Als je een etappe in de Tour de France wilt volgen dan is een bergetappe de beste keus. Maar wat is de beste plek? En waar moet je gaan staan? Lees verder…
Mijn etappe ervaringen in de Tour de France
Ik heb al eens een blog geschreven over de Tour de France en een tipje van de sluier opgelicht over mijn “Tour ervaringen”.
Tijdens de Tour de France geef ik al sinds een paar jaar op mijn Facebookpagina elke dag een tip over de streek van de finishplaats en de omgeving. Deze post op Facebook worden altijd veel geliked en ik vind het ook hartstikke leuk om het elk ochtend online te zetten.
Maar wat ik ook leuk vind is de Tour de France op TV volgen. Allereerst natuurlijk voor de wedstrijd maar de TV-beelden lijken elk jaar mooier te worden. Dat is niet zo verwonderlijk omdat de Franse touristische organisaties een grote sponsor van de TV beelden zijn. Het is allemaal strak geregiseerd en in veel dorpen en steden zijn mensen maanden van te voren al bezig om prachtige “kunstwerken” langs de weg te maken om hún streek te promoten.
Ik ben zelf ook diverse keren getuige geweest van een Touretappe in de bergen. Het Tourvirus is bij mij ontstaan omdat een broer van mij verslingerd was aan de Tour de France en ooit het legendarische Tourspel van Homas kocht. Daarmee begon bij mij de eerste ervaring met de Tour de France
In dit blog zal ik mijn persoonlijke ervaringen met de Tour de France met je delen en nog wat extra tipsgeven. Voor het etappeschema van de huidige Tour de France klik je hier inclusief tips met informatie over de streek waar de Tour passeert
(Wil je mijn tips over Frankrijk en Parijs regelmatig ontvangen en op de hoogte blijven van nieuw blogs? Klik dan hier.
Hoe ik de Tour de France als spel leerde kennen
Heel lang geleden lag ik als jochie van een jaar of 10 met mijn broer en vriendjes languit op de vloer om het Homas Tour de France spel te spelen. Uren en dagen waren wij met een bordspel in de weer.
Iedereen had zijn eigen ploeg om de Tour de France in de huiskamer na te spelen. Etappe na etappe werden er afgelegd. Dagenlang lag het grote spelbord op de vloer. Ik was vooral gespecialiseerd in het ploegenwerk en won dan ook meestal de ploegentijdrit en het ploegenklassement. Ook de individuele tijdrit was mijn specialiteit 🙂
Het spel was verslavende met natuurlijk ene gele-, groen- en bolletjestrui, klassementen, bezemwagens, pionnen die de wielrenners voorstelden en nog veel meer. Er waren bergetappes en zelfs 2 tijdritten. Kortom het was net als in de echte Tour de France: één groot spel 🙂
Waarschijnlijk is in die tijd ook onbewust mijn interesse voor de Tour de France ontstaan en toen ik regelmatig in Frankrijk kwam was de stap om een Tour etappe bij te wonen niet zo groot.
Vakantie in de Alpen en de Tour de France
Mijn eerste ervaringen met een echte Touretappe was de bergtijdrit van Cluses naar Avoriaz in 1994
In de jaren ’90 kwam ik regelmatig in Les Gets omdat één van mijn broers er woonde. Een mooi bergdorp in de Haute-Savoie. Je kunt er ‘s-zomers prachtig wandelen en in de winter is het een topskigebied dat deel uitmaakt van het skigebied Les Portes du Soleil
Ook voor wielrenners of mountainbikers is Les Portes du Soleil een uitdagende omgeving. Zelf ben ik er eens met mijn zoon met de mountainbike downhill van Mont-Cally gereden. Ik had gehoord dat je met een lift met je mountainbike omhoog kon en beloofde mijn zoon (toen 16) dat samen te doen. Alleen toen wij er eens begin juni waren ging de lift niet. Om mijn belofte toch na te komen zat er niets anders op dan samen omhoog te fietsen.
En dat was een superervaring vooral toen ik bovenop stond uit te hijgen met een fantastisch uitzicht op de Mont Blanc. De afdaling ging eerst over de bergkam en daarna via Mont-Cally over de weg naar beneden. Je kunt dit nog steeds doen in Les Gets. Vooral tussen Mont-Chery en Mont-Cally heb je bij helder weer een prachtig uitzicht op de omgeving en de Mont-Blanc bij Chamonix. In de omgeving van Les Gets kun je dus ook je eigen Touretappe rijden 🙂
Om nooit te vergeten: een bergetappe in de Tour de France
In Les Gets had ik dus mijn eerste ervaring met een etappe van de Tour de France. Het was de klimtijdrit die 22 juli 1994 verreden werd tussen Cluses en Avoriaz. Een rit die gewonnen werd door de Rus Pjotr Oegroemov.
Gele truidrager Miguel Indurain won deze Tour de France. De eerste klim ging via Taninges naar Les Gets waar ik in het dorp stond bij de doorkomst op de Col des Gets.
Het mooie van een etappe met een klimtijdrit is dat het peloton niet in een paar seconden voorbij flitst maar je een hele middag van het Tour spektakel kunt genieten.
Een unieke ervaring die naar meer smaakte. Een paar jaar later was ik bij de etappe Courchevel naar Morzine waar ik een topplek had weten te bemachtigen op de Joux Plane. Die legendarische Tour etappe van 21 juli 1997 zal mij trouwens altijd bij blijven. In deze etappe pijnigde wijlen Marco Pantani iedereen op de flanken van de geniepeige Joux Plane. Het was een topprestatie omdat hij net terug was van een 1,5 jaar durende revalidatie. Drie kilometer voor de top liet hij gele truidrager Jan Ulrich achter zich om na een spectaculaire afdaling in Morzine als winnaar te finishen.
Tips om een Tour etappe in de bergen bij te wonen
Daarna heb ik nog meerdere keren de Tour voorbij zien komen. Het liefst in een bergetappe.
Ik zoek dan een plek waar het stijgingspercentage het grootst is. Kijk wel uit als je aan de dalzijde van de weg staat. Soms kan het steil naar beneden gaan. Zelf liet ik een keer mijn rugzak per ongeluk vallen en kon deze 20 meter lager weer gaan opzoeken 🙂
Bij de bergetappes van de Tour de France staan altijd wel de grootste stijgingspercentages beschreven. Dat zijn dus zijn dé ideale plekken om te gaan kijken want de strijd is er het grootst! Het is er meestal minder druk en vaak veel leuker dan bij de finish.
De route van een Tour etappe wordt al vele uren van te voren afgesloten. Je zult dus te voet (of met de fiets) de berg op moeten. Zorg dat je voldoende eten en drinken meeneemt.
Het weer in de bergen kan snel veranderen. Zorg dus dat je regenkleding e/o een warme trui bij je hebt. Vooral als het weer onbestendig is zul je er geen spijt van krijgen. Schijnt het zonnetje volop? Dan is een flinke portie zonnecrème geen overbodige luxe. Een pet en zonnebril zijn dan onontbeerlijk.
Als je in staat bent om langs de route een vakantiehuis te huren of een camping te boeken dan is dat zeker aan te bevelen. Vooral als er in de omgeving meerdere start- en finishplaatsen zijn.
Hier zijn nog wat links die je van pas kunnen komen: