Ontdek Lyon en la vieille ville!

In deze podcast van Frankrijk Binnendoor Online praat ik je bij over een bezoek aan Lyon. In een vorige podcast vertelde ik je al hoe je vanuit Villars-les-Dombes met de trein in een halfuur in het centrum van de stad komt. Nu deel ik je mijn eigen ervaring om er met de auto naar toe te gaan en een dag in deze mooie stad door te brengen. In deze unieke luistertip ontdek in 10 minuten mijn insidertips over Lyon en Vieux Lyon. Luister je mee?


Vieille Lyon

Op ontdekkingstocht in Lyon

Lyon is een  prachtige stad die vaak voorbij gereden wordt op weg naar Zuid-Frankrijk.

Maar dat is onterecht omdat je heel veel mist. Net als Parijs en Bordeaux moet je gewoon eens in Lyon zijn geweest. Ik zal je mijn ervaringen van een dag in Lyon vertellen en wie weet heb je er na het luisteren zin in gekregen om deze mooie stad ook eens te bezoeken.

In deze Podcast hoor je onder andere hoe je vanaf de Autoroute du Soleil uit het noorden het makkelijkst naar het centrum rijdt en waar je kunt parkeren.

Op de Place Bellecourt ligt het Office du Tourisme waar je het best even naar toe kunt gaan om een plattegrond te halen. Vraag  Vous-avez un plan de ville s.v.p.? en je loopt als een volleerde Fransman met een stadsplan deze mooie stad in.

ik vroeg tevens waar wat leuke restaurants zijn te vinden voor de lunch. Ik kreeg de tip om in de Rue des Maronniers te kijken die pal achter de Place Bellecourt ligt.  Verder vroeg ik nog waar de huizen met de muurschilderingen (Les Murs Peints) het best zijn te zien. Deze werden op de plattegrond aangekruist zodat ik deze makkelijk kon vinden.

Als je wilt weten waar ik de lunch gebruikte en hoe ik dit leuke restaurantje vond dan moet je absoluut naar de Podcast luisteren.

Lyon van winkelen tot historie

Ontdek Lyon

Na de lunch liep ik richting de Rue de la République. Een brede straat en de kern van het winkelgebied tussen de rivieren Saône  en Rhône.

Alle grote winkelketens zijn er terug te vinden maar ook veel speciaalzaken hebben hier hun plek. Als je op zoek bent naar exclusieve mode, of gewoon bijzondere etalages wilt zien, dan tippen ik vooral de straten tussen Place Bellecour en Place des Jacobins. Hier vind je de exclusieve en bekende Franse en buitenlandse modemerken.

Iets verder kom je bij de Place des Cordeliers. Dit plein ligt middenin de zakenwijk van Lyon en is bij de inwoners van de stad een geliefde plek. De Opéra van Lyon ligt er ook in de buurt.  Vergeet ook vooral niet naar de Place des Tereaux te gaan een prachtig plein met veel terrassen.

Er staat een schitterend fontein van Bartholdi. De paarden van een enorme afmeting maken indruk op ons. Als het warm is kun je hier ook verkoeling zoeken. Op 69 plekken schieten waterstralen de grond uit in een vast ritme en patroon. Fascinerend om even naar te blijven kijken.
Met het stadhuis in de rug loop je de Rue P. Chenavard in en dan  rechtsaf de Rue de la Platière in. je ziet dan een pand met op de muur een panter die over de vensterbanken lijkt te lopen. Het is een muurschildering waarom de stad ook bekend staat. Dit is nog maar een voorproefje. Ik heb ze niet alle 150 gezien maar op weg naar Vieux Lyon, dat aan de andere kant van de Saône, ligt kom je er verschillende tegen.

Via de Passerelle St. Vincent naar Vieux Lyon

Traboule in Lyon

De Passerelle St. Vincent is de voetgangersbrug naar Vieux Lyon.

Eerst kom je nog langs één van de meest gefotografeerde panden van Lyon op de hoek van de Rue de la Martinière en de Qai St. Vincent.  Als je over de Passerelle St. Vincent loopt kom je in het mooiste stuk van Lyon. De oude stad is als een openluchtmuseum en vraagt erom ontdekt te worden. Slenter door de oude straatjes.

Kijk goed om je heen naar gevels, deuren en raampartijen. Het ziet er allemaal mooi uit en je krijgt een prima indruk van het Lyon uit de middeleeuwen. Het is er echt oergezellig!  Het leuke van oud Lyon is dat het ook zo verrassend is.

Als je het niet weet kom je er ook niet achter, tot iemand je er op attent maakt om gewoon eens een deur open te duwen in één van de smalle straten. Soms kom je in een overdekte steeg en aan de andere kant door een volgende deur open te duwen sta je weer ergens midden in een andere straat. Deze Traboules (doorgangen) vind je in de Rue St Georges, Rue St. Jean en de Rue du Doyenné. Maar er zijn er nog veel meer.

De bijzondere Cathédrale St. Jean is ook een bijzonder mooie plek om te bezoeken.

Wil je genieten van een inspannende maar magistrale tip? Luister dan naar de podcast om te ontdekken hoe je bovenop de heuvel van Fouvrière komt. Je zult er geen spijt van krijgen omdat je er het mooiste uitzicht over Lyon en omgeving hebt. Je vindt er ook de Basiliek Notre-Dame de Fourvière die een bezoek meer dan waard is. Wil je weten waar deze op lijkt? De podcast vertelt je er meer over.

Meer tips over Lyon en omgeving

Wil je meer over Lyon en omgeving weten? Download dan voor het complete verhaal mijn ebook Route des Grandes Alpes.

Dit vonden anderen ook leuk: