Saint-Rémy-de-Provence is een populaire bestemming in het zuidoosten van Frankrijk. Ik bewaar er bijzondere herinneringen aan en kreeg er een recept voor een tomatensoep die simpel en lekker is. Te lekker om het voor mij zelf te houden
Een en al tomaat in Saint-Rémy-de-Provence
Het is al weer jaren geleden dat ik voor het eerst in het Provençaalse plaatsje Saint-Rémy-de-Provence kwam. Het werd een vakantie om nooit meer te vergeten. Daar zijn een aantal redenen voor. Ik had net mijn baan bij een bank opgezegd om ons bedrijf te starten. Maar eerst wilden we nog een maand in Frankrijk gaan genieten. Wij raakten toen verzeild in Saint-Rémy-de-Provence waar ik een gîte gehuurd had net buiten het centrum. Ik schreef er al eens een blog over.
De gîte was op z'n Frans. De inrichting was sober maar op het afgesloten terrein was een klein privé-zwembad dat veel goedmaakte want het was er behoorlijk warm toen wij er waren. Verder was het er behoorlijk Spartaans. In de tuin stond een ongemakkelijk zittende stenen bank met tafel en tuinstoelen waar we bijna doorheen zakten. En toch is het verblijf in die gîte onvergetelijk geworden.
De gîte werd verhuurd door een alleraardigste Provençaalse dame waarvan de echtgenoot een tomatengroothandel had. Bij aankomst stond er dan ook voor ons een grote schaal tomaten op de tafel en een fles rode wijn uit de streek. Daar bleef het niet bij want elke ochtend als ik terugkwam van de bakker stond er weer een schaaltje met verse tomaten buiten op de tafel. Tsjonge wat waren die lekker! Niet van die waterige kastomaten zoals wij die bij ons kennen maar tomaten waar je bij elke hap de zon proefde. Terwijl ik dit aan het tikken ben loopt het water al weer in mijn mond.
Provençaalse tomatensoep met vis
Op een dag raakte in met de tomatengroothandelaar in gesprek toen hij 's-avonds van zijn werk terugkwam. Hij vroeg mij belangstellend hoe we de tomaten vonden. Ik kon niet anders bevestigen dan dat ze overheerlijk waren. Ik vertelde hem dat we ze vaak tussen de middag aten met wat stokbrood en goede olijfolie uit de buurt of s'avonds met wat sjalotten en knoflook als een soort salade bij het eten. "Heb je er al eens soep van gemaakt" vroeg hij mij. Dat had ik niet en ongevraagd begon hij in rap Frans een recept op te lepelen. Omdat mij dat te snel ging vroeg ik hem dus of hij het misschien op een papiertje kon zetten, dan zou ik het de volgende dag eens uitproberen.
Volgens de tomatengroothandelaar was het een simpel maar heel lekker recept dat snel klaar is. Het werd volgens hem nog lekkerder als je er een mooi stukje witwis in zou doen. Dat leek mij een goed idee want de dag erna was de grote markt in Saint-Rémy-de-Provence. Deze wordt overigens elke woensdag gehouden in het centrum en op de Place de la République. De volgende dag liepen wij vanuit de gîte naar het centrum waar ik een paar mooie moten kabeljauw kocht. Toen we terug bij de gîte waren stond er uiteraard weer een schaaltje met nieuwe tomaten maar nu wat meer dan gebruikelijk en er lag een briefje onder. Dat was het recept voor de Provençaalse tomatensoep.
Het recept van de tomatengroothandelaar
Als je mijn eerste boek Frankrijk Binnendoor ontdek het andere Frankrijk hebt gelezen dan weet je dat ik een afspraak heb met Marian. In het weekend en als we in Frankrijk zijn kook ik. Die afspraak maakten we ongeveer 25 jaar geleden. Maar dat was de tijd dat we maar drie of vier weken per jaar in Frankrijk kwamen. Nu is dat misschien wel meer dan vier maanden per jaar. De verhoudingen zijn dus langzamerhand scheef gegroeid. Niet dat ik het errug vind hoor, ik kook namelijk graag.
Op het briefje stond eigenlijk maar heel weinig. Dus het was inderdaad simpel zoals was beloofd. Dit heb je nodig voor twee liter soep:
- Twee liter water aan de kook brengen met twee runderbouillonblokjes en een handje Provençaalse kruiden en af en toe roeren.
- Twee grote uien en drie flinke tenen knoflook fijngesneden in een flinke scheut olijfolie in een pan fruiten op laag vuur.
- Intussen tien flinke tomaten ontvellen door een pan water aan de kook te brengen. Tomaten er 30 seconden in en dan direct er uit vissen en onderdompelen in een pan koud water en het velletje haal je er zo vanaf.
- Tomaten in vier stukken snijden en bij de ui en knoflook doen en nog tien minuutjes bakken. (tip van mij: als je dit op een kamadoo (bijvoorbeeld een greenegg) doet dan wordt het nog lekkerder door de rooksmaak.
- Na tien minuten ui, knoflook en tomaat bij de boulllon doen.
- Tien minuten laten sudderen met deksel op de pan.
- Dan de ingredienten pureren met een staafmixer en nog vijf à tien minuutjes laten sudderen.
- In de tussentijd een stukje kabeljauw kort in boter met een beetje olijfolie bakken.
- Dan de vis met peper en wat zout in een diep bord en de tomatensoep over de vis.
Binnen 45 minuten zit je aan tafel en met een beetje stokbrood is het super lekker. De kabeljauw kun je bijvoorbeeld ook vervangen door een mooi stukje schelvis.
Bon appétit
leuk zulke verhalen en nog originele gites!
Die soep lijkt me heerlijk!