Lekker eten in Frankrijk
Frankrijk associeer ik heel vaak met wijn en lekker eten. Ik ben absoluut geen wijnkenner maar wel een wijngenieter. Niet zo vreemd natuurlijk als je iemand in de familie hebt die al jaren in Frankrijk woont en in de wijnhandel werkt. Helaas word ik dankzij onze zoon regelmatig geconfronteerd met een bijzondere wijn die eens moet worden uitgeprobeerd 🙂
Maar ook als het om lekker eten in Frankrijk gaat dan sta ik absoluut vooraan in de rij. In de 25 jaar dat wij nu regelmatig in Frankrijk komen heb ik samen met Marian in heel veel restaurants, café's en op pleintjes gegeten. Een ontbijt met een espresso en een croissant of pain chocolat, een lunch met een karafje huiswijn of een diner in een restaurant gaat er bij ons altijd wel in.
Mijn truc?
Vaak wordt mij gevraagd hoe ik er in slaag om altijd weer een leuk en goed restaurant te vinden. Deze truc wil ik graag onthullen en is simpel en effectief. Allereerst is het een kwestie van oren en ogen open.
De makkelijkste is meestal: waar het druk is is het goed, Dus dan hebben de ogen hun werk al gedaan 🙂 . Maar dan komen de oren er aan te pas. Als je veel Nederlands, Engels of andere talen hoort en weinig Frans dan is het een plek waar dus veel toeristen komen. Hoeft niet persé minder te zijn, maar wel vaak duurder. Het luisteren komt er dus op aan of je veel Frans hoort praten. Dat is meestal wel de garantie of het OK is.
In alle jaren dat wij deze taktiek hebben gebruikt zijn wij nooit, nou ja bijna nooit, teleurgesteld. Een lokale Fransman gaat echt niet naar een restaurant waar eten en wijn niet in orde zijn. Kijk naar jezelf, ga jij thuis naar een restaurant waar het niet goed is? Ik niet in elk geval.
Ook wel eens minder geslaagd
Je kunt natuurlijk wel voor verrassingen komen te staan. In positieve en negatieve zin. Dat laatste heb ik zelden meegemaakt. Ooit kwamen wij eens tijdens de lunch in wijndorp Sancerre op een terras waar het personeel onvriendelijk en gehaast was.
Het eten ging maar de bediening was echt miserabel. Toen ik naar het toilet ging en binnen de eigenaar achter de bar zag commanderen, op zijn personeel schelden en de baas aan het spelen was werd het mij helder. Met zo'n baas is het natuurlijk lastig om een glimlach te tonen naar je klant.
Tot overmaat van ramp kreeg ik bij terugkomst van het toilet gelijk de rekening in mijn handen geduwd. Het ontbrak er nog maar aan dat ik te horen kreeg dat ik moest oprotten 🙂 Het was in meer dan 30 jaar de enige negatieve uitzondering.
Dat is schrikken!
Ook kwam ik met Marian eens in een restaurant in Nant (Aveyron) waar wij vies en stoffig binnenkwamen door een gang boordevol vliegen en een restaurant dat bomvol zat. Er werd voor ons een plaatsje vrijgemaakt en het leek een leuke avond te worden. Hier was de eigenaresse supervriendelijk en behulpzaam.
Op het menu stond tripoux. Als prille Frankrijkganger wist ik 24 jaar terug nog niet wat het was. Dus werd de waardin om uitleg gevraagd. Zij streek over haar buik en maakt met haar hand langs het gezicht het gebaar van lekker! Dat moest dus wel bijzonder zijn en wij bestelden een licht voorgerecht en tripoux als hoofdgerecht.
Het bord met het hoofdgerecht bevatte 2 bolletjes, een heerlijk geurende saus en wat knapperige groente. De wijn was ook prima en de sfeer was fantastisch tot..... ik mijn mes in één van de bolletjes stak en er een vreselijke geur naar buiten kwam.Nu wist Marian direct wat het was. Tripoux is niets anders dan varkenspens. Voor de Fransman een delicatesse maar voor ons iets engs. We hebben het opgegeten en het smaakte eigenlijk best lekker, maar die geur!
Maar de herinnering aan deze avond maakt het tot een bijzondere ervaring. Net zoals al die keren dat wij voor ongeveer 30 euro voor ons tweetjes de lekkerste etentjes hebben gehad. En dat kan nog steeds in Frankrijk 🙂
Lekker eten in Frankrijk voor nog geen 20 euro per persoon
Wat ik samen met Marian heel vaak doe, en met ons nog veel meer Francofielen en de Fransen zelf, is om tussen de middag te gaan lunchen. Dat kan overal in Frankrijk tussen 12:00 en 14:00 uur en alle restaurants serveren dan meestal een plat du jour of een speciaal lunchmenu dat zelfs in deze dure tijd nog onder de 20 euro per persoon blijft. Recent lunchten wij zelfs in Parijs met een plat du jour èn dessert voor maar € 15,0 p.p. Het was een prima maaltijd met een cuisse de canard met lekkere krokante frietjes en een creme brulée toe. Het kopje espresso na het eten en het glas wijn bij het eten kosten ons ongeveer € 10 euro per persoon, dus de drankjes maken het duurder.
In veel traditionele Franse eetgelegenheden, vooral bistro's en kleine buurtrestaurants, is de plat du jour een menuoptie met een vaste prijs die dagelijks verandert. De plat du jour wordt meestal wordt het bereid met verse, seizoensgebonden groenten. In de campagne weerspiegelt het vaak de culinaire tradities en smaken van de betreffende regio.
Het gerecht kan sterk variëren, afhankelijk van het etablissement en de creativiteit van de chef. Het kan een klassiek Frans gerecht zijn zoals coq au vin, boeuf bourguignon, of ratatouille maar ook een samensmelting zijn van verschillende keukens of een eigentijdse interpretatie van een traditioneel recept. De plat du jour is een populaire keuze voor zowel de lokale bevolking als bezoekers, omdat het de mogelijkheid biedt om een dagelijks wisselende selectie gerechten te proeven die de culinaire expertise en regionale specialiteiten van Frankrijk laten zien. Soms hebben restaurants op elke dag van de week een vast gerecht als plat du jour. Kom je dan een paar jaar later opnieuw bijvoorbeeld op woensdag dan staat de souris d'Agneau nog steeds op de kaart
Tip : kijk ook eens hier voor meer tips over eten en drinken in Frankrijk
Anderen lazen dit ook:
Het lunchmenu en de Plat du Jour, maak niet de fout die ik maakte...
Zelfs een ervaren Frankrijkganger zoals ik maakt fouten die soms gênant zijn maar ook vervelend kunnen zijn. Toen ik onlangs languit onder een plataan in de Provence lag schoten er mij een paar te binnen. Ik schreef ze meteen op en maakte er dit blog over zodat jij ze in elk geval niet maakt...
De kleinste keuken van Parijs?
Wil je zelf heerlijke Franse gerechten maken? Het is makkelijker dan je dacht! Lees mijn blog maar eens over de kleinste keuken van Parijs en Rachel Khoo!
Lekker eten en drinken in Frankrijk
Ben je benieuwd naar nog meer tips over lekker eten in Frankrijk? Lees dan in het boek Frankrijk Binnendoor, ontdek het andere Frankrijk staan veel tips over lekker eten in Frankrijk plus een interview met een top chef.
Afgelopen zomer ben ik drie weken langs de Loire wezen fietsen met verschillend gezelschap. Beide keren waren wij erg teleurgesteld in het eten terwijl we toch echt ons best deden goeie plekjes te vinden door b.v. te kijken waar de fransen zitten. Het was vrij matig allemaal en weinig creatief.
Op heel veel menu’s staan zelfs hamburgers, dat vonden we heel jammer. De plekken waar we het lekkerst aten waren de hébergements insolite, een soort zomer pop-up restaurantjes in de open lucht langs de rivier of ergens in het bos. Misschien zijn er meer mensen die dit herkennen.
Groet Sjaan
Ik kan mij nauwelijks voorstellen dat je in drie weken langs de Loire nergens lekker hebt kunnen eten. Maar over smaak valt natuurlijk niet te twisten.