Fête de la Musique en het begin van de zomer

Fête de la Musique in Frankrijk

Vier het begin van de zomer met het Fête de la Musique

Elk jaar op 21 juni staat Frankrijk op zijn kop om het begin van de zomer te vieren. Het Fête de la Musique wordt in Frankrijk van klein dorp tot grote stad gevierd en ik vind het een fantastisch evenement. Eigenlijk probeer ik elk jaar rond 21 juni in Frankrijk te zijn. Alleen gaat mij dat vandaag helaas niet lukken. Tenminste… als de weersverwachting redelijk is rij ik misschien toch nog naar Lille dat is voor mij maar 2 uur rijden en ik ben er sneller dan in Amsterdam 🙂

Wat maakt het Fête de la Musique zo bijzonder?

Het fête de la Musique wordt in Frankrijk in het hele land gevierd en het is echt de moeite waard om eens mee te maken. In dorpen en steden treden artiesten op die gratis concerten verzorgen. Meestal beginnen de programma’s rond een uur of zes in de namiddag. Ideaal dus om bij mooi weer ergens een leuk terras op te zoeken en vandaar met een drankje en een hapje te genieten van de ongedwongen sfeer en de muziek.

Van muziekschool tot kerk

Het leuke van het Fête de la Musique is dat van jong tot oud er aan meedoet. Vooral in kleinere dorpen kun je dan bijvoorbeeld een voorstelling meemaken van de plaatselijke jeugd in de muziekschool of een concert van een lokaal orkest. Elk zichzelf respecterend dorp zal de moeite nemen om met het Fête de la Musique iets te organiseren. Het maakt dus niet uit waar je in Frankrijk zit want je kunt overal wel iets meemaken.

De optredens vinden plaats op de hoek van een straat, een plein, op een brug, in een kerk, in de lokale muziekschool of onder bijvoorbeeld de Eiffeltoren. Ook in café’s en bars zal live muziek te horen zijn en als je in de buurt bent van bijvoorbeeld Annecy dan zul je één van de meest sfeervolle feesten kunnen meemaken. Maar in elke wat grotere stad zal het vanavond druk en oergezellig zijn.

Uitzinnig publiek

Vorig jaar was ik nog in Saumur en genoot daar van een ongekende sfeer en fantastische muziek van een band die zo goed was dat het publiek uitzinnig werd. Op een gegeven moment keken alle toeschouwers naar een balkon vol met mensen en werd er aan alle kanten gejoeld toen een jong vrouw op de tonen van Joe Cockers You can leave you’re hat on spontaan een “striptease” begon. Tot groot vermaak van de band, de zanger en alle toeschouwers werd het nummer maar liefst 3 keer achter elkaar gespeeld:-)

De gouden tip voor volgend jaar

Ben je volgend jaar in Frankrijk? Dan moet je absoluut dit feest eens gaan meemaken. Als je dan op de dag zelf naar het lokale toeristenbureau gaat dan kun je meestal een plattegrond krijgen met het programma (in de wat grotere plaatsen). Kies daar de muziek uit die je aanspreekt en ga op zoek naar een terras.  Zorg dat je daar voor de avond een plek reserveert en je hebt ‘s-avonds een toplocatie om tijdens het aperitief en het diner te genieten van de sfeer, muziek en het Fête de la Musique!

Nog meer Fête de la Musique

Overigens is het Fête de la Musique de Franse grens overgetrokken want ook in bijvoorbeeld Luxemburg, België en …. Nederland wordt het feest gevierd.  In Nederland kun je terecht in Utrecht en omgeving waar het Fête de la Musque zelfs een hele week duurt (nog tot 25 juni).

Lees ook mijn blog van vorig jaar over het Fête de la Musique.

Dit zijn de links naar de websites van het Fête de la Musique in: