Parthenay mooie stad in Poitou-Charentes

Parthenay, mooi stad

Parthenay, het Carcassonne van het noorden?

Poitou-Charente is een heel mooie bestemming voor een vakantie. Het is een veelzijdig vakantiegebied dat vooral bekend staat om de kuststreek, het fietseiland Île-de-Ré, La Rochelle en niet te vergeten het unieke attractiepark Futuroscope bij Poitier. En dan heb ik het nog niet gehad over de mooie eilanden Oleron en Aix waar je kunt genieten tijdens prachtige fietstochten.

Deze regio heeft ook verschillende mooie en bijzondere steden. Zelf bewaar ik prima herinneringen aan Parthenay. Je vindt deze stad ca 20 km ten westen van Poitiers en de Autoroute A10.

Hou je van drukte en markt? Dan moet je zorgen dat je op woensdagochtend in Parthenay bent. Dan is er één van de grootste veemarkten van Frankrijk op een oppervlakte van ca 13.000 vierkante meter! Als je zorgt dat je er om 07:30 bent dan kun je een rondleiding meemaken en dat is een hele belevenis!

De stad ligt aan de oevers van de Thouet en heeft in het oude centrum nog zijn oorspronkelijke middeleeuwse karakter behouden, met oude straatjes en prachtige panden. Jammer dat er autoverkeer is toegestaan, maar ja je kunt niet alles hebben. Het office du tourisme ligt in de middeleeuwse stad, vlakbij de Tour Saint-Jacques.

Vakwerk

Dit is gelijk het meest imponerende deel van de stad. Als je door de Rue de-la-Vaux-Saint-Jacques omhoog loopt richting de Place du 14 julliet dan waan je je in de middeleeuwen. Kijk goed rond en probeer de bijzondere houtsnijwerken te ontdekken die aan de vakwerkhuizen te zien zijn.

Parthenay ligt op de route naar Santiago de La Compostella en is een oude pelgrimsplaats. Dat is aan de religieuze monumenten nog goed te zien. Via een stadswandeling (te krijgen bij het office du tourisme) kun je in de voetsporen treden van de pelgrims. Het kasteel dateert uit de 13e eeuw en de stadswallen zijn inclusief de imposante toegangspoort Saint-Jacques nog grotendeels in oorspronkelijke staat en dat is werkelijk uniek!.

Echt een aanrader om eens te bezoeken. Ze noemen het zelfs het Carcassonne van het noorden 🙂

Tips:

Meer informatie over Poitou – Charente
Onze tips voor vakantiehuizen in deze regio
of campings