Peter Schoenmaker, de schrijvende hotelier?

Peter Schoenmaker maakt wat mee als hotelier!

Waarover schrijft Peter Schoenmaker?

Ik krijg wel eens de vraag of ik nog een leuk boek over Frankrijk weet.

Nou ben ik eerlijk gezegd niet zo’n lezer maar soms krijg je een boek onder ogen dat je na het lezen van de achterkant openslaat en eigenlijk niet meer stopt met lezen tot je opnieuw bij de achterkant bent aangekomen 🙂

De vraag “Ruud, wat is een leuk boek over Frankrijk” ga ik vanaf vandaag maar via mijn blog beantwoorden. Dan kan iedereen het antwoord lezen en het geeft mij weer wat stof om over te schrijven. Zoals over het boek “Je maakt wat mee als hotelier“.

Waarom Verkade een band schept met Peter Schoenmaker

De primeur gaat naar Peter Schoenmaker die een leuk boekje schreef over zijn ervaringen als hotelier in Frankrijk. Een tijdje geleden nam Peter Schoenmaker contact met mij op via mijn Facebookpagina over Frankrijk.

Dat ging als volgt:

  • Vraag: Bonjour. “Zou u mijn boekje ook kunnen promoten? Vast bedankt, Peter Schoenmaker”
  • Mijn antwoord: “Je maakt wat mee als hotelier”
  • Zijn antwoord:  “Joh, ik zou zou er een boek over kunnen schrijven -:)”

Er volgden nog wat berichtjes heen en weer en een paar dagen later plofte zijn boekje op de deurmat.

Peter Schoenmaker begon zijn werkzame leven bij Verkade.

Dat schiep bij mij gelijk een band want het deed mij meteen denken aan de tijd dat ik op mijn Mobylette EEG met Puchstuur naar mijn werk bij de AMRO Bank in Zaandam tufte.

Het was mijn dagelijkse reis langs de 4 geuren van de Zaanstreek:

  1. eerst chocolade van Cacao de Zaan vlak bij mijn geboortehuis in Zaandijk
  2. dan in Koog aan de Zaan de nootjes van Duyvis
  3. iets verder de soepen van Honig

Tenslotte als vierde de geurige koekjes en chocolade van Verkade in Zaandam. Als ik op mijn werk kwam dook ik eerst in mijn bureaulade om er een Verkade biscuit of stukje chocola uit te halen. Dat was lèkker bij het eerste kop koffie van de dag!

Wie weet heeft de schrijver van het boek Je maakt wat mee als hotelier mijn Verkade lekkernijen wel ingepakt 🙂

Je maakt wat mee als hotelier

Je maakt wat mee als hotelier is dus geschreven door Peter Schoenmaker die samen met zijn vrouw, Janneke Muileboom (madame S. genoemd in het boek), een hotel runde ergens in het diepe zuiden van Frankrijk.

Het was overigens een bijzonder hotel met slechts 2 luxe kamers luisterend naar de naam Just2Suites

In en om dat bijzondere hotel gebeurde van alles. Je komt in het boek ook meer te weten over de achtergronden van de auteur en zijn partner. Voor zij naar Frankrijk vertrokken runden zij bijvoorbeeld een veel geroemd hotel in Haarlem dat… ook uit 2 kamers bestond. Hotel Spaarne 8 kreeg dankzij de bijzondere inrichting veel aandacht in de media tot zelfs een artikel in de New York Times.

Hoe Peter Schoenmaker met Madame S. uiteindelijk in Frankrijk terecht kwam zal ik niet onthullen want dat moet je gewoon zelf maar lezen in het kostelijke boekje met 6o korte verhalen over zijn belevenissen in de Gers.

De schrijfstijl van Peter is kort, krachtig en propvol humor.

Ik kon mij bijvoorbeeld levendig voorstellen hoe de overspelige bakkersvrouw in haar bruine truitje met 2 witte meelhanden op haar borsten er uit moet hebben gezien. Ook zag ik voor mij hoe dochter Schoenmaker alles uit de kast haalde om een muis te redden van de kat met een verrassende clou (Kat en Muis staat op pagina 100).

Je maakt wat mee als hotelier is een heerlijk boekje dat je makkelijk in één ruk uitleest.

Eigenlijk is dat zonde. Je moet dit boekje steeds even pakken om een paar verhalen te lezen om een glimlach op je gezicht te laten verschijnen. Mijn perfecte moment om dit boekje te lezen was in bad.

Ik ben de laatste tijd nog nooit zoveel in bad geweest 🙂

Meer over Peter Schoenmaker?

Peter SchoenmakerToen Peter Schoenmaker mij een tijdje geleden benaderde schreef hij mij ook dat er plannen waren om een tv-serie te maken van zijn verhalen.

Ik kan mij er alles bij voorstellen en kan bijna niet wachten tot het zover is. Wel hoop ik dat het zich dan in het mooie landschap van de Franse Gers afspeelt waar ik zelf ook ooit verliefd op raakte.

Tot die tijd zul je het moeten doen met het boekje en de opvolger! In november 2014 is namelijk een nieuw boek uit van Peter Schoenmaker uitgekomen met als titel “De hotelier maakt weer wat mee”.

Dit nieuwe boek ontving ik ook van Peter en het ziet er fraai uit met een voorkant getekend door Andrea Kruis (jawel de dochter van Jan Kruis die ooit model stond  voor één van de kinderen in Jan, Jans en de kinderen). Andrea heeft ook voor een aantal leuke illustraties bij de nieuwe verhalen gezorgd.

Dit tweede boek van Peter Schoenmaker heeft 58 nieuwe leuke verhalen van de hotelier. Zodra ik ze allemaal gelezen heb lees je hier mijn ervaringen.

Ik denk dat ik maar weer extra vaak in bad ga 🙂

Naschrift

Een tijdje geleden stuurde ik Peter Schoenmaker het volgende mailtje:

Goedenavond beste Peter

Je tweede boekje De Hotelier maakt weer wat mee heeft een aantal dagen ongelezen op de badkamer gelegen. Voor een goed begrip ben ik wel in bad geweest maar heb iets anders gelezen 🙂

Heb het dus maar meegenomen naar Frankrijk waar ik het in de wijngaarden van Bourgeuil in één ruk heb uitgelezen. Dat is voor mij al een hele opgave en mij tot nu toe nog nooit met een boek gelukt. compliment dus voor de schrijfstijl en humor.

Wel vond ik het jammer niet nog meer anekdotes met hotelgasten te hebben kunnen lezen maar ja… daar is het tweede boekje natuurlijk wel erg duidelijk in. Eerlijk gezegd verheug ik mij nu al op deel 3 want de eerste 2 hoofdstukken zijn veelbelovend 🙂

Ruud

Ook De hotelier maakt weer wat mee heb ik dus weer met veel plezier gelezen. De kostelijke schrijfwijze en de verhalen van de hotelier maken het tot een boekje dat je met een grote glimlach uitleest.

Ik zal er niet veel van verklappen maar het is echt de moeite waard. Wel wat anders dan het eerste boek en wat minder ervaringen met hotelgasten. Waarom? Gewoon het boekje bestellen bij Bol.com of bij de boekhandel binnenlopen en je ontdekt het vanzelf.

Eerlijk gezegd verheug ik mij nu al op deel 3 want de eerste 2 hoofdstukken zijn veelbelovend. Hoe ik dat weet? Je leest het in deel 2 🙂

(Peter Schoenmaker heeft natuurlijk ook een website)

PS

De Hotelier maakt weer wat mee heeft ISBN 9789082140019 en kost €15,99. Je kunt het ook online bestellen.