Loire wijn, tips voor een wijnreis

Loire wijn tips

Mijn bijzondere plekje midden in de wijngaarden van Bourgueil

Mijn tips voor een lekkere Loire wijn

De Loire is één van mijn favoriete bestemmingen in Frankrijk. Ook voor de Loire wijn!

Ik kom er erg graag omdat er zoveel te beleven valt. De rijke historie zorgt ervoor dat ik altijd wel weer ergens iets ontdek dat ik nog niet kende. Je kunt er fantastisch fietsen en… de Loire wijn is voortreffelijk.

In de loop der jaren heb ik er veel geproefd en vooral ook gekocht. Die ervaringen deel ik hier met je!

Vreemd eigenlijk dat de Loire wijn zo onbekend is in Nederland. Niet zo gek lang geleden was ik bij het wijnhuis Thiessen in het hartje van Maastricht. Ik woon er vlakbij en wilde wel eens weten of er ook rode Loire wijn in hun assortiment zat ter aanvulling van mijn eigen collectie 🙂

Vreemd genoeg stond er nog maar één fles.

De verkoper vertelde mij dat Loire wijn niet of nauwelijks gevraagd werd en vandaar was er dus geen aanbod in de winkel. Ook elders moet je zoeken naar een speld in een hooiberg. Overigens had Albert Heijn een paar weken geleden een Saumur Champigny in het schap maar die had wel veel zuurtjes in de afdronk.

Het kan veel beter en daarvoor moet je zelf eens naar de Loirestreek gaan en op jacht naar “mijn pareltjes“!

Zonsondergang bij de Loire

Mijn favoriete wijndomeinen langs de Loire

Elk jaar zoek ik een paar weken de omgeving van Bourgueil op.

Zolang ik mij kan herinneren huur ik er dan een gîte die midden in de wijngaarden van Bourgueil ligt. En met midden in bedoel ik ook echt er midden in. Zodra overdag de mensen die in de wijngaarden werken zijn vertrokken is het er heerlijk rustig en ben ik tot de volgende ochtend de “baas” in de wijngaarden 🙂

De eerste keer dat ik er was wilde ik ‘s-avonds naar een restaurant lopen dat 2 kilometer verderop ligt.

Toen ik  de deur opende en naar buiten stapte was het zo donker dat ik bij wijze van spreken oploste in de duisternis. Je zag werkelijk geen hand voor ogen. Een bijzondere ervaring. Bij een heldere nacht zijn de sterren er fantastisch en zorgt de maan voor verlichting.

Met de zonsondergang zie ik de fraaiste kleuren boven de wijngaarden. Ik kan je verzekeren dat ik met een goed glas wijn in de hand mij een bevoorrecht persoon voel als ik samen met Marian van de wijn en het uitzicht geniet 🙂

In de loop der jaren heb ik deze plek gekoesterd en houdt deze ook lekker voor mijzelf. Wat ik wèl met je wil delen zijn mijn ervaringen met goede wijndomeinen en waar ik mijn Loire wijn koop.

Ik zal je tenslotte een suggestie doen voor een fantastische wijnroute langs de Loire met mijn topadresjes!

Wijnkelders in de Loirestreek

Loire wijn uit Vouvray en Montlouis-sur-Loire

Ik ben van de Loire wijn vooral een liefhebber van rode wijn. Een goede Sancerre (ook Loire) gaat er ook wel in en in de Anjou maken ze prima rosé.

Mijn reis langs de Loire met heerlijke wijnen begint in de omgeving van Tours bij Domaine Huet in Vouvray. Daar maken ze een witte wijn waar ik graag een omweg voor maak.

Daarvoor moet je naar Vouvray. Dit wijndorpje ligt stroomafwaarts net voor Tours. Mijn favoriete domein is Domaine Huet. Van de Chenin Blanc (de Pineau de la Loire) worden er prima wijnen gemaakt.

De Clos de Bourg sec is een toppertje die ik graag meeneem. Eens in de zoveel jaar, als de druiven een hoge kwaliteit hebben, wordt er een demi sec gemaakt. Een voortreffelijke wijn maar het is al weer ruim 9 jaar geleden. Kom je nog ergens een Clos de Bourg demi sec 2005 tegen? Kopen en genieten!

Huet maakt trouwens voor liefhebbers van zoete wijnen een paar voortreffelijke wijnen. Le Clos de Bourg 1ère Trie 2006 is een zoete wijn met een heel eigen karakter en verrassend goed (maar niet goedkoop).

In het proeflokaal kun je meestal wel zonder afspraak terecht, maar wil je uitgebreider proeven? Bel dan even van tevoren. Het proeflokaal is trouwens een paar jaar geleden helemaal vernieuwd en modern.

Mijn eerste wijn kocht ik nog in een kleine ruimte die meer op een keuken leek:-)

Mijn favoriete Loirewijn

La Domaine de la Taille aux Loups, Montlouis-sur-Loire

Aan de overkant van de Loire kom ik heel graag bij wijnmaker Jacky Blot in Montluis-sur-Loire

Bij La Domaine de la Taille aux Loups worden heel goede witte wijnen gemaakt zoals de Clos de Venise, een lekker frisse wijn van uitstekende kwaliteit. Jacky Blot is een bijzondere wijnmaker die er jaren geleden al voor gekozen heeft om biologisch wijn te maken met een hoge kwaliteit.

Daar is hij absoluut in geslaagd. In Montlouis maakt hij ook voortreffelijke zoete wijnen zowel démi-sec als moelleux. Deze wijnen zijn niet goedkoop want het proces van de pluk en het sorteren van de druiven gaat volledig met de hand.

Ik proefde er ooit met de wijnmaker de ongelooflijk lekkere Rémus plus gemaakt van druiven afkomstig van 80 jaar oude planten.

Bij Domaine de La Taille aux Loups hoef je geen afspraak te maken. Ben je met een groep of wijnclub? Bel dan voor een afspraak om er iets speciaals van te maken. Meer info op de website.

Jacky Blot is ook de eigenaar van het fraaie Domaine de la Butte in Bourgueil. Daarover dadelijk meer!

Rode wijn uit de Loirestreek

Mijn favoriete rode wijnen van de Loire

Van Vouvray en Montlouis-sur-Loire gaat mijn reis langs mijn favoriete wijndomeinen bij de Loire richting Chinon.

Ik neem je mee naar een bijzondere wijnmaker, Bernard Baudry en zijn zoon Mathieu.

Domaine Bernard Baudry in Cravant les Coteaux is meer dan de moeite waard. Ik kwam er jaren geleden voor het eerst samen met mijn zoon die mij al vaker van goede tips heeft voorzien en niet voor niets één van de beste cavistes van Frankrijk is 🙂

Je moet bij Baudry wel vooraf een afspraak maken. Maar als je deze hebt is een proeverij puur genieten. Als je dan ook nog de fraaie wijnkelders kunt bekijken en wat doosjes inslaat zul je thuis nog bijzondere herinneringen aan je proeverij bij Baudry overhouden.

Mijn favorieten zijn Le Clos Guillot en La Croix Boissée gemaakt van de Cabernet Franc druiven.

Deze Chinon wijnen van Domaine Bernard Baudry zijn echt lekker met aroma’s die doen denken aan frambozen en cassis. Ze kunnen ook oud worden  dus je kunt ze vele jaren laten liggen. De wijn evolueert dan naar bijzondere aroma’s van gekookte groente, kruiden en kreupelhout, afhankelijk van de kwaliteit van het wijnjaar.

Ik vroeg ooit aan Baudry hoe lang ik zijn wijn kon bewaren. Het enige antwoord dat hij gaf was: très longtemps monsieur!

Ze liggen al vele jaren in mijn kelder en telkens als ik er een opentrek is het een bijzondere verrassing.

Loirewijn bij Vouvray en Montlouis-sur-Loire

Domaine de la Butte in Bourgueil

Vanuit Cravant les Coteaux moet je absoluut even naar Chinon gaan en het leuke stadje bezoeken.

Klim er omhoog langs het pad waar Jeanne d’Arc met haar paard naar het kasteel ging en geniet bovenop van het prachtige uitzicht op de omgeving.Na Chinon rij je dan naar Bourgueil en steek je de Loire over bij de eerste kerncentrale van Frankrijk. Je komt dan in mijn meest favoriete wijngebied.

Ik ga je bij Bourgueil kennis laten maken met 3 wijndomeinen die meer dan moeite waard zijn!

Domaine de la Butte in Bourgueil ligt fraai tegen de heuvels van het Loiredal waar de zon volop schijnt. via een smalle weg kom je er maar… je zult op deur een bordje vinden dat je telefonisch een afspraak moet maken of… de wijnen kunt proeven bij La Domaine de la Taille aux Loups in Montlouis.

Het uitstekende domein de la Butte is eigendom van Jacky Blot. De kelders liggen onder de wijngaarden van La Butte, misschien wel de plek waar de allerbeste rode wijn van Bourgueil vandaan komt. De zonnige ligging en de kalkhoudende ondergrond geven de druiven een bijzondere kwaliteit.

Ik ben er al eens geweest tijdens de pluk. De druiven worden bovenop de heuvel met de hand geplukt en gesorteerd. Vervolgens gaan ze via een koker direct naar de er onder gelegen kelder voor de verdere bewerking.

Mijn favorieten zijn hier Mi Pente en Haute de la Butte maar ook de Perrières en Pied de la Butte zijn eigenlijk altijd goed.  Deze rode Bourgueil wijnen kun je rustig 10 jaar laten liggen en ze smaken voortreffelijk bij een goed stuk rood vlees, stoofschotels, lamsvlees en wild.

Kortom prima wijnen om de winter mee door te komen:-)

De wijngaarden bj Saint-Nicolas-de-Bourgueil

De wijngaarden bj Saint-Nicolas-de-Bourgueil ook super om te wandelen of te fietsen

Yannick Amirault bij Saint-Nicolas-de-Bourgueil

Domaine de Pavillon du Grand Clos in Saint-Nicolas-de-Bourgueil is nog een reden om in de streek bij Bourgueil Loire wijn te proeven en te kopen.

Yannick Amirault maakt al vele jaren topwijnen. Het was niet makkelijk om met Amirault zelf een afspraak te maken maar een paar jaar geleden lukte het. De aankomst was bijzonder en de proeverij ook. Ik schreef al eens eerder een artikel over dit domein.

Dit domein maakt de rode wijnen van de Cabernet Franc, een voor deze regio specifieke druivensoort. Mijn voorkeur van de wijnen van Yannick Amirault is zonder twijfel de cuvée La Coudraye Deze wijn kun je makkelijk 10 jaar bewaren en wordt in de loop van de jaren alleen maar lekkerder.

Deze rode Loire wijn past prima bij een goed stuk rood vlees. Mijn favoriete combinatie is echter een mooie moot tonijn die licht gegrild is. Het water loopt al weer in mijn mond 🙂

Domain de Chevalerie

Mijn laatste ontdekking: Domain de la Chevalerie

Vorig jaar proefde ik een mij nog onbekende rode Loire wijn bij het Maison du Vin in Bourgueil

Het was de Bretêche 2009 van Domaine de la Chevalerie in Restigné. Een domein dat al vele jaren in bezit is van de familie Caslot. De huidige eigenaar Pierre Caslot is het domein nu aan het overdragen aan zijn zoon en dochter. Deze Loire wijn beviel mij heel goed en besloot de wijnmaker op te zoeken.

Deze Bretêche was zo ongelooflijk lekker dat ik het domein met eigen ogen wilde zien.

Het bleek op maar een paar kilometer van de plek te liggen waar ik al jaren kom. Nooit te laat dus om iets moois te ontdekken. Ik reed er naar toe en had er een ongekende proeverij met Pierre en kocht er tal van zijn wijnen.

Stuk voor stuk juweeltjes en voor een betaalbare prijs. De Bretêche is een makkelijk drinkbare wijn voor de maaltijd. Fruitig en een mooie begeleider van rood vlees, gevogelte en…. vis (vooral gegrild).  De wijn kun je rustig tot een jaar of 6 bewaren.

De Chevalerie beviel mij ook heel goed. Volgens Pierre Caslot een prima maatje bij wild en lamsvlees. Ik heb het uitgeprobeerd en kan het volmondig beamen. De wijn blijft op een koele donkere plek zeker 10 tot 15 jaar goed en wordt alleen maar lekkerder.

Bijzonder is de Cuvée Vin de Garde.  Prima bij lamsschouder of een goed stuk rood vlees. Zeker 10 tot 15 jaar te bewaren. Dit zijn nog maar een paar van de fraaie wijnen van dit domein.

Een proeverij is een absolute aanrader!

Tips voor een wijnreis naar mijn favoriete Loire wijn.

In dit artikel heb ik je uitgebreid geïnformeerd over mijn favoriete Loire wijn.

Wil je ze zelf ook ontdekken? Dan kan ik je aanraden om tussen Tours en  Saumur een vakantiehuis, gîte of camping te zoeken. Verblijf er een week en je zult genieten van een fraaie omgeving en met bovenstaande tips met een mooie wijnvoorraad naar huis kunnen gaan.

Ik weet zeker dat je een paar onvergetelijke proeverijen zult meemaken waar je thuis bij elke slok nog lang van zult nagenieten 🙂

Voor het gemak heb ik een route voor je uitgestippeld met Googlemaps. Je vindt de kaart hieronder met een route van Vouvray tot Bourgueil. Elk domein dat ik hier heb vermeld staat er op.

Zoek je in de buurt een hotel, vakantiehuis of camping? Met onderstaande links vind je ze!

Hieronder vind je Googlemap met een route langs alle domeinen die ik in dit artikel heb beschreven. Je kunt er een dagtocht van maken maar leuker is natuurlijk om het over een paar dagen uit te smeren.

De route gaat helemaal binnen door en je komt op de mooiste plekjes langs de Loire (circa 120 kilometer).

8-daagse fietsvakantie kastelen van de Loire

FIetsrondreis Loire, ChenonceauDe specialisten van TUI tipten mij over een fraaie 8-daagse fietsrondreis bij de mooiste kastelen van de Loire. Deze unieke fietsrondreis bij de Loire kan gemaakt worden tot eind oktober voor een scherpe prijs van € 675 p.p. en deze prijs geldt ook in het hoofdseizoen. Uiteraard is bagagevervoer inbegrepen en verblijf je in goede hotels op basis van halfpension. Je slaapt zelfs in een echt kasteeltje.

Bekijk deze fietsrondreis »

Reacties

 1. Paula Jongkind zegt

  Wat een “heerlijk artikel” 🙂

  Ik heb je tips opgeslagen en ga in de herfst zeker de genoemde domeinen opzoeken. Handig trouwens de kaart met de route. Kun je die ook op de fiets afleggen? Niet dat ik met een krat wijn achterop wil fietsen maar het lijkt mij wel mooi

  Bedankt voor je “gouden tips” Ik blijf je volgen want ben ook meteen lid geworden. Kan ik je eBook over de Loire ook eens lezen

  paula

  • Paula, bedankt voor je leuke reactie en dat je ook betaald lid bent geworden. Ik hoop dat je voor € 15 per jaar een hoop plezier gaat beleven!

   Wat dat fietsen betreft.. dat kan zeker. De beschreven route gaat grotendeels over rustige binnenwegen. Alleen bij Tours en de oversteek van de Loire bij Bourgueil is wat lastiger maar kan ook een stuk(je) over een fietspad

   Veel plezier in de Loirestreek en met Frankrijk Binnendoor!

   Ruud