Toen ik voor het eerst met onze kinderen naar Frankrijk ging, had ik geen flauw idee van wat mij op het gebied van eten en drinken te wachten stond. Het stereotiepe beeld van stokbrood, wijn en kaas was mij via reclamespotjes in de jaren tachtig al behoorlijk ingeprent: “Du pain, du vin et du Boursin". Inmiddels weet ik wel beter en mijn eetervaringen in Frankrijk lees je in dit blog met een stukje uit hoofdstuk 6 over lekker eten in Frankrijk zoals je dat in mijn eerste boek Frankrijk Binnendoor, ontdek het andere Frankrijk kunt lezen.
Eten in Frankrijk is meer dan Franse kaas....
Mijn eerste verblijf in Bretagne maakte echter al snel duidelijk dat er veel meer is dan de kaas uit de reclames. De overweldigende hoeveelheden vis waren aan mij goed besteed. De kinderen vonden het een feest om in de haven de mosselen of vis recht-streeks vanaf de boot te kopen. En daarna was vakantie in Frankrijk elk jaar weer opnieuw een belevenis. Ik leerde telkens meer over de Franse cultuur op het gebied van eten en drinken. Elke streek heeft zijn specialiteiten en ik vind het altijd weer spannend om iets te proeven wat ik niet ken. Dat is ook een van de leuke dingen aan een vakantie in een vreemd land'
Tegenwoordig zijn er weinig Franse gerechten die ik niet graag eet. Er zijn echter wel uitzonderingen en dan vooral als het om organen gaat. Maar dat zijn juist weer de gerechten waar de Fransman al zijn passie in kan leggen en daarom slaat bij mij soms toch de twijfel toe: als de Fransen hier zo hun best op doen, dan moet het wel lekker zijn, toch? Ik had bijvoorbeeld nog nooit kalfsniertjes gehad.
Kalfsniertjes?
Toen ik in Chablis in mijn favoriete restaurant zat, Le Bistrot des Grands Crus, stond er rognons et pâtes fraîches avec jus de veau op de kaart. Zo’n omschrijving spreekt mij heel erg aan. Maar in het Nederlands klinkt het ineens een stuk minder lekker: niertjes met verse pasta en kalfsjus. Toch bestelde ik het gerecht en ik vond het verrukkelijk; het smaakte een beetje als kalfslever. Kijk maar eens naar de foto hieronder. Ziet er toch gewoon heel lekker uit?
Kalfslever heet in Frankrijk overigens foie de veau, en Marian is er gek op. Zo erg zelfs dat het traditie is geworden dat ik, als wij met vakantie in Frankrijk zijn, in de eerste week een slager zoek die verse kalfslever heeft. Ik kook zelf erg graag en maak de foie de veau dan voor ons samen klaar. Kalfslever staat snel op tafel: gewoon bakken in roomboter, een uitje en wat champignons erbij en de lever hooguit een paar minuten aan elke kant bakken. Met een lekkere salade erbij zit je dan binnen tien minuten te eten. Drink er een gekoelde rosé of een rode wijn bij en je hebt een feestmaal geregeld
Etenswaren kopen in Frankrijk
In Frankrijk is ontzettend veel lekkers te koop. In veel supermarkten heb je goede slagers en visafdelingen, maar het is natuurlijk het leukste om verse waar op de markt te kopen of bij een slager (boucherie), bakker (boulanger), visboer (poissonnerie) en andere specialisten bij wie je verse producten kunt kopen. Ik ben doorgaans nauwelijks weg te slaan bij de etalage van de banketbakker (de pâtissier). Meestal kan ik de verleiding niet weerstaan om twee heerlijke gebakjes mee te nemen. Als je probeert om je zo goed mogelijk in het Frans uit te drukken, zul je bij dit soort vakmensen merken dat je er veel voor terugkrijgt.
Ik was bijvoorbeeld een keer bij een slager in Castellane om lamskoteletten te kopen. In mijn beste Frans had ik uitgelegd wat ik wilde hebben om op de barbecue te berei-den. De slager ging zijn koelcel in en kwam er glunderend van trots met een compleet lam uit. Hij vertelde het dier zelf geslacht te hebben en wees mij op de stempels van allerlei keurmerken. Met het lam over zijn schouder vertelde hij vervolgens dat hij al diverse prijzen met zijn lammeren had gewonnen. De koteletjes smaakten die avond lekkerder dan ooit. Het was voor mij weer een bewijs dat het plezier in de vakantie alleen maar wordt vergroot als je de moeite neemt om de taal van de Fransen te spreken.
Mijn verzekeringsadviseur durfde het niet
Waarom klinkt in Frankrijk alles lekkerder dan het is? Salade de gésiers, foies de volaille, rognons de lapin et lardons. Als je dit op de kaart ziet staan zou je er toch bijna trek in krijgen? Maar als je deze gerechten bestelt, krijg je een salade met kippenmaagjes en -lever, de niertjes van een konijn en gebakken spekjes voor je neus. Ik vind dit soort gerechten best lekker. Maar er zijn mensen die hiervan gruwelen, zoals mijn verzekeringsadviseur.
Toen ik bezig was om mijn eerste boek te schrijven had ik een afspraak met hem. Hij is vaak onderweg met zijn camper, gaat ook regelmatig naar Frankrijk en vertelde dat hij het altijd heel gezellig vindt om tussen de middag in een dorp bij een lokaal restaurant te gaan zitten, maar dat hij zo’n moeite heeft met Franse menukaarten. Hij kent de gerechten niet die erop staan en wil voorkomen dat hij niertjes, lever, slakken of andere ‘enge’ dingen geserveerd krijgt. Ik vertelde hem dat hij dan het best voor een lunchmenu of de plat du jour kan kiezen. Meestal is dit een gangbaar vleesgerecht of bijvoorbeeld kip (poulet), eend (canard) of vis (poisson). Hij bracht mij op het idee om een lijst samen te stellen met enge gerechten die je op een Franse menukaart kunt terugvinden maar ook de lekkerste desserts en de populairste gerechten in een de Franse restaurants. Je vindt de complete lijst ook in het boek.
De top 10 met enge Franse gerechten
Na mijn gesprek met de assurantieadviseur ging ik naar huis en begon mijn ervaringen met enge Franse gerechten in mijn geheugen en foto's op te zoeken en daar maakte ik deze top 10 mee:
- Andouillette, een worstje van ingewanden van varken of rund dat vooral in de Bourgogne tegenkomt. Veel mensen vinden het vreselijk maar eigenlijk zit er hetzelfde in als in een frikandel. Ik vind ze vooral lekker met een goed glas Chablis en van de barbeque;
- Boudin noir, bloedworst die je vaak bij de slager vindt in de vorm van worstjes. De lekkerste at ik in Chablis waar ze vers op de markt worden gemaakt;
- Cuisses de grenouiles, kikkerbilletjes zijn best lekker maar het eten ervan vind ik altijd een heel gedoe. Met de handjes en kluiven maar gaat het makkelijkst;
- Escargots, slakken gaan er bij mij altijd wel in. Heerlijk met een goed glas wijn en dan zo uit de schelp met kruidenboter of op een schaaltje bijvoorbeeld met een heerlijk korstlaagje;
- Foie, lever. Meestal in de vorm van een paté (foie gras) en van eenden- of ganzenlever. In goede restaurants kom je het ook als warm gerecht tegen. De lekkerste at ik ooit in de Gers;
- Gésiers, maagjes van meestal gevolgte zoals kip. Vaak verwerkt in een heerlijke salade;
- Ris de veau, kalfszwerik. Klinkt enger dan het is. Goed klaargemaakt is het een delicatesse;
- Rognons, niertjes. Hiervoor geldt hetzelfde als bij nummer zeven.
- Tripe, pens. Een gerecht dat ik altijd aan mij voorbij zal laten gaan.
- Tripoux, gevulde schapenmaag. Ik heb mij ooit eens laten verleiden om het te eten.
Dus als je naar Frankrijk gaat doe dan net als mijn assurantieadviseur en neem dan mijn eerste boek mee. Bij hem ligt het nu standaard in de camper. Je hebt dan naast de tips voor bijzondere plekjes in Frankrijk ook altijd de lijstjes met enge, lekker, en populaire Franse gerechten bij de hand.
Veel gelezen tips over eten in Frankrijk
Parijs
Eten met kinderen in Parijs
Eten met kinderen in Parijs. Een paar leuke tips!Als je met kinderen [...]
Mijn ervaringen in Frankrijk, Nouvelle-Aquitaine, Poitou-Charentes
cognac proeven in Cognac
Cognac is een leuke plaats met een rijke historie maar de wijngaarden [...]
Elzas, Mijn ervaringen in Frankrijk, Podcast, Regiogidsen
Wat is er leuk aan Straatsburg? Heel veel!
Mijn eerste kennismaking in Straatsburg was onder politieescorte. Maar wat is er [...]
4100 kilometer, Bretagne
Fietsen bij Carnac
Fietstocht(je) bij Carnac Na de reis van de vorige dag was dit [...]
Wat was jouw lekkerste of engste gerecht in Frankrijk? En waar?
Laat hieronder eens je eigen ervaring achter met eten in Frankrijk. Leuk voor andere lezers en mensen die nog nooit in Frankrijk zijn geweest zodat ze weten wat hen te wachten staat.
Daube! Super!
zelf heb ik met mijn motor tocht in de jaren 80 voor het eerst in een restaurant in zuid Frankrijk tripes besteld.
De serveerster stond over haar buik te vrijven dus ik dacht bestel maar.
Het gerecht was zeer lekker.
Maar de volgende dag heb ik het toch maar op hamburger met een spiegel eitje gehouden.
Ik heb in Zwitserland een stel jonge meiden tegen met een Frans nederlandswoorden boek.toen zag ik wat tripes is.
Als ik nu met mijn zoons in de supermarkt ben in Frankrijk zie ik altijd tripes staan en leg hun uit wat het is.
Verliefd op Franse Joël die ook nog eens lekker kon koken. Tripe gegeten, in witte wijnsaus. Toen verrukkelijk, nu moet ik er niet meer aan denken…
moules a la marseilaise in Bretagne, njammie
Entrecote in Bourgogne!!!!
varkenshersenen gemaakt als een soort gehaktbal met verse spinazie heerlijk gekruid in de ardeche
WoW Andouillette één keer de vergissing gemaakt, gelukkig had mijn vrouw een ander gerecht besteld waarvan wij wat konden delen. Met stip op 1 van de smerigste gerechten.
Dat lijkt in geen velden of Franse wegen op een frikandel en kan ook de beste wijn echt niets smakelijks van maken.