Podcast weekend Parijs: Thalys, bus, auto, vliegtuig?

In deze nieuwe podcast van FrankrijkBinnendoor Online geef ik je tips voor een weekend Parijs.

Podcast Tips weekend Parijs

Luister via iTunes

Podcast met tips voor een weekend Parijs

Ik geef je de antwoorden op vier veel gestelde vragen die ik regelmatig krijg van mensen die een paar dagen of een weekend naar Parijs willen:

 • Hoe ga ik er naar toe?
 • Waar ga ik overnachten?
 • Wat wil ik absoluut zien?
 • Hoe veilig is Parijs?

(meer podcasts over Parijs en Frankrijk kun je hier luisteren)

Hoe ga ik naar Parijs?

Als je een weekend Parijs wilt boeken of er door de week een paar dagen naar toe wilt gaan kan dat op diverse manieren zoals:

 • reizen met auto,
 • de trein,
 • het vliegtuig
 • of een georganiseerde via een reisaanbieder.

Ik zal met de laatste beginnen. Lekker makkelijk en over het algemeen nog niet eens zo duur. Vervolgens bepaal je of je met een Royal Class bus, met de auto, trein of vliegtuig gaat. Er zijn een aantal goede reisaanbieders met stedentrips naar Parijs.

Actuele aanbiedingen vind je altijd snel via frankrijkvakantieland.nl/parijs

Met de bus naar Parijs

Met de bus naar parijs

Met een georganiseerde busreis profiteer je van een aantal prettige bijkomstigheden.

De prijzen zijn vaak aantrekkelijk, je komt uitgerust aan en in de tegenwoordige luxe bussen vind je veel beenruimte en vaak is er zelfs gratis Wifi aan boord. Sommige van dit soort reizen hebben een dagprogramma met tal van excursies zodat je zeker weet dat je alle bezienswaardigheden ook kunt bekijken en bezoeken.

Het is een goed idee als je voor het eerst naar Parijs gaat. Maar je bent wel gebonden aan de regels tijdens verblijf en reis. Een busexcursie is vaak ook gezellig en er zijn al heel wat vriendschappen door onstaan en een goede gids aan boord is ook wel wat waard.

Maar de meeste mensen regelen toch hun bezoek aan Parijs zelf. Ze kiezen een hotel of appartement en regelen zelf het vervoer met de auto, het vliegtuig, de Thalys of een snelbus.

De snelbussen van bijvoorbeeld Flixbus zijn voordelig en rijden vanaf verschillende steden in Nederland en België naar Parijs. De bussen zijn comfortabel, hebben Wifi aan boord en de prijzen zijn laag. Je moet wel rekening houden met een reisduur van minimaal 6 tot 8 uur afhankelijk van de stad waarvan je vertrekt.

Zelf heb ik een keer de Flixbus getest vanaf Maastricht. Dat beviel prima en voor € 38 Euro per persoon heen en weer was spotgoedkoop. Mijn ervaringen lees je op frankrijkbinnendoor.nl/flixbus

De bus of snelbus is dus voor een weekend Parijs een goed idee!

Met de auto naar Parijs

Met de auto naar Parijs

Als je met de auto naar Parijs gaat ben je het meest flexibel maar er zitten ook een paar nadelen aan.

Ga je met meer dan 2 personen gaat en je deelt de benzine, tol en parkeerkosten dan reis je per persoon ook redelijk voordelig. Maar… je zult wel met de auto het drukke en vaak chaotische verkeer in Parijs moeten trotseren.

Parkeren in Parijs is duur. Prijzen van 25 tot 70 euro per dag zijn geen uitzondering en een parkeerplaats zoeken in de binnenstad is een crime. Op straat parkeren is nauwelijks mogelijk. Als het al lukt mag het meestal niet langer dan 2 uur.

De parkeergarages zijn vaak vol. Er ontstaan wel steeds meer initiatieven waarmee je via Internet vooraf een parkeerplaats kun boeken. Deze prijzen zijn vaak wel voordeliger. Google maar eens op “parkeerplaats reserveren parijs”

Voor een weekend Parijs ben je dus al gauw tussen de € 75 en € 200  aan parkeerkosten kwijt (3 dagen)

Met het vliegtuig naar Parijs

Met het vliegtuig naar Parijs is natuurlijk ook een optie.

Ik vind het een nadeel omdat je altijd eerst naar het vliegveld moet. Je ruim van tevoren aanwezig moet zijn èn dat vliegen naar Parijs niet echt super voordelig is.  Als je aankomt op Charles de Gaulle of Orly kun je na ontvangst van je bagage met de trein (RER) of de metro naar het centrum.

Je moet daar een reistijd van tussen de 30 en 60 minuten voor tellen afhankelijk van de verbinding. De vlucht is weliswaar maar één uur en 20 minuten maar je bent in totaal veel langer onderweg.

Met de Thalys naar Parijs

Tips kaartje metro Parijs

Mijn voorkeur gaat uit naar de Thalys voor een weekend Parijs.

Vanaf Amsterdam, Rotterdam, Antwerpen, Brussel, Luik en Aken reis je comfortabel en snel. Je komt aan op Gare du Nord waar je in de omgeving verschillende hotels hebt.

Maar als je een hotel elders in de stad hebt geboekt dan ben je er met de metro zo. Bijvoorbeeld van Gare du Nord naar de Bastille is met de metro maar 18 minuten en die rijdt elke 4 minuten. Je stapt uit in hartje stad bij de bruisende wijk Bastille en het populaire Le Marais.

Zelf woon ik vlakbij Maastricht en ga regelmatig met de Thalys vanuit Luik naar Parijs. Na vertrek in Luik ben ik 2 uur en 15 minute later op Gare du Nord en een half uur later op mijn bestemming in Parijs.

Als je met de Thalys gaat en je wilt met de metro naar je bestemming in Parijs dan tip ik je om in de Thalysbar alvast metrotickets te kopen. Deze zijn wat duurder dan op de stations in Parijs maar je voorkomt op Gare du Nord een enorme wachtrij bij de loketten en de automaten.

Kijk bij een automaat trouwens uit. Er zijn vaak welwillende mensen die je helpen om je tickets te kopen maar het is een wisseltruc waarna je met ongeldige kaartjes zit en opnieuw tickets moet kopen. Niet intrappen dus!

Thalys vroegboeken of Last Minute?

Met de Thalys naar Parijs

De prijzen van de Thalys variëren sterk. Er zijn vaak acties dat je voor maar € 35  vanaf Amsterdam kunt reizen of bijvoorbeeld voor maar € 29 vanaf Brussel. Maar dat zijn wel altijd enkele reizen en je moet er op tijd bij zijn.

Mijn ervaring is dat ik meestal rond de € 100 p.p kwijt ben om heen en terug te reizen. Kinderen en als je ouder dan 60 bent reizen voordeliger. Als je vroeg boekt zijn de prijzen meestal het laagst. Maar ook last minutes kunnen heel aantrekkelijk zijn.

Als je tot het laatste moment wacht loop je wel het risico dat er geen of niet genoeg tickets meer zijn in de Thalys die jij graag zou willen voor je weekend Parijs.

Zelf heb ik wel regelmatig mooie aanbiedingen kunnen scoren waarbij de 1e klas goedkoper is dan de tweede! Klinkt raar maar het is mij al diverse keren overkomen. Het voordeel van de 1e klas is meer beenruimte en je krijgt tijdens de reis een hapje en een drankje aangeboden. Dat varieert van een ontbijt, lunch of een warme maaltijd en is afhankelijk van het tijdstip.

Mijn tips over de Thalys vind je altijd op frankrijkvakantieland.nl/thalys

Download mijn eBook Parijs! »

Waar overnachten voor een weekend Parijs?

Boek een hotel in Parijs

Ga je voor de eerste keer? Boek dan geen super de luxe hotel, tenzij je je liefje wilt verwennen. Je eerste verblijf in Parijs zal in het teken staan van veel zien, vroeg op en laat naar bed.

Je hotelkamer is er dus voor een paar uur slaap, opfrissen, een douche of bad en dat is het. Oké  ‘s-morgens nog een ontbijt, maar dat kan ook in een café of brasserie en is meestal nog leuker ook.

Zelf boek ik meestal een hotel en als ik langer dan 2 nachten ga kies ik voor een appartement.

Een hotel boek ik altijd via frankrijkvakantieland.nl/hotels waar je met één zoekopdracht in heel Frankrijk hotels kunt vinden. Je kunt dan gebruik maken van de enorme hoeveelheid beoordelingen.

In de meeste gevallen betaal je pas in het hotel bij vertrek en annuleren is vaak tot de dag voor aankomst zonder kosten mogelijk. Per hotel zie je precies welke voorwaarden van toepassing zijn. Het is flexibel, de prijzen zijn prima en je loopt op deze manier weinig risico.

Deze opties zijn meestaal alleen beschikbaar als je met een creditcard reserveert. De kaart wordt niet belast en is alleen nodig voor de reservering. In het hotel kun je ook cash of met een andere betaalkaart betalen. Goed en meestal niet te duur zijn de hotels van Ibis. Wil je een familiekamer? Kijk dan eens bij Novotel.

