Het recept voor avontuur en een rondreis in Frankrijk

Vakantie in Frankrijk is als de bereiding in de keuken. Op de bonnefooi of volg je het recept? Hier is het recept voor avontuur en een rondreis in Frankrijk. Lees verder...
Wat is de overeenkomst tussen topchef Alain Passard en Frankrijk Binnendoor?

Wat is de overeenkomst tussen topchef Alain Passard en Frankrijk Binnendoor?

Ik zat laatst met Marian naar een aflevering van de serie Chefs Tabel te kijken op Netflix.

Dat kwam omdat onze zoon, die in Parijs woont en werkt, ons vertelde dat hij met een paar klanten had gegeten bij Arpège het 3 sterrenrestaurant van topchef Alain Passard.

Hij was laaiend enthousiast en vertelde dat hij nog nooit zo lekker had gegeten. Ik had wel eens eerder iets gehoord over deze Franse topchef. Hij was zo moedig om eind jaren negentig in zijn 3-sterrenrestaurant het vlees van de kaart te verwijderen.

Passard gooide zijn menukaart drastisch om en begon te toveren met groenten. Iedereen dacht dat het afgelopen was met zijn succes en hij zijn sterren kwijt zou raken. Fransen willen tenslotte vlees op het bord.

Maar hij bewees het tegendeel. Wel moest hij op een gegeven moment een kleine concessie doen door van 100% groente ook combinaties te maken met vis en gevogelte. Maar een biefstuk of andere soorten vlees staan al vele jaren niet meer op de kaart.

Eure, Manche en Sarthe

Eure, Manche en Sarthe

Alain Passard heeft voor zijn restaurant Arpège zijn eigen tuinen en boomgaarden in 3 verschillende departementen waar al zijn producten vandaan komen. Het was zijn bewuste keuze omdat hij dan kon experimenteren met de verschillende soorten bodem.

Terroir zoals de Fransen dat zo mooi kunnen uitdrukken. Het gaat zelfs zo ver dat hij uitprobeerde om op dezelfde dag dezelfde groente in de verschillende tuinen en departementen te planten.

Zo ontdekte hij dat een wortel, krop sla, of welke andere groente dan ook, door het verschil in bodem anders kon smaken. Hij testte dit door op dezelfde dag gewassen te planten én later als de tijd er rijp voor was te oogsten. Zijn groentetuinen liggen in de departementen:

 • Eure (Normandië),
 • Manche (Normandië)
 • Sarthe (Pays de la Loire).

Het zijn trouwens ook mooie vakantiegebieden in Frankrijk om eens naar toe te gaan. En ze liggen op een redelijke afstand van Nederland waardoor het prima bestemmingen zijn om eens een weekje op avontuur te gaan. In Eure ligt trouwens ook Giverny, het plaatsje waar de schilder Monet de mooiste schilderijen maakt. Je kunt er zijn huis en de bijbehorende tuinen bezoeken. Monet maakte er de beroemde schilderijen met de waterlelies.

Een toprestaurant als voorbeeld voor een avontuur in Frankrijk?

Een toprestaurant als voorbeeld voor een avontuur in Frankrijk?

Het bijzondere restaurant van Alain Passard ligt in Parijs in het 7e arrondissement aan de Rue de Varenne. Je zit er in de buurt van het Musée de L’Armée en de Dôme des Invalides waar je ook het graf van Napoleon kunt bezoeken.

Elke dag worden er vanuit zijn tuinen in Eure, Manche en Sarthe verse producten aangevoerd en afhankelijk van de aanvoer bepaalt hij zijn menu’s. In Chefs Table vertelt hij zelfs dat er in de keuken nooit met recepten wordt gewerkt en alles ter plekke wordt bereid.

Eten bij Alain Passard is niet goedkoop. Ik zal er dan ook niet snel aan tafel zitten, als ik al een plekje kan krijgen.

In Chefs Table vertelt Alain Passard dat hij kookt op gevoel en elke dag op avontuur gaat in zijn keuken om het de gasten naar hun zin te maken.

Is Alain Passard wat te duur voor jou? Lees dan mijn tips over lekkere restaurants in Parijs. Trouwens als je een makkelijk recept zoekt voor je vakantie in Frankrijk dan moet je vooral het stukje hierna lezen.

Op avontuur in de keuken of op liever op avontuur in Frankrijk?

Op avontuur in de keuken of op liever op avontuur in Frankrijk?

Het is met de voorbereiding in de keuken net als met de voorbereiding van een vakantie.

Je kunt het net als Alain Passard op de bonnefooi doen en je laten verrassen door datgene wat er op je weg komt. Je kunt het ook goed voorbereiden zodat je niet voor onverwachte verrassingen komt te staan.

Of kies toch voor gemak en gebruik compleet uitgewerkte rondreizen met tips waardoor je veel minder tijd hoeft te besteden aan de voorbereiding van je vakantie in Frankrijk.

Met Frankrijk Binnendoor kun je op avontuur in Frankrijk gaan want ik heb voor jou al de recepten gemaakt. Dag voor dag beschreven rondreizen boordevol tips en bijzondere plekjes die je anders niet zo snel zou hebben gevonden.

Met de ebooks en online reisverhalen kun je op een simpele manier je vakantie in Frankrijk nog leuker maken. Net zoals duizenden anderen dat eerder ook al hebben gedaan.

Ben je nog geen Premiumlid van Frankrijk Binnendoor? Klik dan op deze link om lid te worden. Als Premiumlid van Frankrijk Binnendoor krijg je altijd alle ebooks gratis en heb je exclusief én onbeperkt toegang tot mijn online reisverhalen, tips en podcasts die alleen voor leden zijn.

Het is dé manier om, net als duizenden anderen, het andere Frankrijk te ontdekken. Met Frankrijk Binnendoor begint je avontuur in Frankrijk. Net zoals Alain Passard dit in zijn keuken beleeft.

Lijkt het je wat om in het Andere Frankrijk op avontuur te gaan? Lees dan vooral dit.

Nu inclusief de nieuwe ebooks "Roadtrip Bastides! & de Passages van Parijs"

Premium Jaar (Nieuw!)

12 maanden Premiumlid voor nog geen€ 1,67 per maand - automatische verlenging


1e jaar € 29,99

daarna 19,99 per jaar

 • 12 maanden onbeperkt toegang
 • doorlopend per 12 maanden
 • automatische incasso p/jaar
 • 1e jaar € 29,99 daarna € 19,99 p/jr
 • Alle ebooks t.w.v € 48 gratis
 • Inclusief 2 Bonus ebooks
 • Exclusieve Premium reisverhalen
 • 100% tevredenheidsgarantie
 • Lidmaatschap simpel te stoppen
 • 30 dagen Geld Terug Garantie
 • Jaarprijs blijft gegarandeerd gelijk en wordt nooit meer verhoogd.

100% Niet goed, geld terug garantie

100% Niet Goed Geld Terug Garantie

 De wettelijke bedenktijd voor het afsluiten va een internet abonnment is 14 dagen. Maar ik geef je zonder probleem mijn unieke niet goed geld terug garantie van 30 dagen *)

Ik ben pas tevreden als jij dat ook bent.  En omdat ik er van overtuigd ben dat jij, net als duizenden anderen, veel plezier gaat beleven aan mijn ebooks, reisverhalen en luistertips (podcasts) durf ik zonder probleem een unieke niet goed geld terug garantie te geven.

Als je om welke reden dan ook niet tevreden bent over Frankrijk Binnendoor Premium, dan is de terugbetaling van je lidmaatschapsgeld eenvoudig geregeld. Met de 30 dagen niet goed geld teruggarantie loop je dus geen enkel risico.

Als je binnen 30 dagen na aanmelding een email stuurt met de reden dat je toch wilt stoppen dan krijg je omgaand je eerste betaling zonder slag of stoot retour!

*) VIP leden hebben een 100% tevredenheidsgarantie van 45 dagen.

 • Als Premiumlid krijg je na aanmelding meteen een Bonus tip om je lidmaatschapsgeld terug te verdienen.