Wat is een chambre d’hote?

Chambre d'hôte, een prima alternatief voor een hotel

Een chambre d’hote voor een heerlijke vakantie?

Elk jaar in het najaar en het voorjaar krijg veel vragen over vakantie in Frankrijk. Veel komen er op hetzelfde neer en daarom is mijn blog over Frankrijk nu de ideale plaats om eens wat veelgestelde vragen te beantwoorden. Mochten er dan nog vragen zijn plaats deze dan in het weblog. Ik zal waar mogelijk proberen om persoonlijk te antwoorden. Vandaag zal ik iets meer vertellen over het begrip chambre d’hote. In Frankrijk is het een veel gebezigde term voor bread and breakfast en je vindt het overal in Frankrijk.

Chambre d’hote

Er zijn veel definities te vinden voor het begrip chambre d’h√¥te. Maar volgens het woordenboek :  chambre = kamer en  hôte= gastheer, gast of logé. Vrij vertaald is het dus een kamer van de gastheer, een gastenkamer of een logeerkamer. Overigens kom je op internet het woord hote meestal tegen zonder het dakje op de o. De juiste schrijfwijze is: chambre d’hôte.

In de praktijk is het een fantastische manier om Frankrijk te ontdekken. Er zijn namelijk in Frankrijk al bijna 12.000 van dit soort verblijven te vinden. Dus er is altijd wel een leuke chambre d’hote te vinden.  In mijn eigen beleving is een chambre d’hote een perfecte manier om eens op een andere manier Frankrijk te ontdekken.

Als je de Franse taal een beetje spreekt is het een uitdaging om gewoon bij de Fransen thuis in een kamer te overnachten en ‘s-morgens te ontbijten. Want als je in een chambre d’hote overnacht is normaal gesproken het ontbijt inbegrepen. De eigenaar of eigenaresse zal er alles aan doen om het je naar de zin te maken en vaak zijn er bij het ontbijt lokale heerlijkheden of zelfgemaakte confitures.  Het is ook een heel goede manier om je Franse taal verder te ontwikkelen.

Een kamer is over het algemeen in het zelfde huis als van de eigenaar. Als er meerdere kamers worden verhuurd is het ook een mooie manier om nieuwe mensen te leren kennen want je ontbijt met elkaar en vaak ook met de gastvrouw en/of gastheer.

Een chambre d’hôte is er van eenvoudig tot zeer luxe, dus voor elk wat wils. Prijzen varieren van ca 30 euro tot meer dan 150 euro per kamer. Gemiddeld liggen de prijzen denk ik ergens rond de 70 euro voor een 2 persoonskamer met eigen badkamer en ontbijt. Dat redt je in de meeste hotels niet en een hotel ligt niet overal terwijl je een chambre d’hote in praktisch elk dorp en streek vindt.

Taalbarrière?

Mocht je de Franse taal niet of onvoldoende beheersen dan is het ook heel goed mogelijk om je in het Engels te redden. Op het platteland wil dit nog wel eens mislukken maar bij wat grotere dorpen en steden in de buurt spreken steeds meer Fransen ook wel een woordje Engels. Wil je helemaal op zeker? Dan kun je op heel veel adressen ook terecht met het Nederlands. Er zijn namelijk ongelooflijk veel chambres d’hote met Nederlanders of Vlamingen als eigenaar.

Table d’hôte, wat is dat?

Vaak kun je in een chambre d’hote ook gebruik maken van de mogelijkheid om s’-avonds mee te eten. Over het algemeen is het dan wel wat de pot schaft maar dat is meestal wel goed. In veel gevallen moet je de avond tevoren aangeven of je de volgende dag van het diner gebruik wilt maken. De eigenaar weet dan waar hij rekening mee moet houden en kan de ingrediënten vers in huis halen. Het diner bestaat praktisch altijd uit 3- of 4-gangen. Soms is wijn en koffie inbegrepen maar meestal wordt dit apart berekend. De prijzen vallen heel erg mee en vanaf € 20,00 per persoon kun je vaak al meedineren.

Met recht zeg ik meedineren want je eet met de gastheer/gastvrouw en de andere gasten. Mijn ervaring is dat het heel gezellig is en je leert andere mensen kennen. Wat de kookkunst van de hôte betreft… dat zit meestal wel goed! Ik heb, samen met Marian, al fantastische diners meegemaakt waarbij het eten in een restaurant echt niet beter was. Daarbij komt dat het ook nog eens heel gezellig is omdat je met tafelgenoten ervaringen kunt uitwisselen en zo ook weer wat leert over de omgeving.

Hoe reserveer je een chambre d’hote?

Daar zijn talloze mogelijkheden voor. Je kunt in een zoekmachine zoeken op chambre d’hote met de plaatsnaam waar je naar toe wilt. Vervolgens krijg je diverse mogelijkheden en meestal is er tegenwoordig een website waar je al wat op kunt bekijken of zelfs reserveren. Dan zijn er nog diverse websites die chambre d’hôtes aanbieden.

Standaard ligt bij mij in de auto de superhandige gids Voordelig Overnachten in Frankrijk. Er staan 3400 adressen in waarvan 430 met Nederlands sprekende eigenaren. Echt een aanrader want je vindt er kamers op het platteland, in een middeleeuws kasteel of in een superdeluxe villa! En dat de teksten en foto’s in de gids van mijn hand zijn maakt de gids nog informatiever 🙂  (de gids is helaas niet meer verkrijgbaar)

Wil je meer weten? Hier zijn wat tips: