Mooiste markten in Frankijk

Regelmatig krijg ik de vraag waar de mooiste markten van Frankrijk zijn te vinden. Ik heb er in de loop der jaren veel gezien en laat je in dit blog met bijbehorende podcast kennismaken met mijn favoriete én de 25 mooiste markten van Frankrijk. Lees verder…

Waarom zijn markten in Frankrijk zo aantrekkelijk?

Markten in Frankrijk blijven mij altijd weer aantrekken. Of het nu een kleine markt in een leuk dorpje is of een grote markt in een behoorlijke plaats, ik zal er altijd even naar toe moeten. De sfeer is gezellig en je vindt er veel verse etenswaren en vooral lokale specialiteiten. 

In de meer dan 30 jaar dat ik door Frankrijk trek heb ik al veel markten bezocht. Het zijn er inmiddels zoveel dat ik er zelfs een apart boek over kan schrijven. Wie weet doe ik dat nog wel eens.

Ik krijg regelmatig vragen of ik tips heb voor een leuke markt in Frankrijk en dat bracht mij dus op het idee om er een podcast van te maken én een bijbehorende blog waar je ook nog veel handige links naar nog meer tips in zult vinden.

Een Franse markt is voor mij altijd weer een lokkertje en vaak maak ik er zelfs een omweg voor want het is dé plek om lekker verse waar in te slaan.

Er is meer te vinden en te beleven op de markt in Frankrijk maar dat leest je hierna.

geitenkaas kopen op een Franse markt

Geitenkaasjes en ander lekkers

Toen ik ooit tijdens mijn eerste verblijf in Frankrijk een lokale markt bezocht was dat in Bretagne en werd ik verrast op een feest van kleur, geur en sfeer die mij altijd is bijgebleven. De overvloed aan verse vis en mooie verse groenten en de wijze waarop dit was uitgestald heeft blijkbaar indruk op mij gemaakt want sindsdien moet ik altijd even een markt bezoeken, waar ik ook in Frankrijk ben.

Nu vind je op een markt in Frankrijk werkelijk van alles. 

Naast de gebruikelijke kramen met kleding en groenten staan er ook altijd wagens met vlees, kaas en gebraden kippen (moet je echt eens meenemen). 

Afhankelijk van de streek waar je bent ontbreekt de viskraam ook niet. Maar aan de kusten van Frankrijk zul je aan de verse vis niet ontkomen. Overvloedig ligt deze dan uitgestald. Zie je een boer of boerin met een tafeltje met alleen wat geitenkaasjes? Proeven is mijn devies! En meenemen want ze zijn vaak heel erg lekker! Heerlijk in een verse salade en dan een beetje peper en zout er over. Samen met een glas goede rosé is dat voor mij een delicatesse.

Matrassen op een Franse Markt

Proefliggen op een Franse markt

De meest verbazingwekkende artikelen op de markten in Frankrijk vind ik zelf altijd de matrassen. Matrassen? hoor ik je al denken… 

Ik heb het ook nooit begrepen want wie koopt er nou een matras op een markt? Wie gaat er nu op een drukke markt samen met zijn partner (of alleen) op een matras liggen, het uitproberen en proefslapen?

Nou Fransen dus, vooral op het platteland, doen ze het echt. 

In mijn eerste visioen zag ik ze al stunten om het tweepersoonsmatras achterop de fiets, de krakkemikkige bromfiets of in de kofferbak van de altijd te oude auto mee te nemen, maar dat is natuurlijk volstrekte onzin. 

Als je een matras of boxspring op de markt in Frankrijk koopt, na natuurlijk een uitgebreide proefsessie op de markt, wordt deze keurig thuisbezorgd.

Mijn favoriete markten in Frankrijk

Overdekte markthal Marché d’Aligre in ParijsEdit your caption text here

Mijn favoriete markten in Frankrijk

Ik heb mijn best gedaan om mijn favoriete markten in Frankrijk eens op een rij te zetten.

Eerder schreef ik al eens over de oergezellige markt op de Place d’Aligre in Parijs. Die hoort zeker in het rijtje! Deze markt wordt behalve op maandag dagelijks gehouden. Vooral in de erbij behorende overdekte markthal is het een feestje. De meest verse vis, groenten, vlees, wild en prachtige zuivelproducten zoals verse boter, kaas en eieren. En dat allemaal in hartje Parijs in het 12e arrondissement en vlakbij de Bastille.

Ook de markt in Périgueux (Dordogne) is fantastisch. Op woensdag en vooral zaterdag is het er druk maar o zo gezellig! In de Dordogne is de zaterdagmarkt in Sarlat ook een aanrader. In het prachtige middeleeuwse centrum kun je over de hoofden lopen, maar deze markt zul je daarna ook niet snel meer vergeten.

De zondagmarkt in Chablis is ook erg leuk en gezellig maar dat komt omdat ik er kind aan huis ben, al was het maar vanwege de heerlijke boudin noir

Annecy verdient een vermelding met de mooie markt op zaterdag in het oude centrum. Tenslotte zijn er natuurlijk de vele  Provençaalse markten die altijd leuk en sfeervol zijn en waar de geuren en potten en vazen van de Provence de boventoon voeren. Mijn favoriete markt in de Provence is die van Saint-Rémy-de-Provence waar het elke woensdagochtend helemaal los gaat in het dorp.

Ik kan nog wel even doorgaan met mijn lijstje van favoriete markten zoals op zondagochtend in het plaatsje Arras niet ver van Lille. Of bij het Bassin d’Arcachon de zaterdagmarkt van Andernos-les-Bains en dan daarna lekker lunchen bij Chez Eliette.

Als je ooit tussen november en begin maart in Frankrijk bent dan moet je in de Dordogne of de Provence een keer een truffelmarkt bezoeken. Absoluut de moeite waard.

De mooiste markten van Frankrijk

Kussen op de Franse markten

Terwijl ik dit aan het schrijven ben en deze foto zie moet ik ook meteen weer denken aan de fantastische markt in Uzès in de Gard. Op zaterdag is er ‘s-ochtends op de Place aux Herbes en de omringende straten een supergezellige markt met meer dan 200 kramen en in het seizoen zelfs wel 250. Ga er vroeg naar toe. Koop je suf en ga tot slot voor een lunch bij het Maison de la Truffe. Ik garandeer je dat je dit nooit meer zult vergeten.

De markt in kleinere plaatsen en vooral dorpen op het platteland zijn ook vaak een ontmoetingsplaats voor de lokale bevolking. Er worden handen geschud en flink wat kussen uitgedeeld. 

Trouwens dat kussen in Frankrijk daar kan ik nooit een touw aan vast knopen. De bise is een vluchtige kus tussen 2 bekenden. 

Soms is het één of twee keer, meestal drie keer en dan weer zelfs vier keer en een jaar later weer 3 keer. Heel verwarrend. Gelukkig biedt internet een helpende hand want op combiendebises staat een handig kaartje.

Tenslotte wil ik dan nog vermelden dat naar mijn idee het spreekwoord “er is geen hond te bekennen” op de Franse markt niet opgaat. Het is mij zelfs overkomen dat ik er zelfs alleen maar één hond zag .

Deze zat verlekkerd te kijken bij de wagen van de slager en te wachten tot er een stuk worst naar hem werd gegooid. De slager vertelde mij naderhand dat de hond van de caféhouder aan de overkant elke week tegen het einde van de markt voor zijn kar ging zitten

Kussen op de Franse markten

Top 25 mooiste markten van Frankrijk.

Hoe langer ik er over nadenk hoe meer markten in Frankrijk mij te binnen schieten. Maar ik beloof je dat ik deze nog wel in kaart breng en dat deze in mijn boek over Frankrijk komen. 

In Frankrijk houdt trouwens de TV zender TF1 zelfs een wedstrijd waar de Fransen kunnen stemmen op Le Plus Beau Marché de France. In 2018 werd de markt van Sanary-sur-Merin de Var gekozen tot de mooiste markt van Frankrijk. Je vindt deze plaats tussen Toulon en Bandol aan de Middellandse Zee.

De top 25 mooiste markten van Frankrijk:

 1. Sanary-sur-Mer
 2. Royan
 3. Saint-Pierre de la Réunion
 4. Uzès *
 5. Arras *
 6. Châtillon-sur-Chalaronne
 7. Issigeac
 8. Dieppe
 9. Le Puy-en-Velay *
 10. Vannes
 11. Brive-la-Gaillarde
 12. Toucy *
 13. Troyes *
 14. Nancy *
 15. Belfort
 16. L’Île-Rousse
 17. Cahors *
 18. Colmar *
 19. Saint-Valery-sur-Somme *
 20. Saint-Lô
 21. Amboise *
 22. Versailles
 23. Cayenne
 24. Nantes *
 25. Orléans

Wil je weten wanneer een markt wordt gehouden? Dan kun je dit snel uitzoeken via de website van MarchesdeFrance.fr tik bij Mots Clés de plaatsnaam in en je krijgt alle informatie te zien zoals:

 • weekdag van de markt
 • plek waar de markt wordt gehouden
 • aantal deelnemers en standhouders
 • tijdstip ( Matin = ochtend, Après Midi =middag, Soir = avond, Journée= hele dag.)

Heb jij nog leuke tips voor een markt in Frankrijk? Reageer dan gerust en geef jouw favoriete markt door zodat ook anderen kunnen genieten van jouw gouden tip. Vertel dan ook meteen waarom je jouw favoriete markt zo leuk vindt.

Veel plezier in Frankrijk!

Ruud Couwenhoven

Je kunt het luisterboek van dit blog ook downloaden om het later op je gemak nog eens terug te luisteren. Mijjn podcasts kun je ook altijd beluisteren in je favoriete podcastprogamma. Abonneer je  dus vandaag nog op Frankrijk Binnendoor in Apple Podcasts, Spotify of Stitcher en je bent altijd meteen op de hoogte van nieuwe podcasts en luistertips.

PS. je kunt ook lid worden van Frankrijk Binnendoor. Vele duizenden gingen je al voor. Ben jij de volgende? 

Gratis

1 gratis ebook en regelmatig tips van Ruud.  Gratis met beperkte toegang tot Premiumtips en blogs.


Inclusief online toegang tot het unieke reisverhaal "Met een e-bike in Frankrijk".

 0,00

Premium

Alles van Gratis + alle ebooks gratis downloaden + 2 Bonus eBooks en onbeperkt toegang tot alle reisverhalen, roadtrips en podcasts


Lidmaatschap met jaarbetaling. 1e jaar éénmalig 10 euro inschrijfkosten

Vanaf

19,99

p/jr


vip
 • Alles van Premium
 • Éénmalige betaling
 • Bespaar geld op termijn
 • levenslang onbeperkt toegang
 • Binnen 24 uur antwoord op vragen

Meest gekozen lidmaatschap

€ 49