Wat wil je zien in Parijs?

Bezienswaardigheden weekend Parijs

Voor een eerste bezoek aan Parijs zijn de bekende plekken natuurlijk favoriet zoals:

 • de Eiffeltoren
 • Champs Élysées
 • het Louvre
 • Notre Dame
 • Montmartre en Sacré-Cœur
 • Les Invalides met het graf van Napoleon en een prachtig museum
 • Place de la Concorde
 • Centre Pompidou
 • Le Marais
 • La Défense

En dan hebben ik het nog niet gehad over La Madeleine, Place Vendôme, La Bastille, Le Marais, Place des Vosges, Pantheon, Jardin du Luxembourg en de bruggen van de Seine.

Wil je winkelen? La Fayette, Printemps, BHV, Au Bon Marché en het spectaculaire Forum des Halles zijn de toppers om te winkelen en je zulte er uren en uren zoet zijn. Dan zijn er ook nog de prachtige galerijen zoals Vivienne, des Cerfs en nog een hele serie waar je in stijl kunt snuffelen en winkelen.

Het gezellige Quartier Latin, de bijzondere oevers van de Seine en het Canal St Martin zijn ook fantastische plekken om te slenteren en te genieten.

Het wordt dus een bomvol programma en dit ga je dan ook niet in drie dagen redden. Maak dus een keuze en probeer om bezienswaardigheden in volgorde te bezoeken. Je kunt dan met de metro of lopend van de een naar de ander gaan.

Heel handig is daarvoor mijn ebook Parijs! Dat je hier kunt downloaden.

De App Frankrijk Binnendoor kun je in de Appstore van Apple en Android gratis downloaden.  Je vindt met de App handige tips voor een weekend Parijs en je kunt zelfs tickets voor de musea en Eiffeltoren boeken. Als je in Parijs bent zie je via de GPS precies hoever je van een bezienswaardigheid af bent.

Tenslotte: hoe veilig is Parijs?

Veilig door Parijs

De aanslagen in Parijs van 13 november 2015 liggen al weer geruime tijd achterons maar natuurlijk nog altijd vers in het geheugen.

Ik krijg veel vragen of Parijs wel veilig is.

Het is een vraag waar ik zelf een eenvoudig antwoord op kan geven. Ik ben vlak na de aanslagen in Parijs geweest en daarna nog vele maanden. Het afgelopen jaar misschien wel in totaliteit zo’n 30 dagen. De aanslagen hebben mij dus niet afgeschrikt. Het is natuurlijk ieders persoonlijke keuze.

Zo belde mij iemand met de vraag of het wel verstandig was om met het gezin met jonge kinderen naar Parijs te gaan. Ik vroeg haar hoe ze er naar toe wilde gaan en het antwoord was: “met de auto”.  Waarop ik haar antwoordde “ik denk dat je met de autoreis naar Parijs heen en weer  meer risico loopt”.

Een paar weken later belde zij mij opnieuw met de mededeling dat ze een fantastische tijd met de kinderen in Parijs hadden gehad en geen moment spijt dat ze waren gegaan.

Beveiliging in Parijs

De Eiffeltoren in Parijs

Je ziet bij bekende plaatsen in Parijs meer en duidelijke beveiliging.

Bij de Eiffeltoren wordt nu het binnenterrein afgezet en kom je niet meer onder de Eiffeltoren zonder geldig ticket. Er is nu zelfs sprake van om er een definitieve glazen wand omheen te bouwen. Dat alles om de veiligheid voor de bezoekers te vergroten.

Bij warenhuizen, musea, concerten en evenementen wordt nu veel gecontroleerd. Ik raad je dus bijvoorbeeld af om met een rugzak de stad in te gaan. Als je een museum in wilt of een warenhuis zul je deze telkens moeten laten controleren. Bij veel concerten kom je trouwens met een rugzak gewoon niet binnen.

Er is nog een voordeel als je je rugzak niet meeneemt. Je ziet er minder als een toerist uit en ben dus ook minder een blikvanger voor eventuele zakkenrollers.

Iedereen zal voor zich zelf moeten bepalen of je wel of niet naar Parijs wilt gaan. Ik blijf gewoon meerdere keren per jaar gaan en geniet daar elke keer weer met volle teugen van! Binnenkort ga ik ongewtijfeld weer een weekend Parijs ervaren!

Meer weten over Parijs? Download hier mijn ebook Parijs! of lees mijn tips over Parijs of  kijk eens op frankrijkvakantieland.nl/parijs.

Vind je deze podcast leuk? Abonneer je dan in iTunes of Stitcher en je bent altijd als eerste op de hoogte van een nieuwe podcast over Frankrijk of Parijs!