet vragen ze altijd of je een klantenkaart hebt of wilt. Misschien is dat het moment om eens oui te zeggen in plaats van non en een klantenkaart te laten maken.
Net als met benzine en diesel zijn de prijzen per kw bij de Franse supermarches aanzienlijk scherper dan langs de autoroute. Het kan wel 20 tot 25 cent per kw schelen! En als je toch boodschappen gaat doen loont het dus om de auto aan een laadpaal te hangen. Zeker bij de snelladers heb je dan weer kilometers genoeg voor een mooie rit door Frankrijk!
Supermarkten waar laadpalen te vinden ziijn:
Dit is ook een handige tip met een EV in Frankrijk
Wat ook slim is: als je ergens naartoe wilt om te fietsen, te wandelen of een kasteel, een stadje of een museum te bezoeken, kijk dan of er een laadpaal is waar je de auto aan kunt hangen.
Steeds meer hotels, chambres d'hôtes, vakantiehuizen, vakantieparken en campings beschikken over laadpalen. Vaak gaat het dan om 22kw palen maar soms ook om snelladers. Ik huurde eens een huis in Saône-et-Loire met een laadpaal waar je gratis mocht laden aan een 22kw laadpaal.
Zoek je een accommodatie? Dan kun je tegenwoordig meestal ook zoeken en selecteren op laadpalen voor een elektrische auto. Denk er ook aan dat je de aparte laadkabel meeneemt waarmee je via een gewoon stopcontact kunt laden. Doe je dit bij een camping, vakantiepark of een gehuurde gîte, vraag dan wel altijd vooraf toestemming. Dat is wel zo netjes en je komt er dan ook achter of het stopcontact wel geschikt is. Vooral in wat oudere gîtes zou ik namelijk niet zomaar mijn laadstekker in een stopcontact steken...
Langs de autoroute in Frankrijk snelladen
Snelladen langs de autoroute in Frankrijk is al lang geen puzzel meer. De laatste jaren is er enorm geïnvesteerd in laadstations die je bij de moderne rustplaatsen met tankstations vindt en dat is normaal gesproken om de circa 40 à 50 kilometer. Kortom gebruik de planning in je auto of een handige app zoals A Better Routeplanner en je kunt probleemloos je laadstops in Frankrijk plannen.
Het is in elk geval slim om naast je standaard laadpas een paar extra passen mee te nemen. Met Shell Recharge, Chargemap, Plugsurfing en de ANWB Laadpas kun je altijd wel ergens laden. Wil je laden bij een Tesla supercharger met een ander merk EV? Dat kan ook maar dan heb je wel de Tesla app nodig.
Het Nederlandse FastNed is ook nadrukkelijk aanwezig in Frankrijk, bijvoorbeeld langs de populaire Route du Soleil. In de zomermaanden kan het bij laadstations druk zijn maar dan is het handig om te weten dat na Nancy het snellaadstation Aire de Toul Chaudenay ligt met heel veel laadpunten waar de wachttijd kort is
Waar vind je veel en waar in Frankrijk weinig laadpalen?
Over het algemeen kun je zeggen dat in toeristische gebieden en in de omgeving van de grote steden de dekking van laadstations het grootst is. Daarentegen zul je in minder bevolkte gebieden zoals de Limousin, Auvergne en op het platteland rekening moeten houden dat je soms wat verder moet rijden om een laadpaal te vinden. Maar zoals ik al vaker in blogs en in mijn boeken heb geschreven geldt dat ook voor fossiele brandstof. Ook moet je er voor zorgen dat je niet met een half lege tank lange ritten in dit soort gebieden moet maken. Op tijd laden en slim gebruik maken van een laadapp of het systeem van je auto helpt je ook in dit soort streken relaxed van je reis te genieten.
Mag een niet Tesla-rijder bij een Tesla Supercharger laden?
