Bergen in de Mercantour èn strand aan de Middellandse Zee!

De Mercantour en Côte d'Azur

Tip: Actief in de bergen èn relaxen aan de Middellandse Zee!

De Franse bergen en de Middellandse zee in één vakantie!

Op mijn Facebookpagina vraag ik mijn volgers regelmatig waar ze in Frankrijk op vakantie gaan of zouden willen gaan. Het geeft mij inzicht waar mijn lezers naar op zoek zijn. Ik kan dan proberen er een blog of een informatief artikel over te schrijven.

Ik plaatste bijvoorbeeld deze vraag eens op Facebook:

Ok! Nu mogen jullie bepalen waar ik mijn volgende blog over ga schriijven op mijn weblog frankrijkbinnendoor.nl Meeste stemmen gelden dus laat maar komen die suggesties. Ik zit er klaar voor 🙂

En daar kwamen meer dan 50 reacties op die ik de komende tijd in artikelen en nieuwe blogs ga verwerken. Als je mij volgt op Facebook of je aanmeld als lid van Frankrijk Binnendoor dan krijg je direct bericht als er weer een nieuw artikel is geplaatst.

Een vraag die mij opviel was van Marieke Bos en daar gaat dit blog over!

“Binnen ons gezin is er altijd een tweestrijd, de mannen willen naar de bergen en actief bezig zijn, de vrouwen willen graag zon , zee en in dorpjes snuffelen… ik probeer een vakantie te bedenken die ons allen naar de zin is…miss tips over een rondreis zonder hele dagen op snelwegen door te brengen?”

Combineer de bergen en de zee, het kan!

Mercantour, prachtige natuur voor mooie bergwandelingen

Ongerepte natuur met ruige wandelpaden in de Mercantour

Toen ik dit las schoot gelijk de oplossing voor Marieke door mijn hoofd.

Voor een onvergetelijke vakantie aan zee en in de bergen is er voor mij maar één streek die voldoet aan deze wens!  Je vindt het in het zuidoosten van Frankrijk.

Je kunt er genieten van de prachtige stranden en grandeur van de Côte-d’Azur van Nice tot en met Menton aan de Italiaanse grens èn van de ruige bergwereld van de Zuid-Alpen in de Mercantour!

Als je bijvoorbeeld een week aan de Cote-d’Azur verblijft kun je genieten van zon, zee en snuffelen in de schattige dorpjes achter de kust en in de Provence.  Lees deze blogs maar eens voor inspiratie.

De bergwereld van De Mercantour

vakantie in de mercantour

“dorpswinkel” van Sospel in de Mercantour

Vanuit Menton of bijvoorbeeld Nice zit je snel in de prachtige bergwereld van de Mercantour.

De Mercantour is een ruige bergstreek in het zuid-oosten van Frankrijk langs de grens met Italië en grofweg tussen Castellane, Barcelonette en Menton. Het is een streek die ik heel goed ken en er zelfs een ebook over heb geschreven (mijn ebook Route des Grandes Alpes)

Aan deze streek heb ik prachtige herinneringen overgehouden en als iemand aan mij zou vragen wat is jouw mooiste plek op aarde? Dan zou ik volmondig antwoorden: De Mercantour!

Waarom? Het is een ruig gebied dat praktisch onbewoond is. Je kunt er bergwandelingen maken met of zonder gids, er leeft veel wild waaronder zelfs de Aigle Royal en het was in Frankrijk ooit het gebied waar de wolf op natuurlijke wijze zijn intrede vanuit Italië deed.

Vanaf Menton is het bijvoorbeeld maar 19 kilometer naar Sospel, 46 km naar Sorge en 70 km naar Saint-Martin-Vésubie.  Drie fantastische dorpen waar je het hart van de Mercantour kunt ontdekken. Ik bleef bijvoorbeeld een week in de omgeving van Saint-Martin-Vésubie en beleefde er prachtige avonturen tijdens mijn wandelingen in dit schitterende gebied.

Je kunt bijvoorbeeld met de trein vanuit Nice naar Breil-sur-Roya.

Het boemeltje brengt je via 10 tussenstops in iets meer dan een uur naar Sospel of Breil-sur-Roya. Twee bijzondere dorpen in de Mercantour die je absoluut bezocht moet hebben en beiden een prima uitgangspunt om activiteiten in de bergen te gaan ondernemen.

Je kunt uit beide plaatsen met gidsen de bergen in of zelf wandelroutes volgen.

Stranden van de Middellandse Zee in combinatie met de bergen

Vakantie in de bergen en aan zee in Frankrijk

Relaxen en genieten van zon, zee en strand

Ben je na een weekje in de bergen toe aan ontspanning?

Dan is de streek tussen Nice en Menton een goede keus.  De Côte-d’Azur in dit deel langs de Middellandse Zee leent zich bijzonder goed voor een relaxte tijd aan strand en bij de zee.

Menton is een fantastische plaats om te ontdekken. Steek er eens de grens over naar het Italiaanse Ventimiglia. Maar de Italiaanse sfeer is ook overal in en om Menton letterlijk en figuurlijk te proeven. Je leest meer over mijn ervaringen in Menton in mijn ebook.

Wil je de sfeer van luxe proeven? Dan is een dagtrip naar Monaco een aanrader. Laat je verbazen door de dure auto’s en de jachten in de haven.

Vanuit Menton of Nice kun je op diverse manieren naar Monaco. Mijn voorkeur gaat  zonder twijfel uit naar de tocht met de auto over de Corniches tussen Menton en Nice.  Het zijn 3 fantastische verbindingen die je het mooiste van de Rivièra laat ontdekken. Zo mooi dat ik er zelfs een apart blog over heb geschreven boordevol handige tips.

De stranden van de Côte-d’Azur en de Rivièra zijn natuurlijk perfect om lekker te genieten van zon, zee èn strand. Na een dagje strand nog even lekker wat slenteren over een gezellige boulevard of winkelen in de kleine straatjes van Menton, Nice of één van dorpen langs de kust en dan de dag besluiten met een diner op een sfeervol terras. Het leven kan slechter 🙂

Tips om te verblijven aan de Côte-d’Azur of in de Mercantour.

Lekker winkelen in Zuid-Frankrijk

Winkelen, snuffelen en leuke dorpen ontdekken

Als je de combinatie zee en bergen wilt gaan ervaren heb je natuurlijk ook een goede accommodatie nodig om te verblijven.

Hotel of chambre-d’hôte?

Kies je bijvoorbeeld voor een paar nachten aan zee en een paar nachten in de bergen dan zou je kunnen denken aan een hotel, pension of een leuke chambre-d’hôte.

Tegenwoordig kun je deze goed vinden via Booking.com.  Het voordeel van deze website vind ik dat je pas betaalt bij vertrek en er heel veel beoordelingen zijn om een juist beeld te krijgen van de accommodatie. Ik ben de laatste jaren nog nooit teleurgesteld door een reservering via Booking.com.

Ik heb wat links voor je uitgezocht met hotels of chambre d’hôtes:

Vakantiehuis of appartement?

Als je een week aan de Middellandse Zee met een week in de bergen wilt combineren dan is een vakantiehuis, appartement of een luxe vakantiepark wellicht een goede oplossing.

Aan de Middellandse Zee is veel te huur in elke prijsklasse. Bijzonder zijn vooral de luxe resorts van Pierre et Vacances die garant staan voor een zorgeloze vakantie aan de Middellandse Zee.

Je kunt natuurlijk ook zelf een vakantiehuis of appartement boeken. Dankzij mijn jarenlange samenwerking met Belvilla en atraveo (TUI) kan ik je het volgende aanbevelen:

Tenslotte kun je natuurlijk nog voor een luxe stacaravan of camping kiezen die je vooral langs de Middellandse zee kunt vinden. Lees daarvoor mijn blog “Tips voor een camping aan de Côte -d’Azur”  of kijk hier.

Meer tips en handige informatie:

Meer informatie over de Mercantour en de Middellandse Zee vind je via deze links:

Tenslotte wijs ik je graag op mijn unieke ebook Routes des Grandes Alpes dat je een fantastische bergwereld laat ontdekken via de mooiste route van Frankrijk. Je rijdt over de mooiste en hoogste cols van de Alpen en ontdekt veel ideeën voor de vakantie. Start met een weekje strand en rij door de bergen terug voor een vakantie die je nooit meer zult vergeten!

Ruud Couwenhoven schrijft over Frankrijk en publiceert ebooks over Frankrijk en Parijs