Leuke hotels en restaurants langs de Route Napoléon

De route Napoleon is één van de mooiste routes tussen Grenoble en de Middellandse Zee en ook met een rijke historie. In deze podcast en het bijbehorende blog ontdek je er alles over inclusief handige links. Dus luister en ontdek.

Sisteron aan de Route Napoleon

Waar slapen en eten langs de Route Napoléon in Frankrijk

Ik kreeg op mijn blog over Saint-Tropez een reactie met een vraag van Adrie Jongejans. Zij vroeg mij of ik kon helpen om goede hotels en restaurants te vinden langs de Route Napoleon in Frankrijk:

“We zijn op zoek naar de leuke naar de goede, betere en beste restaurantjes voor de lunch en een leuke overnachtingsplek met daarbij een goede plek voor de avondmaaltijd, niet al te zuidelijk op de Route de Napoléon.”

Nu heb ik een redelijke database met leuke adresjes in Frankrijk maar nog niet van de Route Napoleon. Ik kon Adrie dus niet meteen helpen maar het bracht mij wel op een idee! In dit blog over de Route Napoleon zal ik tips geven voor leuke hotels en restaurants. Met mijn unieke kaart met hotels langs de Route Napoléon kan ik je misschien helpen 🙂

Mijn tips deel ik nu graag met je. Voel je ook vrij om jouw tips te delen over leuke restaurants en hotels langs de Route Napoléon. Je kunt onderin deze pagina je ervaringen delen of een vraag stellen en daar anderen èn jezelf weer een plezier mee doen.

Op deze manier maken we het ons allemaal wat makkelijker èn leuker als we op reis gaan langs de Route Napoléon.

In 2015 werd 200 jaar Route Napoleon herdacht!

Route Napoleon 1815-2015

In 2015 was het 200 jaar geleden dat Napoleon van Elba met zijn leger naar Parijs trok.

Zijn indrukwekkende opmars begon op 1 maart 1815. 7 dagen later en 324 kilometer verder bereikte hij met zijn leger de stad Grenoble. Een onvoorstelbare prestatie em de route die hij in 7 dagen aflegde staat bekend als de Route Napoleon.

De huidige weg die grotendeels langs de originele route loopt werd trouwens pas in 1932 aangelegd en verbindt de Golfe-Juan met Grenoble.  Op dezelfde dagen maar 200 later gaat het Eerste Regiment van de Poolse lichte cavelerie de tocht van Napoleon naspelen.

Van 1 maart tot 7 maart 2015 werden er elke avond kampementen opgeslagen en in het weekend van 6 tot 8 maart vond bij Laffrey een simulatie plaats van de historische ontmoeting tussen Napoleon en het leger van Lodewijk de 18e. Heel 2015 vonden er spectaculaire evenementen plaats langs de Route de Napoleon.

Wil je de streek van deze historische gebeurtenissen ontdekken? Dan is het een goed idee om je vakantie in de buurt van deze prachtige Route door de Alpen en de Provence te plannen of er in elk geval een paar dagen door te brengen.

Hieronder vind je mij tips over de Route Napoleon. Lees dus gerust verder want je vindt ook handige informatie en tips voor goede overnachtingsadressen!

Met auto of motor over Route Napoléon

Met de auto of motor over de Route Napoleon

Eerst even wat informatie over het ontstaan van de Route Napoléon.

Toen Napoleon verbannen was naar Elba en vervolgens ontsnapte kwam hij op 1 maart 1815 aan in de Golfe-Juan die je vlakbij Cannes in Zuid-Frankrijk vindt. Hij trok naar het noorden om zijn keizerstitel te heroveren via een omweg. Deze slingerende weg door de bergen staat nu nog steeds bekend als de Route Napoléon.

Deze weg verbindt de Middellandse Zee vanaf Antibes tot aan Grenoble. Bekende plaatsen langs de route zijn:

 • Grasse
 • Castellane
 • Digne
 • Sisteron
 • Gap
 • Laffrey

Ongeveer een kilometer of 8 ten noorden van Gap moest Napoleon over de Col Bayard, een 1248 meter hoge bergpas die nu nog steeds deel uit maakt van de Route Napoléon. De weg door de bergen werd rond 1930 aangelegd en vanaf 1932 is de weg voor verkeer open.

Rijden over de historische Route Napoléon

Slapen en eten bij Route Napoléon

De foto hierboven is van het standbeeld van Napoléon dat bij het plaatsje Laffrey staat. Je zit er op een kilometer of 30 van Grenoble en in de omgeving liggen een paar schitterende meren. Het dorp Laffrey ging de geschiedenis in omdat hier het keizerlijke leger van Napoléon tegenover de koninklijke legers kwam te staan.

Volgens de overlevering riep Napoléon hier: “S’il est parmi vous un soldat qui veuille tuer son Empereur, me voici.” vrij vertaald is dit “Als er een soldaat is die zijn Keizer wil doden, hier ben ik!”. Even later doorbrak zijn leger de stilte en riep massaal “Leve de Keizer”

Deze ontmoeting staat genoteerd als belangrijk voor de geschiedenis van Frankrijk. Tegenwoordig is de Route Napoléon een een mooie bergroute in Frankrijk maar er zitten een paar pittige hellingen in zoals bij de Pas de la Faye.

Bij Castellane en voor Grenoble kom je ook nog een paar flinke klims en afdalingen tegen. Ik heb geen ervaring om er met een caravan te rijden maar Napoleon besloot niet voor niets in Grasse zijn zware materiaal achter te laten. Wat ik wel weet is dat vooral het stuk tussen Vizille en Gap door de steile afdalingen voor een caravan niet is aan te bevelen!

Met de auto of op de motor is de Route Napoléon echter wel een hele belevenis. Het is niet de snelste weg naar het zuiden maar wel een mooie!  Ook als auto of motorrijder zul je echter attent moeten zijn want je komt veel gevaarlijke afdalingen en bochten tegen.

Hotels langs de Route Napoléon

Ik heb gezocht naar een makkelijke manier om snel een goed hotel te vinden langs de Route Napoléon.

Zelf geef ik altijd de voorkeur aan Booking.com je kunt er snel iets vinden en veel selecties maken. Bijkomend voordeel is dat als je met een creditcard reserveert je pas betaalt na vertrek uit het hotel. In veel gevallen kun je zelfs tot één dag voor aankomst nog gratis annuleren.  Ik heb ook wel eens via mijn iPad op de dag van aankomst via Booking.com gereserveerd.

Op onderstaande kaart vind je alle belangrijke plaatsen langs de Route Napoléon. Klik op een geel bedje en je krijgt info + een link. De link stuurt je dan direct naar beschikbare hotels in de gekozen omgeving. Makkelijker kan ik het niet maken 🙂

Tip: heb je een plaats gekozen? Na het klikken op de link kun je allerlei selecties maken zoals:

 • aantal sterren van het hotel
 • kwaliteit op basis van beoordeling eerdere gasten
 • voorzieningen zoals WiFi, zwembad, restaurant etc.

Je kunt de kaart eenvoudig vergroten door op deze link te klikken

Tips voor Restaurants langs de Route Napoléon

Tips voor restaurants zijn altijd een beetje lastig want het gaat om een persoonlijke voorkeur.

Wat ik goed vind hoeft natuurlijk voor iemand anders niet zo te zijn. Een goede graadmeter zijn de aanbevelingen van gidsen zoals Michelin Restaurants en bijvoorbeeld Gault & Millau. Via deze links kun je ook heel snel iets vinden in de omgeving waar je bijvoorbeeld wilt gaan lunchen.

Ik heb de sites eens bekeken maar vreemd genoeg vind je langs de Route Napoléon niet veel restaurants die door beiden worden aanbevolen.  Plan B dus maar van stal gehaald 🙂

Via Tripadvisor kun je veel te weten komen. Let vooral goed op de beoordeling van Franse gasten. Deze zijn altijd kritisch over eten en bediening. Geven zij een goede beoordeling dan kun je er ongestraft naar toe. Wees voorzichtig met beoordelingen van Amerikanen en Engelsen want die zijn snel geneigd om alles in Frankrijk excellent en cosy te noemen 🙂

ik maak veel gebruik van Tripadvisor om te weten te komen of een restaurant goed is. Het is ook makkelijk want je vindt er meteen een telefoonnummer zodat je vooraf kunt reserveren. Dat is vooral bij goed beoordeelde restaurants wel aan te bevelen (ook voor de lunch).

Je vindt de restaurantbeoordelingen via www.tripadvisor.nl. Kies op de website voor restaurants en tik een plaatsnaam in. Ik heb zelf alvast wat plaatsen met restaurants langs de Route Napoléon voor je bekeken:

Met de bovenstaande tips voor hotels en restaurants langs de Route Napoléon hoop ik je op weg te hebben geholpen om een goede keus te maken voor een fantastische reis. De natuur is er indrukwekkend en dat maakt een reis over de Route Napoléon meer dan de moeite waard!

Oh ja! Ik geef je nog één gouden tip! Zie je bijvoorbeeld voor de lunch veel auto’s op de parkeerplaats bij een restaurant? Trap op de rem, probeer een tafel te bemachtigen en je zult er geen spijt van krijgen 🙂

Deel je mening, ervaring en reageer!

Ik zou het leuk vinden als je je ervaringen met mij en de vele lezers van Frankrijk Binnendoor wilt delen.

Schroom dus niet om het onderstaande formulier voor reacties in te vullen. Je helpt daarmee een unieke bron van ervaringen op te bouwen waar iedereen wat aan heeft!

Veel plezier langs de Route Napoléon!

Ruud Couwenhoven over de Route Napléon

Heb je de podcast nog niet gehoord? Je kunt deze hieronder beluisteren maar ook op een later tijdstip in:

Als je je in deze Podcast programma’s abonneert op Frankrijk Binnendoor Online ben je altijd als eerste op de hoogte van nieuwe podcasts.

Reacties

 1. Helma Roosenthaler zegt

  Wij slapen in Hotel les tilleuils want daar hebben ze een suite op de begane grond in hun dependance[fijn met de hond]
  En eten doen we steevast bij La Poste, een fantastische keuken en zeer hartelijke bediening.