Ja, dat mag inderdaard maar er is wel iets voor nodig. Tesla heeft, net als in andere Europese landen, in Frankrijk een deel van het Supercharger-netwerk opengesteld voor niet-Tesla-rijders. Elektrische auto's van andere merken kunnen daar gebruik van maken met de Tesla-app. In deze app kun je zien bij welke Supercharger je met een ander merk kunt snelladen. Download de app voor Android of iOS en maak een account aan. Voeg een betaalmethode toe en daarna kun je in de app een laadstation kiezen en zie je welke er nog vrij zijn. Niet-Tesla-rijders betalen een iets hoger tarief per kWh dan Tesla-rijders.
Je moet wel een zogenaamde CCS-aansluiting hebben. Dat is een standaardstekker die een Type 2 aansluiting kan combineren met extra contactpunten voor DC-snelladen. Merken zoals Renault, VW, Kia, Hyundai, BMW, Peugeot en Citroën die geschikt zijn voor snelladen zijn uitgerust met CCS. Je herkent de aansluiting aan de type 2-poort met twee extra pinnen onderin.
Tips en handig om te weten:
Met een elektrische auto kun je zuinig rijden door een paar simpele tips te volgen.
Rijd zuinig op D- en N-wegen
Zoals ik eerder al schreef zijn de Franse binnenwegen ideaal voor een elektrische auto. D- en en in mindere mate N-wegen zijn populair vanwege hun rustige verkeer en mooie uitzichten. De ideale snelheid voor een elektrische auto op deze wegen ligt tussen 70 en 90 km/u. Hogere snelheden leiden tot meer energieverbruik, terwijl langzamer rijden vaak efficiënter is. De maximale snelheid op D wegen is 80 km in sommige departementen 90 km. Ideaal dus voor je elektrische auto.
Regenereer energie in heuvelachtig terrein
In de berggebieden zoals de Alpen of de Pyreneeën kun je profiteren van regeneratief remmen. Dit helpt je batterij op te laden tijdens het afdalen. Anticipeer op bochten en gebruik de rem niet onnodig. Maar ook in het heuvelachtige binnenland kun je met regeneratief remmen veel kilometers terugwinnen. Zelf rijd ik al een paar jaar een plugin-hybride. Ik heb standaard de instelling zo staan dat deze maximaal energie genereert bij regeneratief remmen. Vaak combineer ik dat in een lange afdaling met de cruise-control en zie dan de elektrische kilometers behoorlijk toenemen. Het is een kwestie van uitproberen wat het beste werkt.
Dit kan ook het verbruik verminderen
Hoe lichter je auto, hoe efficiënter hij rijdt. Neem dus alleen mee wat je echt nodig hebt en verdeel het gewicht evenredig. Heb je een trekhaak en daar bijvoorbeeld twee e-bikes op houdt er dan rekening mee dat het verbruik zal toenemen. Ook slim gebruik van de klimaatregeling kan kilometer extra opleveren.
En dit is het Frans voor...
de laadpaal = la borne de recharge
de snellader = la borne de recharge rapide
de stekker = la prise
de laadsnelheid = la vitesse de recharge
opladen = recharger
Met een EV zul je ook geen problemen ondervinden met de mileuzones maar zorg wel dat het mileuvignet Crit'Air aanschaft en rechtsonder in de voorruit plakt. Het kost nog geen 5 euro en is kenteken gebonden. Je hoeft het dus niet jaarlijks aan te schaffen. Je kunt het eenvoudig online bestellen.
Zoals altijd goede en zinvolle informatie!
Een vraag : wat kosten die klantenkaarten in de supermarkten?
Die zijn net als in Nl gratis. De fysieke kaart wordt meestal toegestuurd. Naar een Nederlands adres zal dat vaak niet lukken. Maar bijvoorbeeld Belgische Carrefourklanten kunnen de kaart thuis laten sturen. Probeer het gewoon uit. En anders kun je altijd nog circa 25 cent gowdkoper laden -:)