Siblu Villages in Frankrijk, exclusief interview met Mikael Quilfen

Podcast Ruud Couwenhoven

De actie is afgelopen!

De winnaar van een gratis week op Siblu Village Les Charmettes in Charente-Maritime. (2 volwassenen + 2  kinderen of 2 volwassenen + 4 kinderen) is Desiree Broekman

Je kon een gratis week  op Siblu Village Les Charmettes  winnen. Met een bijzondere reactie op het interview hieronder met Mikael Quilfen. De leukste, origineelste, ontroerendste of verbazendste inzending wint en mag in september 2018 gratis een week in een luxe stacaravan van Siblu Villages naar deze topcamping. De uitslag  is dinsdag 29 mei 2018 om 18:00 bekend gemaakt. De winnares is Desiree Broekman met een prachtig gedicht. Je kunt het hier lezen.

Siblu Villages is in Frankrijk al ruim 40 jaar een begrip. Met inmiddels 17 luxe 4-sterren campingdorpen is Siblu sinds een jaar ook in Nederland actief. In een exclusief interview met Mikael Quilfen van Siblu Villages zocht ik het antwoord op vragen van mijn lezers. Lees verder....

Wat is Siblu Villages?

Een jaar geleden maakte ik zelf kennis met Siblu Villages in Frankrijk toen ik 2 weken verbleef op hun campingdorp Les Pierres Couchées. Je leest er binnenkort alles over in mijn nieuwe serie “Met een e-bike in Frankrijk” omdat Les Pierres Couchées de ideale uitvalsbasis was voor 2 prachtige weken fietsen bij de monding van de Loire en langs de Atlantische kust.

Onlangs werd ik gevraagd voor een interview met Mikael Quilfen. Hij is directeur marketing en communicatie van Siblu. Normaal ga ik op dit soort verzoeken zelden in maar door mijn verblijf op Les Pierres Couchées was ik nieuwsgierig geworden naar Siblu Villages. En de uitnodiging voor dit gesprek leek mij een uitgelezen kans om meer over de keten van campings te weten te komen.

Er werd een afspraak geregeld en het interview vond telefonisch plaats.

Om aan goede vragen te komen vroeg ik mijn lezers om deze naar mij toe te sturen en dat gebeurde dan ook. Zo kon ik naast mijn eigen vragen ook te weten komen wat de lezers van Frankrijk Binnendoor wilden weten over de campings van Siblu Villages

Hieronder staat het complete interview dat ik met Mikael Quilfen had.

Mikael Quilfen Siblu Villages

Siblu is nu ongeveer een jaar op de Nederlandse Markt?

“Ja, dat klopt. Ik moet zeggen dat we de laatste 4 jaar al gasten uit Nederland kregen. Vorig jaar hebben wij besloten om een Nederlandse website te starten om op deze manier meer Nederlanders naar de Siblu campings te krijgen. Tot nu toe zijn wij verrast door de aantrekkingskracht die wij tot nu toe in Nederland ervaren.

Siblu campings onderscheiden zich in Frankrijk omdat wij eigenaar zijn van de campings maar ook omdat ons personeel geschoold wordt om klantvriendelijk met onze gasten om te gaan. Ook veiligheid op de Siblu campings zijn voor ons heel belangrijk en daar wordt ons personeel dan ook in getraind. Bijvoorbeeld bij onze zwembaden zijn altijd “lifeguards” aanwezig. “

Wat onderscheidt Siblu Villages van andere campings?

“Siblu is eigenaar van al onze campings, dus wij kunnen ervoor zorgen dat de klantervaring het beste is en aansluit bij de service die wij beloven. Siblu’s teamleden zijn voor de overgrote meerderheid tweetalig Frans en Engels. Op een paar campings zijn nu ook al medewerkers die Nederlands spreken.

Siblu biedt stacaravans aan voor een paar dagen tot een paar weken en ook de mogelijkheid om eigenaar van een stacaravan te worden. Als eigenaar heb je de vrijheid om zo vaak vakantie bij Siblue te vieren wanneer je maar wilt.

De Siblu accommodaties worden gemaakt door de  belangrijkste Franse fabrikanten. En voldoen volledig aan de eisen van de vakantiegangers om er voor vele jaren gebruik van te kunnen maken. De accommodaties worden dus ook verhuurd en zijn altijd uitgerust met compleet ingerichte en luxe keukens. Ze hebben ook altijd een luxe uitgevoerde zithoek met comfortabele kussens van zachte stof.

Het grote verschil tussen Siblu Villages en andere campings is dat de accommodaties in eigendom zijn van particulieren die er zelf ook regelmatig verblijven. De eigenaar bepaalt zelf hoeveel hij investeert in de inrichting. Wij verhuren die dan voor de tijd dat zij er zelf geen gebruik van maken. Hierdoor staan er ook heel luxe mobilhomes met alle comfort die je je maar kunt wensen.

Op andere campings werkt dat anders, daar kopen campingorganisaties standaard stacaravans die ze er dan voor een bepaalde periode neerzetten.”

Wat doet Siblu op het gebied van duurzaamheid?

“Zorgdragen voor het milieu staat hoog bij ons in het vaandel. De meest Siblu campings liggen in beschermde natuurgebieden waar niet gebouwd mag worden. Ik noem als voorbeeld Bonne Anse Plage in de Charente Maritime. Het ligt in een prachtig pijnboombos dat eigendom is van het Office national des forêts. Het is een verbazingwekkend mooie locatie aan een baai en met veel mogelijkheden om te wandelen en te fietsen. Als je de kans hebt moet je er echt eens naar toe gaan om het te zien”

Verder zorgen wij natuurlijk voor de recycling van afval (glas, papier, plastic, tuinstekken). Wij printen zo weinig mogelijk af en als we het doen dan is het op milieuvriendelijk papier en in zwart-wit. Wij verstrekken ook waterbesparende informatie die niet alleen voor onze medewerkers maar ook voor onze gasten beschikbaar is.

Met respect voor de natuur zijn er ook  veel open groene ruimtes en parken. De plaatsen voor de mobilehomes zijn eveneens ruim en gemiddeld 140 vierkante meter terwijl dit in Frankrijk normaal circa 110 meter is.  Alle plaatsen zijn beplant met bomen en hagen rondom zodat je ook genoeg privacy hebt.”

Wat kan ik verwachten van een stacaravan op Siblu?

“De mobilehomes zijn comfortabel ingericht en de woonkamer heeft een bankstel in zacht materiaal, net als thuis. Dus geen plastic en pvc met dunne kussen maar met grote kussens en een zachte zitting. De keukens zijn compleet met oven en een vaatwasser.  Het is dus eigenlijk net als thuis.

Er is ook een groot terras dat in de meeste gevallen deels of helemaal overdekt is waar je lekker in de schaduw kunt zitten. Ook als het eens wat minder weer is, kun je toch lekker op het overdekte terras te zitten.”

Luxe accommodaties Siblu

Is er een verschil in luxe tussen de campings en accommodaties? En zo ja, wat?

“Alle campings zijn luxe, sommige zijn groter dan anderen en hebben dus meer diensten en faciliteiten. Bijvoorbeeld, Les Charmettes bij de Atlantische kust behoort tot de top 10 van grootste campings in Frankrijk. Het heeft faciliteiten waar het lokale dorp jaloers op is. Het wordt op de voet gevolgd door Le Bois Dormant & Bois Masson en het Domaine de Kerlann in het zuiden van Bretagne.

Siblu heeft ook kleinere, meer intieme, vakantieparken waar nog steeds een breed scala aan entertainment, kinderclubs en zwembadcomplexen is. Zoals bijvoorbeeld La Pignade in de Charente Maritime waar het campingleven rond een plein is gecentreerd. Er zijn paarden op het park en je kunt gaan paardrijden direct vanaf het vakantiepark naar de stranden.

Les Rives de Condrieu in het Rhônedal is een sfeervolle camping op de oever van de Rhône, waar je een wandeling of een fietstocht langs de Via Rhôna kunt maken. Je kunt er ook  heerlijk wandelen over de met wijnranken bedekte heuvels. Er is ook nog Le Domaine de Soulac, een intiem vakantiepark op slechts 3 km afstand van de prachtige stranden aan de kust van de Medoc met de prestigieuze wijnkastelen. En Siblus fantastische plek aan de Cote d’Azur is Le Montourey weg van de drukte van de kust en verborgen in het mooie achterland. Je verblijft in dezelfde type accommodaties als op de grote Siblu Villages.”

Wat is de Siblu Fun-pas, wat kunt u ermee doen en wat kost het?

“De Siblu Fun-pas is gratis voor iedereen die via de website van Siblu of rechtstreeks bij ons boekt via bijvoorbeeld het call-center. Deze pas is jaren geleden geïntroduceerd om er voor te zorgen dat onze eigen gasten altijd gratis en een bevoorrechte toegang hebben tot alle faciliteiten en evenementen op de camping zoals:

 • alle entertainmentshows,
 • kinderclubs,
 • zwembadcomplexen
 • bars en restaurants

Kun je barbecueën bij de stacaravans?

“Ja, behalve op sommige campings gelegen in kwetsbare bosgebieden. Daar zijn dan veilige barbecueplaatsen voor iedereen beschikbaar. Maar in het kort, ja, er is altijd de mogelijkheid om te bbq’en, hetzij bij je accommodatie of op een aangewezen gemeenschappelijke plek.”

Hoe lang zijn de bedden in Siblu?

Via Facebook kreeg ik deze leuke vraag: Hoe lang zijn de bedden want mijn man moet zich vaak opvouwen . Zou zo fijn zijn als de bedden 2.00 tot 2.10 m zouden zijn. Mikael Quilfen kon deze vraag waarderen en antwoordde:

“Allereerst kan ik vertellen dat al onze bedden heel comfortabel zijn. Op dit moment hebben wij nog geen bedden van 2,10 lang. Maar in sommige accommodaties zijn er ruime bedden van 160 x 200. De standaard is op dit moment 140 x 190.”

Wordt Nederlands gesproken op de Campings?

“Het merendeel van onze medewerkers spreekt meerdere talen en op zijn minst Frans en Engels. En we hebben ook buitenlandse medewerkers die de moedertaal spreken. Wij hebben nu ook verschillende Nederlands sprekende medewerkers op verschillende campings. Bijvoorbeeld op Les Charmettes, het is onze grootste camping met bijna 1600 plaatsen en veel entertainment, veel faciliteiten en mooie zwembaden

Ook op Le Lac des Rêves in de Languedoc-Roussillon en La Réseve bij Biscarosse in Les Landes zijn nu al medewerkers die Nederlands spreken. Wij streven er naar om op alle campings Nederlandstalige medewerkers te hebben dus als iemand zou willen solliciteren dan zullen we daar blij mee zijn.”

Kun je elke dag aankomen? Of zijn er vaste wisseldagen?

“In juli en augustus zijn de vaste wisseldagen op zaterdag. In juni en september kan ervan worden afgeweken. Maar er zijn 2 campings waar dagelijkse aankomsten mogelijk zijn en dat zijn Domaine de Litteau in Normandië en het Domaine de Kerlann in het zuiden van Bretagne.”

Zijn er aangepaste stacaravans voor mensen met een handicap of in een rolstoel?

“Ja, op alle campings van Siblu is er een beperkt aantal accommodaties voor mensen met een beperking. En op elke camping is er minimaal één beschikbaar.”

Kun je je hond meenemen?

“Op Domaine de Kerlann in Bretagne zijn honden tot 10 kg toegestaan. Het is op dit moment onze enige camping waar honden zijn toegestaan. De belangrijkste reden is de veiligheid. Op onze campings komen veel kinderen en veiligheid is bij ons een topprioriteit. Maar wij denken er wel over na hoe wij dit in toekomst kunnen uitbreiden.”

Wat zijn de 5 meest populaire bestemmingen onder Nederlanders

“Als ik kijk naar de boekingen van de laatste tijd dan zien wij voor dat deze 5 campings bij Nederlanders op dit moment veel geboekt worden

 1. Het Domaine de Kerlann in Zuid-Bretagne,
 2. Les Charmettes in Charente Maritime,
 3. het Domaine de Soulac in de Medoc,
 4. La Carabasse in de Languedoc Roussillon aan de Middellandse zee,
 5. Les Dunes de Contis in het zuiden van Frankrijk, een natuurlijk surfers- en fietsparadijs. Les Dunes de Contis is onze laatste aanwinst.

Wat zijn de 5 meest populaire bestemmingen onder Belgen

“Er zijn feitelijk 4 die erg populair zijn bij onze Belgische vakantiegangers.

 1. Les Charmettes aan de Atlantische kust heeft iets voor alle gezinsleden op het gebied van entertainment – groot vakantiepark met veel kinderclubs, sportevenementen, shows enz. en nabijheid van een breed scala aan stranden – van intieme baaien tot wilde natuurlijke brede surfstranden·
 2. Le Domaine de Kerlann in Zuid-Bretagne, een prachtig vakantiepark met binnen- en buitenzwembadencomplexen, entertainment binnen en buiten, uitstekende visgerechten in de omgeving, geweldige folklore, prachtig helder water, zandstranden en rotsachtige baaien. Pont Aven is een prachtige artistieke stad aan een rivier naast de zee.
 3. Le Lac des Rêves aan de Middellandse Zee, niet ver van de prachtige stad Montpellier. In de Camargue in Frankrijk met prachtige witte paarden en roze flamingo’s die vaak te zien zijn vanaf het vakantiepark.
 4. La Reserve in het dennenbos van Les Landes aan de zuidwestelijke Atlantische kust. Het vakantiepark direct aan een prachtig meer met een prachtig zandstrand.

Wat doet Siblu voor gezinnen met kinderen en welke leeftijden?

“We hebben voor kinderen de Bubbles Play Room en een speciale speelruimte voor ouders waar zij met kinderen van 1 tot 4 jaar terecht kunnen. Verder zijn er 3 speciale kinderclubs waar tal van activiteiten worden georganiseerd in de Piratenclub, de Barracudas Club en de Teens Club.”

Hoeveel mensen kunnen er  in een Siblu-stacaravan?

“De stacaravans zijn er voor 2 tot maxiaal 8 personen”

Stacaravan Siblu

Kan je 2 accommodaties naast elkaar boeken?

“Natuurlijk! Dat kun je eenvoudig via onze website regelen. Onze boekingsmodule is namelijk uniek. Je kunt namelijk je accommodatie én plaats kiezen op een plattegrond van de camping.

Je kunt dus ook een plaats met voorkeur kiezen zoals bij het zwembad, vlak bij de centrale gebouwen bij het strand en je kunt dus ook 2 plaatsen naast elkaar kiezen. Maar je kunt ook bij je boeking met een aparte melding je voorkeur aangeven.”

Is er airconditioning in de Siblu-caravans en zo ja, wat kost dat?

“Ja – op onze website kunt u specifieke accommodatie kiezen met verschillende opties om airco te accepteren. De prijs varieert afhankelijk van het vakantiepark en de tijd van het jaar.”

Wat was de top 5 beste campings van Siblu in 2017? En waarom?

 • Les Charmettes is het vlaggenschip van siblu en is een van de grootste 4-sterren vakantieparken in Frankrijk.
 • La Carabasse – in Vias Plage in het zuiden van Frankrijk aan de Middellandse Zee. Je kunt lopend naar het strand en naar de badplaats met zijn clubs en restaurants.
 • Les Dunes de Contis – een nieuw vakantiepark voor Siblu in 2017, direct achter de duinen op circa 4 kilometer van de Atlantische Oceaan waar je fantastisch kunt surrfen en waar bij Contis veel activiteiten mogelijk zijn.
 • Les Rives de Condrieu in Rhônevallei op 40 kilometer van Lyon ligt aan de oevers van de Rhône. Het is echt een prachtige bestemming.
 • Le Domaine de Litteau – Normandië niet ver van de beroemde invasiestranden.
 • Le Bois Masson en Bois Dormant in de Vendée, ook aan de Atlantische kust, twee zusterites met binnen- en buitenzwembaden en watercomplexen met spa- en massagefaciliteiten, geweldig amusement en fantastische vendéstranden. Frances nummer 1 campingbestemming.

Waarom zou ik bij Siblu boeken?

“Wij zijn al heel lang op de markt en zijn de pioniers want wij waren de eerste die mobilehomes op Franse campings plaatsten. Onze gasten geven ons tevredenheidsscores van meer dan 90% en er is een hoog percentage van terugkomende gasten. Verder heeft Siblu meer vaste teams in dienst dan de meeste vakantieparken en een hoog rendement van teamleden.

Onze teams zijn deskundig en toegewijd. Siblu zorgt goed voor zijn werknemers die voor onze klant zorgen. Mensen vormen de kern van ons bedrijf.  Het feit dat Siblu het meest Britse is van alle Franse bedrijven, betekent dat klantenservice onze topprioriteit is.

Een van de merkwaarden van Siblu is de persoonlijke benadering. En de enquêtes van onze vakantiegangers en de eigenaren van de mobile homes bevestigen dit. Wij hebben bijvoorbeeld 13 Certificates of Excellence van Trip Advisor.”

Gaat Siblu de komende jaren nog uitbreiden in Frankrijk?

Jazeker, ons streven is om het aantal eigen campings te verdubbelen in de komende 5 jaar in Frankrijk maar ook op andere Europese bestemningen.

Dit jaar hebben wij al weer 2 campings gekocht waarvan één in Bretagne en de andere in Zuid-Frankrijk. Deze staan nog niet op de website omdat wij eerst nog moeten investeren in de infrastructuur en aanpassing van de plaatsen om ervoor te zorgen dat het échte Siblu campings zijn.”

Is er iets anders dat u onze lezers over Siblu wilt vertellen?

“Aan het eind van het interview gaf Mikael Quilfen nog een aantal punten waarvan hij vindt dat die nog meer zeggen over Siblu Villages:

 • meer dan 40 jaar ervaring met verhuur van stacaravans aan vakantiegangers en eigenaren van vakantiehuizen,
 • 93% klanttevredenheid,
 • 25% van de gasten keert jaarlijks terug
 • Siblu streeft ernaar de grootste werkgever in de sector te zijn met veel aandacht voor de werknemers
 • 130 miljoen euro omzet
 • 8500 eigenaren van stacaravans en mobile homes
 • 60.000 gezinnen brengen hun vakantie in 2018 al bij Siblu door,
 • klant is koning.

Kijk en luister naar complete interview

In de onderstaande podcast kun je luisteren naar het interview in het Engels. Om je kennis te laten maken met de Siblu Villages heb ik er veel fotomateriaal in verwerkt dat Siblu beschikbaar heeft gesteld zodat je een idee kunt krijgen van deze bijzonder campingdorpen in Frankrijk.


Dit interview met Mikael Quilfen van Siblu Villages vond plaats op 14 mei 2018 en is voor het eerst gepubliceerd op frankrijkbinnendoor.nl/siblu

© tekst FrankrijkBinnendoor.nl / eRCeeMedia, foto’s eRCeeMedia en Siblu Villages. Gebruik van de inhoud van dit exclusieve interview is toegestaan mits met bronvermelding © frankrijkbinnendoor.nl/siblu (inclusief link). Dit geldt ook voor gedeeltes uit de tekst, de podcast en de foto’s

Met dank aan Baltus Communications die voor mij het contact legden


Als je meedoet met deze winactie dan verstrek je je emaildres, voornaam en achternaam. Je reactie wordt hieronder geplaatst na goedkeuring (alleen met je naam). Het spreekt voor zich dat ik je privacy respecteer. Het emailadres en je naam worden alleen voor deze winactie met Siblu gebruikt en zullen niet aan derden worden verstrekt (ook niet aan Siblu). Op 29 mei 2018 wordt hier de uitslag bekend gemaakt. De uitslag van de actie is bindend en de prijs wordt niet in geld uitgekeerd maar als een week gratis verblijf in een luxe stacaravan op Siblu Village Les Charmettes. De reis heen en terug zijn voor eigen rekening evenals eten en drinken en consumpties tijdens het verblijf. De prijs heeft alleen betrekking op het gratis gebruik van de luxe stacaravan voor een periode van 1 week in september 2018. Meer weten over je privacy? Gebruik dan de link onderin elke pagina op de website.

De actie is voorbij. Deze prachtige reactie is unaniem tot winnaar gekozen:

Deze zeer originele inzending laat zien dat Desiree Broekman het interview goed gelezen heeft en het ook op een fraaie wijzen heeft samengevat in het onderstaande gedicht. Zij mag dus in september 1 week naar een luxe stacaravan op camping Les Charmettes in de Charente-Maritime.

Super winactie van Frankrijk Binnendoor
Ik heb het leuke interview gelezen, hoor!
Belangrijk voor Siblu is klantvriendelijkheid, veiligheid en comfort
Lifeguards bij het zwembad, tweetalig personeel en recycling aldoor
Uitrusten kun je op je mooie (gedeeltelijk overdekte) terras
Vrij gebruik van kinderclubs, zwembad en restaurant met je Fun-pas
Ik zie een weekje op Siblu Villages Les Charmettes wel zitten
Lekker wandelen in de mooie omgeving met parken, niets zal mij beletten
Leven als God in Frankrijk, dat is mijn ideaal
Ach, ik zie wel of ik de eindstreep van deze actie haal
Genieten op deze mooie ruime camping met getraind personeel
En de klant is bij Siblu koning, dat doet mij heel veel
Streven naar uitbreiding in Europa is goed nieuws, dan komen er nog meer interviews!

Desiree  Broekman, mei 2018