26 dagen Frankrijk Binnendoor en handige tips voor routeplanning

Als je mijn blogs, ebooks en podcasts volgt weet je ongetwijfeld dat ik een groot voorstander ben om Frankrijk via rustige Départementale wegen te ontdekken. Het is dé manier om het echte Frankrijk te leren kennen met prachtige valleien, rivierdalen, heuvels en dorpjes waar nog nooit iemand van gehoord heeft. In deze podcast neem ik je mee op een reis van 26 dagen Frankrijk Binnendoor.

26 dagen Frankrijk Binnendoor

Plan je vakantie 26 dagen Frankrijk Binnendoor

Ik zal je niet de hele route vertellen maar wel hoe ik mij op vakantie Frankrijk Binnendoor voorbereid. Ook vertel ik je welke verrassingen je tegen kunt komen en waar je maar beter vooraf rekening mee kunt houden.

FrankrijkBinnendoor? Ik kwam op het idee voor de naam toen ik voor het eerst in Frankrijk reed en een vergissing bij Parijs maakte. Luister maar eens naar mijn podcast 30 jaar Frankrijk Binnendoor.

Ik wil je nu graag wat meer vertellen over mijn voorbereidingen zoals bijvoorbeeld een reis van 26 dagen Frankrijk Binnendoor waarbij ik circa 3600 kilometer over de Franse D-wegen reed.

Ik reisde in 26 dagen via het noorden van de Bourgogne naar de kastelen van de  Loire en vervolgens naar de Auvergne en de Languedoc-Roussillon.

De Camargue stond ook op het programma net als de omgeving van Cap d’Agde. Tenslotte reed ik naar de Provence & Côte d’Azur voor een week bij de Gorges du Verdon

Uiteindelijk reed ik op mijn gemak in 5 dagen terug naar Nederland en overnachtte ik in leuke plaatsen zoals Vaison-La-Romaine, Le-Puy-en-Velay, Moulins en het wijndorp Chablis.

Bekijk hier mijn persoonlijk tips over Frankrijk & Parijs »

Wordt het een luxe tent, stacaravan, staanplaats of vakantiehuis?

Luxe stacaravan

De hele tocht ging via D(épartementale) wegen en soms de Route Nationale.

Het enige stukje snelweg was het deel in Nederland via Maastricht tot Luik want daar begon de reis al dwars door de Belgische en Franse Ardennen.

Ik weet bijna zeker dat jij er, net als ik, veel plezier aan zult beleven als je Frankrijk Binnendoor gaat verkennen. Het Frankrijk van de D- en C-wegen is van een ongekende schoonheid en je komt de mooiste dorpen en streken tegen!

Het liefst verblijf ik samen met Marian op een mooie camping waar wij dan een luxe tent of een compleet ingerichte stacaravan huren. Het is een beetje afhankelijk van de maand of het een tent of stacaravan wordt.

Overigens betrap ik mij er op dat het de laatste jaren steeds meer een luxe ingerichte stacaravan wordt omdat deze buiten het hoogseizoen en de schoolvakanties behoorlijk voordelig zijn.

Heb je schoolgaande kinderen? Dan is vroegboeken de beste optie omdat je dan kunt profiteren van mooie kortingen en je hebt de zekerheid van een plek waar je graag naar toe wilt.

Heb je een eigen tent, caravan of camper? Dan kun je uiteraard vooraf al een planning maken en je staanplaats reserveren. Op frankrijkvakantieland.nl/campings vind je veel informatie en tips voor het online boeken van een tent, stacaravan of een staanplaats. Je kunt gewoon in het Nederlands boeken bij ruim 150 top campings in Frankrijk.

Je kunt natuurlijk ook op meerdere plekken een vakantiehuis boeken en dat als uitvalsbasis voor je dagtochten in de omgeving gebruiken. Het zal wat meer kosten dan op een camping maar je hebt dan meestal wel meer comfort en privacy.

Op FrankrijkVakantieland.nl/topselectie vind je meer dan 20.000 vakantiehuizen die in samenwerking met TUI Villa’s gehuurd kunnen worden.

De route binnendoor plannen

Flamingo's ontdekken

Een goede voorbereiding is het halve werk dus ik begin op tijd om de route uit te zetten via bijvoorbeeld een goede routeplanner. Zelf gebruik ik steeds vaker Google Maps omdat je daarmee heel eenvoudig een route kunt maken.

Maar als ik een grof idee heb voor een reis pak ik eerst de Atlas Michelin ANWB Frankrijk. Dit handige boekwerk heeft alle Michelinkaarten van Frankrijk.

