Terugblik op de Frankrijk Binnendoor en FranceComfort wijnweken

In september 2018 werden de FranceComfort Wijnweken gehouden op vakantiepark Village des Cigales bij de Lot. Ik was er ook en geef in deze bijbehorende podcast een terugblik op een geslaagd experiment. Je kunt natuurlijk ook het blog lezen.

De Frankrijk Binnendoor en FranceComfort wijnweken

In september 2018 was ik 1,5 week aanwezig op het kleinschalige vakantiepark Village des Cigales in de mooie streek van de Lot.

Van 15 tot en met 29 september 2018 waren daar de FranceComfort wijnweken waar ik dit jaar ook bij betrokken was. Ik kende het vakantiepark niet persoonlijk maar wist wel dat het door het kleinschalige karakter al vele jaren door de bezoekers hoog werd gewaardeerd.

Samen met Marian verbleef ik van 19 tot en met 29 september 2018 in een comfortabel vakantiehuis dat van nieuw en modern meubilair was voorzien. De bungalows Cigale zijn geschikt voor 4 personen en ik moet zeggen dat mij dat prima is bevallen. Het nieuwe meubilair is zeer comfortabel en de bij aankomst opgemaakte bedden sliepen voortreffelijk.

Op het terras stond compleet nieuw meubilair met luxe tuinstoelen. Of de tafel met een hard-glazenblad een juiste keus is waag ik te betwijfelen maar in elk geval was het uitzicht vanaf het terras fenomenaal.

Toen ik er woensdag 15 september 2018 aankwam was het heerlijk weer. En dat bleef zo de resterende tijd. Het vakantiepark heeft maar 26 vakantiehuizen en een prachtig groot zwembad met tal van glijbanen. Het uitzicht over de vallei is heel fraai. Ook vanaf het terras bij het restaurant kun je genieten van een mooi uitzicht op de omgeving.

Overigens valt er op het terras en in het restaurant nog meer te genieten want het Belgische beheerderspaar Francis en Vera weet hoe zij met gasten om moeten gaan. Prettige bijkomstigheid is dat Francis een fantastische kok is en Vera het nodige van wijn weet. Een perfecte combinatie dus. Het vakantiepark Village des Cigales krijgt zelfs al een waardering van 9,1.

Wat valt er bij de Lot allemaal te beleven?

Château de Bonaguil

Kasteel van Bonaguil, Lot-et-Garonne

Tijdens de wijnweken waren er tal van activiteiten gepland voor de gasten die via Frankrijk Binnendoor en FranceComfort hadden geboekt. Zo stond er een bezoek gepland met een gids aan het prachtige kasteel van Bonaguil. Dat stond echter op het programma toen ik er nog niet was. Maar later ben ik er zelf naar toe gegaan en dat was meer dan de moeite waard!

Er stond ook een boottocht op de rivier de Lot op het programma. Met een flinke groep en een gids van het Office du Tourisme in Fumel reden wij naar Penne-d’Agenais. Een prachtig dorpje aan de rivier de Lot waar het oude middeleeuwse dorp hoog op een heuvel ligt. Een absolute aanrader om eens te bezoeken als je in de buurt bent. In Penne stond dus een boottocht gepland maar dat verliep iets anders dan ik gedacht had. Ik werd namelijk tot kapitein van de boot gebombardeerd. Maar dat verhaal lees je hier.

Ik heb zelf op mijn ebike een aantal mooie tochten in de omgeving gemaakt. Je kunt prachtig fietsen langs de Lot waar zelfs een fietsroute is over een velo-verte en rustige en verkeersluwe wegen. Zodra je echter vanuit de vallei omhoog gaat zul je een flink stukje moeten klimmen. Maar eenmaal op de plateaus boven de Lot is het landschap heuvelachtig en goed om te fietsen. Een aanrader om eens te doen.

Wandelen in de omgeving en de wijngaarden is ook heel goed mogelijk. Er zijn veel uitgezette wandelingen dus je kunt er flink wat kilometers maken. Mij viel in deze streek vooral op dat het buiten het hoogseizoen overal heerlijk rustig is.

Wijnproeven tijdens de wijnweken

Wijnproeverij

Het bleek dat er tijdens de wijnweken verschillende mensen waren die mijn ervaringen en reisverhalen over Frankrijk volgen op Frankrijk Binnendoor. Dat was voor mij ook heel leuk om te ervaren omdat ik nog nooit mijn lezers persoonlijk had ontmoet. Voor hen was het ook leuk omdat zij nu met mij konden kennis maken terwijl zij mij alleen maar kenden van mijn verhalen.

Wijnweken zonder wijn te proeven zijn natuurlijk geen wijnweken. Op één van de avonden kwam er een Nederlandse jongeman naar het vakantiepark voor een presentatie over de werkzaamheden in de wijngaarden. Hij vertelde op een leuke manier wat er in elk seizoen voor werkzaamheden in de wijngaarden worden verricht voor uiteindelijk de wijn in de fles kan.

Een paar dagen later ging ik met een groep naar het Chateau Latuc dat niet ver van het vakantiepark ligt. Het is van de Belgische familie Meyan die er als onafhankelijk wijnproducent prima wijnen maakt.

De rondleiding kon in het Nederlands want de Waalse eigenaresse sprak Nederlands. Wel zo makkelijk voor degenen die de Franse taal nog niet zo machtig zijn. Wij kregen tekst en uitleg in de wijngaarden en de kelders en natuurlijk werd dat afgesloten met een proeverij. Het was op de dag dat in deze streek de vendange (het druivenplukken) begon. Een drukke tijd voor een wijnboer, daarom was het des te leuker dat zij alle tijd voor ons nam.

Fietsen en druivenplukken?

Druivenplukken en proeven bij Château Latuc in Mauroux

Druivenplukken en proeven bij Château Latuc in Mauroux

Een paar dagen later maakte ik met Marian een mooie fietstocht door de omgeving en toen wij terugreden waren ze in één van de wijngaarden van Latuc aan het plukken. Ik stopte er even en een plukker reikte mij zijn schaar als grap. Maar ik greep mijn kans en vroeg of hij mij les in het druivenplukken wilde geven. Op dat moment kon dat echter niet maar wel als ik de volgende ochtend om 8 uur bij het domein zou zijn.

Dat vertelde ik later aan een paar gasten op het vakantiepark en die hebben de dag erna ook echt meegeplukt en een onvergetelijke ervaring gehad inclusief een lunch bij de wijnboer met de andere plukkers. Zelf kon ik helaas niet omdat ik die dag een lunchafspraak had staan bij Le Bistrot in Monsempron-Libos. De kok staat in de omgeving als heel goed bekend en als je hier in de buurt bent dan is het een aanrader. Zowel voor de lunch als het diner kun je er voortreffelijk eten.

Kastelen, Cahors en andere schatten bij de vallei van de Lot.

Château de Bonaguil

Château de Bonaguil

Vreemd genoeg was ik nog nooit een paar dagen of langer in deze streek geweest. Het vakantiepark bij het dorpje Mauroux (spreek uit als Mooroeks) ligt op de grens van de departementen Lot en Lot-et-Garonne en dat is een verrassend mooie streek. De Vallei van de Lot is trouwens één van de mooiste, zoniet de mooiste riviervallei van Frankrijk.

Langs de oevers liggen veel mooie plaatsen en waarvan de gezellige stad Cahors de grootste is. Op zaterdagmorgen is er in het centrum bij de Kathedraal een supergezellige markt. Maar ook op andere dagen is de stad de moeite waard. Bezoek absoluut de Cathédrale Saint-Etienne. Vergeet dan ook niet om het deurtje te openen naar de prachtige kloostergangen aan de zijkant van deze bijzondere kerk.

Verder stroomopwaarts, en op een kilometer of 70 van Village des Cigales, ligt het dorp Saint-Cirq-Lapopie hoog op een heuvel boven de rivier. Ik heb er een dag voor uitgetrokken om dit mooie dorp te bezoeken. Met de auto en de fietsen achterop reed ik naar het “strandje” onderaan bij de rivier. Daar maakte ik een bijzondere fietstocht die uiteindelijk eindigde bovenin het dorp. Maar hoe dat verliep vertel ik je in een volgend blog want daarover heb ik nog heel wat tips voor je in petto!

Voor liefhebbers van kastelen en versterkte kerken is deze streek een aanrader. In de Lot liggen er zoveel dat het teveel is om op te noemen. Maar gelukkig zijn er lijstjes met alle kastelen op het internet te vinden en ook in het departement Lot-et-Garonne kun je je hart ophalen aan talloze kastelen.

De bastides van Lot-et-Garonne

De bastides van Lot-et-Garonne

In de omgeving van het vakantiepark vind je ook veel zogenaamde bastides. Dat zijn dorpen en stadjes die in de 12e en 13e eeuw ontstonden en voor bescherming van de bevolking moesten zorgen. De meesten zijn vierkant met in het midden een groot marktplein waar alle straten haaks op uitkomen. De stadjes waren of zijn nog steeds ommuurd en hebben een rijke historie.

Mooie voorbeelden van bastides in de omgeving van Village des Cigales zijn:

  • Tournon-d’Agenais
  • Pujols
  • Villeréal
  • Monflanquin
  • Monpazier (ligt noordelijker en in het departement Dordogne).

Wat vond ik van de FranceComfort wijnweken?

Het mooie terras van Village des Cigales bij Mauroux (Lot)

Allereerst kan ik mij wel voor mijn kop slaan dat ik in het verleden alleen maar door deze streek ben heengereden op weg naar de Dordogne, Gers, Gironde of de Languedoc-Roussillon. Maar gelukkig heb ik nu ontdekt hoe mooi het hier is.

In de maanden juli en augustus zal het in deze streek behoorlijk druk zijn. Maar daar staat tegenover dat er dan wel heel veel te doen en te zien. Veel plaatsen hebben dan speciale markten. De Marchés Gourmands. Dit zijn gezellige avondmarkten waar je aan lange tafels de producten kunt eten die de lokale producenten in hun marktkraam aanbieden. Dit is trouwens ook de streek waar het idee van de steeds bekendere foodmarkets vandaan komt.

Wat mij vooral aansprak was de rust  en de fraaie natuur. Ben je een mountainbiker en geoefend fietser? Dan kom je hier zeker aan je trekken. Ik heb zelf verschillende mooie tochten gemaakt met mijn e-mountainbike. Op sommige punten was ik wel heel blij dat ik een beetje ondersteuning kreeg van mijn ebike.

Hoewel niet alle huisjes tijdens de wijnweken bezet waren was het wel heel leuk om kennis te maken met mijn lezers en samen met hen leuke dingen te doen. De gezellige avonden in het restaurant met de voortreffelijke 3-gangen diners van Francis en Vera zullen mij nog lang bijblijven en ik denk de andere gasten ook.

Het leuke was ook om met elkaar ervaringen uit te wisselen waarbij ik kon helpen met tips maar ook tips retour kreeg van de gasten. Op deze manier konden wij elkaar helpen om het maximale uit het verblijf op Village des Cigales te halen.

Nieuw interieur voor vakantiehuisjes Village des Cigales

Tot ziens tijdens de wijnweken van 2019

FranceComfort is het afgelopen jaar om de vakantiehuizen van nieuwe inrichtingen te voorzien waardoor deze nog luxer zijn. ook is in april 2018 de compleet vernieuwde Bistro du Parc geopend waar Francis en Vera hun gasten dagelijks verwennen met de lekkerste gerechten en wijnen. De lokale bevolking heeft dit restaurant ook gevinden en dat is niet voor niets. Een verblijf zal dan ook in elk seizoen voor een letterlijk en heerlijke tijd zorgen. En ga je met kinderen? Dan zullen zij zich aangenaam vermaken in de zwembaden met glijbanen maar ook in de speeltuin en de sportvelden kunnen zij zich lekker uitleven.

De wijnweken van FranceComfort zijn mij in elk geval prima bevallen en daarom ben ik er van 14 tot en met 28 september 2019 opnieuw aanwezig. Je kunt een huisje boeken via deze link

Ben jij ook naar de wijnweken geweest? Laat dan hieronder gerust weten wat je er van vond en hoe je het hebt ervaren dat ik er zelf samen met Marian ook bij was. Leuk voor de andere lezers en wie weet zien we elkaar volgend jaar!

Ruud Couwenhoven

PS.  als je in deze streek bent en je wilt extra tips? Ga dan naar het Office du Tourisme in Fumel en vraag naar Floor. Zij is Nederlandse en helpt je graag om van je verblijf in deze streek een succes te maken. Doe haar dan meteen de groeten van mij 🙂

Dit deel van Frankrijk hoort tot Le Sud-Ouest en daar heb ik ook een ebook over geschreven dat je hier kunt downloaden. Ben je Premiumlid? Dan is het ebook zelfs gratis.

Heb je de podcast al beluisterd?

Ken je mijn andere Podcasts al? Ze zijn al meer dan 150.000 keer beluisterd. Abonneer je nu in Spotify, Apple Podcasts of Stitcher en je bent altijd op de hoogte van nieuwe podcasts. Je kunt daarna luisteren waar en wanneer je maar wilt.