Fietsen in Frankrijk: Gironde en Les Landes

Een heerlijke plek voor een vakantie in Frankrijk is Biscarosse in Les Landes. Ik verkende de omgeving op de fiets. In deze podcast hoor je er meer over.

Fietsen bij Biscarosse

Fietsen naar Biscarosse Plage

Een tijdje geleden was ik in de buurt van Bordeaux en had zin in een lekkere fietstocht. Het was mooi weer en een graadje of 25 met wind uit zee.

Dus ideaal om een stuk te fietsen. Normaal doe ik dat in de buurt van Arès ten noorden van het Bassin d’Arcachon. Een prima uitvalsbasis voor een fietsvakantie in de Gironde (zie mijn ebook over le Sud-Ouest).

Deze keer reed ik  met de auto naar Biscarosse, ten zuiden van het Bassin d’Arcachon en net over de grens in het département Les Landes.

Je kunt bij Biscarosse het beste je auto parkeren in de buurt van de watertoren. Rij naar de Rue Edouard Branly. Dit is een doodlopende straat waar je bij de Citroëngarage kunt parkeren. Je zit er aan het begin van de piste cyclable de Navarosse.

Mooi en nieuw fietspad

Dit fietspad is in het voorjaar van 2011 vernieuwd en voorzien van een prachtige asfaltlaag.

Je zoeft er overheen en dwars door een mooie omgeving met bos en langs het Canal Literal tussen Biscarosse en l’étang de Cazaux-Sanguinet. Toen ik er was stond er nog een bord route barree maar ik ben er toch gewoon voorbij gereden. Het leek wel of ik samen met Marian de enige fietser was.

Op een gegeven moment kruis je de weg naar Biscarosse Plage. Hier moet je goed uitkijken en oversteken. Aan de overkant gaat het fietspad langs het kanaal weer verder. Daar moest de fiets even aan de hand omdat er nog geasfalteerd werd. Dat zal nu wel klaar zijn 🙂

Naar het étang de Cazaux-Sanguinet.

Ik kom uiteindelijk bij het prachtige blauwe étang de Cazaux-Sanguinet met een mooi zandstrand waar je kunt genieten van zon, zand en water.

Grenspaal tussen Landes en Gironde

Grens Landes / Gironde

Ideaal met kinderen. In de buurt liggen veel campings. Bij de plezierhaven van Ispe gaat het fietspad met een kort klimmetje de duinen in om een stuk verder weer bij het meer uit te komen. Hier fiets je dan een heel stuk langs het meer met een fantastisch uitzicht. Als je hier goed oplet kun je zelfs een heuse “grenspaal” tegenkomen tussen de départementen Landes en Gironde. Bij de D305 gaat de route eerst een stuk langs de weg en dan opnieuw de duinen in richting Biscarosse Plage.

Stevige inspanning

Eerst is het een prachtig fietspad dat glooiend door het mooie landschap gaat. Op een gegeven moment gaat het de duinen in. Wel heel mooi maar het wordt ook steeds meer klimmen. Hartje zomer zal het er wel warm zijn!

Korte pittige klimmetjes met lang afdalingen wisselen elkaar af.

In de laatste 2 kilometer voor Biscarosse Plage komt er een pittige en behoorlijk steile klim met een bocht die mij vlak voor de top te gortig wordt omdat ik in de verkeerde versnelling zit en stil kom te staan. De laatste 100 meter loop ik dan maar omhoog. Er staat een houten bord met de route en daarop staat dat het nog 2 kilometer is.

Wat is er met het strand?

Er volgt nog een klimmetje en een pittige afdaling en dan rij je Biscarosse Plage in.

Toeristisch maar in mei en juni nog heerlijk rustig. Het strand was deels afgesloten omdat er gewerkt werd. De golven nemen hier meer zand dan er wordt achtergelaten. Een probleem dat steeds meer speelt bij de Atlantische kust.

De terugtocht kan natuurlijk weer via dezelfde 18 kilometer door de duinen en langs het meer, maar je kunt ook rechtstreeks via de D146. Dan is het 10 km, de weg daalt voor een groot deel, maar je fietst op een smal fietspad over een drukke weg. De keus is aan jou 🙂

Tips:

Reacties

 1. Herman Van Moerzeke zegt

  Bedankt Ruud voor de fietsroute,we gaan er zeker gebruik van maken…

 2. Eunice Dokter zegt

  Hallo,

  Ik kwam op je site omdat ik informatie zoek over fietsroutes in deze streek. Het lijkt me ontzettend leuk een mooi rondje in drie weken te fietsen met onze twee meiden van zeven en negen jaar. Ik heb al wel georganiseerde fietsvakanties gezien, maar dan zijn we veel geld kwijt. Ik heb het idee, dat het anders kan. Kun je mij evt helpen aan een mooi rondje en waar ik deze info over fietsroutes en evt tent of chalet huren kan vinden?
  Hartelijke groet,

  Eunice Dokter

 3. Karin Nederkoorn zegt

  ik zoek een gite in les landes of aquitaine vlak bij het strand we zijn dan al in de dordogne en willen nog graag een weekje strand, bayonne zou een optie zijn..een tip is welkom.

 4. Hallo Ruud, leuk artikel over Biscarrosse en de mooie fietspaden. Het is alleen jammer dat het staat als een artikel over de Gironde, want waar je nu over praat is Les Landes. We zijn natuurlijk buren en het is niet erg, maar er wordt al zo weinig over ons gesproken, dus als iemand dat wel doet horen we het graag. Trouwens dit fietspad loopt nu helemaal door tot Bayonne, 220 km lang ! Vriendelijke groeten, Sacha van CDT Landes.

  • Hi Sacha

   Waar ligt de grens dan precies? Ik dacht dat het nog bij Gironde hoorde.

   Ruud

  • Ja, ik geef toe dat is ook moeilijk te zien. De grens is ongeveer 5 km voor Biscarrosse als je van Arcachon komt. Ik heb trouwens nog een leuke foto van deze grens op het fietspad, als je wilt stuur ik hem op ?

  • dat is een goed idee en bedankt voor de opmerking. Zie DM