Daarmee start ik om mijn route via voornamelijk de D-wegen uit te zetten. Ik let dan ook op de groene arcering langs een weg omdat deze gegarandeerd door een mooie omgeving gaan.

Houd er wel rekening mee dat als je binnendoor reist de gemiddelde snelheid meestal niet boven de 60 km uitkomt. Tegenwoordig zelfs nog wel eens minder omdat in veel kernen van dorpen de snelheid tot 30 km beperkt wordt. Je kunt dit voorkomen door in veel gevallen de route van vrachtwagens te volgen omdat die steeds vaker om de dorpen worden heengeleid. Maar dan mis je wel de schattige dorpskern 🙂

Als je met een caravan of camper gaat zul je op de meeste binnenwegen wel uit de voeten kunnen maar opletten is een goede zaak. Overigens is er altijd in de omgeving wel een alternatief om een betere weg te kiezen. Daar zul je dus vooraf wel rekening mee moeten houden.

Heb ik eenmaal op de Michelinkaart de route uitgestippeld dan ik met de gevonden plaatsnamen en de nummers van de D-wegen aan de slag in Google Maps.  Ik zet dan de reis op de kaart uit en let er op dat de afstand tussen een overnachtingsplek of verblijfplaats ongeveer 300 kilometer is.

Je rijdt dan op je gemak van A naar B en hebt ruimschoots de tijd om onderweg nog wat te zien en te genieten. Het is tenslotte vakantie….

Gebruik een navigatiesysteem altijd met de goede routekaart!

Navigatiesysteem

Mijn aanpak om met een Atlas Michelin ANWB Frankrijk de route uit te stippelen is in de loop der jaren heel betrouwbaar gebleken.

Sinds enige jaren is Google Maps ook behoorlijk betrouwbaar en met Streetview kun je zelfs zien hoe het er ter plekke uitziet! Vooral handig als je met een caravan of camper vertrekt.

Maar uiteindelijk moet de geplande route natuurlijk in je navigatiesysteem komen. Met de tussenpunten die je hebt gevonden met de eerder genoemde methode kun je dan in je navigatiesysteem de route invoeren.

In mijn Renault Scenic zit een navigatiesysteem van Tom Tom. Prima in Nederland of België maar ik ben in Frankrijk al heel wat problemen met dit systeem tegengekomen. Daarom heb ik op mijn iPhone en iPad altijd het fantastische programma van Navigon dat je in de Appstore kunt downloaden.

De gebruiksvriendelijkheid van dit programma is heel groot. Ooit had ik de voorganger Engin van de ANWB op een HP Ipaq. Dat was toen al een van de beste systemen. Uiteindelijk werd Navigon hiervan de opvolger.

Navigon is gebruiksvriendelijk en mijn ervaring is dat het in Frankrijk ook veel betrouwbaarder is dan Tom Tom en er is trouwens ook een speciale update Trucks en Camper Navigation.

Vertrouw nooit blindelings op je navigatiesysteem!

26 dagen frankrijk binnendoor

Als je de route eenmaal op je navigatiesysteem staat en de accommodaties of staanplaatsen zijn geregeld dan staat bijna niets meer in de weg om te vertrekken 🙂

Je kunt natuurlijk ook avontuurlijk op de bonnefooi gaan. Dat heb ik regelmatig gedaan en doe ik nog wel eens. Vooral als je in het voor- of najaar gaat is er altijd wel ergens een hotel, chambre-d’hôte, camping of vakantiehuis te vinden.

Mijn truc is dan om naar het lokale Office du Tourisme te gaan. Daar kunnen ze meestal heel snel voor je nakijken of er in de buurt iets vrij is.

Ik heb het bijvoorbeeld meegemaakt dat ik in juni op het eind van de middag aankwam in Lanslevillard. Een halfuur later had ik de sleutel van een appartement in een complex dat voor de wintersport gebruikt wordt. Ik heb er samen met Marian een topweek gehad en wij zaten er helemaal alleen. (Tip » lees mijn ebook Route des Grandes Alpes voor een week bij Val Cenis)

OK!  Maar nu terug naar de routeplanning.

Een navigatiesysteem is een prachtig apparaat maar er kleven absoluut nadelen aan. Ik ervaar ze regelmatig als ik in Frankrijk onderweg ben. Het is dan ook een must om een goede wegenatlas in de auto te hebben.

Geef elk jaar echter € 20 euro uit aan de meest actuele Michelin Wegenatlas.

Je zult er geen spijt van hebben. Als je vertrouwt op je navigatiesysteem dan loop je het risico dat je bij een wegomlegging niet precies waar je rijdt en zonder kaart kom je er dan niet uit. Het zal niet de eerste keer zijn dat ik een bordje deviation miste en de weg echt kwijt was.

Met een kaart ben je dan snel weer op de route omdat je navigatiesysteem trouw naar de opgebroken en afgesloten weg blijft gaan. En neem van mij aan dat echt niet elke opgebroken binnenweg of omleiding door je Tom Tom wordt aangegeven.

Maak niet de fout die anderen al maakten

Een grote valkuil met een navigatiesysteem zijn de plaatsnamen in Frankrijk.  Er zijn heel veel plaatsen in de verschillende regio’s en départementen met dezelfde naam. Dat is dus bloedlink!

Zo was ik een paar jaar geleden in de leuke chambre-d’hôte Le Grillon in het dorpje Sully in het département Saône-et-Loire. Een mooie tussenstop richting het zuiden van Frankrijk.

In het gastenboek stond een tekening met een verhaal erbij van een gast die Sully had ingevoerd in zijn navigatiesysteem. Toen hij ’s-avonds rond een uur of zeven enthousiast belde en zei:

 “Hallo, ik sta bij de kerk in Sully, Hoe kom ik nu het snelst bij Le Grillon?”. Waarop de eigenaar antwoordde: “Bij de kerk? Wij hebben helemaal geen kerk in ons dorp! Waar ben je dan?”

Het bleek dat de gast in Sully-sur-Loire stond en nog ruim 280 kilometer verwijderd van de chambre d’hôte. Hij had dus uit de 5 Sully’s in Frankrijk precies de verkeerde gekozen.

Dit is slechts één voorbeeld maar ik heb er nog een. En die gaat over een Belgische buschauffeur. In de winter van 2015 reed hij op zijn navigatiesysteem met een bus vol wintersporters naar La Plagne. Hij was opweg naar de Franse Alpen voor het jaarlijkse Snowcase Festival van Radio Brussel.

Ook La Plagne heeft meerdere overeenkomende plaatsnamen en.. je raadt het al… de bus arriveerde in La Plagne in de Franse Pyreneeën op 900 kilometer van La Plagne in de Franse Alpen. Na een omweg van 1200 kilometer en 24 uur later kwamen de wintersporters vermoeid aan op de goede bestemming.

Vind je het een ongelooflijk verhaal? Kijk dan maar eens naar het interview met de ongelukkige chauffeurs 🙂

Hoe voorkom je dus dit soort fouten? Heel eenvoudig. Kies je bestemming in Frankrijk altijd op met de 5 cijferige postcode!

Dag voor dag 26 dagen Frankrijk Binnendoor

30 jaar frankrijk binnendoor

De reis van 26 dagen Frankrijk Binnendoor waar ik het in het begin van dit blog over had kun je dag voor dag volgen als je Premiumlid bent van Frankrijk Binnendoor.

Als Premiumlid heb je altijd onbeperkt toegang tot al mijn reisverhalen en kun je mijn ebooks gratis downloaden. Je kunt nu lid worden op frankrijkbinnendoor.nl. Vele duizenden gingen je al voor en als premiumlid kun je de complete reis van 26 dagen Frankrijk Binnendoor volgen.

Lees mijn ervaringen bij de kastelen van de Loire met verschillende mooie fietstochten. Of hoe ik bij het immense kasteel Chambord oog in oog kwam te staan met een enorm edelhert.  Ontdek hoe ik in de Auvergne aan de oever van een mooi meer verbleef. En er vanuit mijn luxe bungalowtent de forel bijna met een schepnet kon vangen. Je ontdekt ook mijn ervaringen in de Languedoc Roussillon met mooie fietstochten bij Cap d’Agde en het Canal du Midi. Of hoe ik een bijzondere fietstocht in de Camargue maakte en een probleem overwon.

Tenslotte lees je alles over een prachtige week bij de Gorges du Verdon. Je ervaart ook hoe ik een vakantie Frankrijk Binnendoor voorbereid.  Al lezend kom je er achter wat ik allemaal doe en meemaak tijdens zo’n prachtige vakantie!

Interesse in het vervolg van FrankrijkBinnendoor?  Lees dan deze tips over de voorbereiding van 26 dagen FrankrijkBinnendoor of volg het unieke verhaal van deze reis

Meer luistertips in mijn podcasts