Regelmatig krijg ik vragen van lezers zoals deze: "Momenteel wonen wij in Bélaye, aan de Lot. Vlakbij Prayssac en een stukje verder ligt Cahors. Een schitterende streek in het departement Lot. Voor zover Ik heb kunnen lezen is dit een van de oudste bewoonde gebieden van Europa. En een gebied waar waarschijnlijk voor het eerst druiven werden geteeld en wijn werd bereid. Kun jij dat beamen en heb je er meer informatie over?" Mijn antwoord hoor je in deze podcast en kun je lezen in het bijbehorende artikel met extra informatieve links.

De charmes van het departement Lot
Dat het departement Lot een schitterende streek is dat kan ik zonder meer beamen en dat ze er ook wijngaarden hebben dat is ook het geval. En goede ook! Deze vraag zette mij aan het denken en ik besloot er maar meteen een nieuw verhaal over te maken inclusief een podcast.
Zelf kom ik heel graag bij de Lot, het is wat mij betreft sowieso een van de mooiste rivieren in Frankrijk. De Loire staat natuurlijk bekend om de fraaie natuur, de historische plaatsen en de fraaie fietspaden. Ik schreef er zelfs mijn nieuwe boek LOIRE over. Maar de vallei van de Lot is niet met de Loire te vergelijken. De natuur is er veel indrukwekkender en ruiger. De rivier perst zich slingerend door een bergachtig landschap met prachtige oude stadjes en dorpen. Het plaatsje Bélaye, waar de vraagsteller dus blijkbaar woont, ligt wat dat betreft ook schitterend.
Ik maakte in 2019 (het jaar voor Corona) eens een fantastische tocht met de auto langs de rivier en ontdekte toen ook het hooggelegen dorpje Bélaye. Als je er ooit eens in de buurt bent moet je daar zeker naar toe gaan en wat verderop vertel ik je meer over deze bijzondere roadtrip.
De wijngaarden van Cahors

Wanneer je op de kaart van Frankrijk kijkt en dan de rivier de Lot vanaf het gezellige stadje Cahors stroomafwaarts volgt tot ongeveer Fumel dan zul je langs de rivier veel wijngaarden tegen komen. De appellation cahors strekt zich uit van Cahors tot aan het dorpje Soturac dat vlak voor Fumel ligt. Vooral ten zuiden van de Lot vind je wijngaarden waar uitstekende wijnen vandaan komen. En overal in Frankrijk waar wijngaarden liggen zul je wel ergens iets tegenkomen dat het de oudste wijngaarden van Frankrijk zijn. Zoek in Google maar eens op le plus vieille vigne de France (de oudste wijngaard van Frankrijk).
Feit is dat de Romeinen op veel plaatsen in Frankrijk wijngaarden hebben aangelegd en ook bij Divona Cadurcorum werden door de Romeinen wijnstokken geplant. Deze Romeinse plaats heet nu Cahors. De wijn werd toen al in vaten over de Lot naar Burdigala vervoerd en dat is tegenwoordig Bordeaux. Verder is bekend dat in de middeleeuwen de wijn van Cahors al erg geliefd was bij de edelen en vorsten. Zo is het bekend dat er al in 1305 ongeveer 800 vaten cahorswijn naar Bordeaux werden verscheept die bestemd zouden zijn geweest voor het hof van Hendrik II, koning van Engeland die getrouwd was met Eleonora van Aquitaine. Van de latere koning Frans I, ja die van de kastelen bij de Loire en Fontainebleau, is bekend dat hij bij het kasteel van Fontainebleau wijnstokken uit Cahors bij zijn kasteel liet planten.
In 1868 kwam er een eind aan de opmars van de cahorswijnen want de druifluis vernietigde een groot deel van de wijngaarden. Hierdoor trokken veel wijnboeren weg uit de streek. Uiteindelijk lukte het wel weer om wijnstokken te planten die bestand waren tegen de druifluis maar het duurde tot 1947 toen wijnboeren bij Parnac besloten om nieuwe wijngaarden aan te leggen. De gebruikte druivensoort is vooral de malbec die overigens ook onder de naam auxerrois bekend staat. Er worden stevige wijnen van gemaakt en de laatste jaren is de kwaliteit ook in deze wijnstreek met sprongen vooruit gegaan. Inmiddels beslaan de wijngaarden van de appellation cahors bijna 4500 hectare.

Wijnproeven en roadtrip in de vallei van de Lot
De vallei van de Lot is een topbestemming voor een vakantie in Frankrijk. Het is van de Nederlandse grens tot aan Cahors ongeveer 1000 kilometer. Dat zou op een dag kunnen maar maak van je reis ook een vakantie en doe het met een of twee overnachtingen. Zelf kom ik dus graag in de Lot en een paar jaar geleden raakte ik verzeild op het kleinschalige vakantiepark Village des Cigales bij het dorpje Mauroux. Ik ontmoette er ook de chefkok die in mijn eerste boek zijn 'lekkere tips' geeft. Het is een prima uitvalsbasis om de vallei van de Lot te verkennen.
Zo vertrok ik eens zonder plan met de auto en kwam tal van verrassingen tegen. Overigens het vakantiepark ligt midden in de wijngaarden van Cahors en vlakbij ligt zelfs een heel goed domein: château Latuc. Overigens is het geen kasteel maar de wijndomeinen in deze streek worden aangeduid met château in plaats van domaine. Ik heb nog diverse mooie flessen wijn van chateau Latuc in mijn kelder liggen.
Naar Puy-l'Évêque
Kies vanaf hier de D5 richting Puy-l'Évêque. Je komt dan eerst nog een stuk langs wijngaarden waarna je vanaf het plateau de afdaling naar de rivier maakt. Een fraaie rit die je naar de wijngaarden in de vallei brengt. Ook met een fiets of een e-bike een mooie rit. Alleen moet je dan niet vergeten dat je terug ook weer omhoog moet.
Op een gegeven moment kun je dan linksaf naar een top wijndomein. Ik kan je zeker aanraden om daar eens te gaan proeven want de wijnen van Château Famay zijn echt heel goed. Het is ook heel leuk om er een proeverij mee te maken. Je moet wel even een afspraak maken maar een proeverij met de Belgische eigenaren is echt een aanrader en de wijn ook trouwens. Ook van Château Famay heb ik nog de nodige flessen thuis liggen.

Vanaf Puy-l'Évêque stroomopwaarts langs de Lot
Vervolg daarna je weg door de wijngaarden naar Puy-l'Évêque. Een fraai middeleeuws stadje dat prachtig aan de overkant van de Lot ligt. De auto kun je op de schaduwrijke parkeerplaats aan de Rue des Platanes zetten. Ik raad je hier vooral aan om een wandeling door het dorp te maken en via de straatjes en trappen omhoog te lopen tot je helemaal bovenaan bent. Het uitzicht over de vallei van de rivier is bovenop bij het oude pauselijk kasteel fantastisch!
Zoals ik aan het begin al aangaf had ik geen enkel plan voor deze roadtrip maar ik had een dag eerder van een local een tip gekregen dat er bij Grézels een klein wijnmuseum lag. Het Château de la Coste is geen wijndomein maar een echt kasteel. Het werd in de 12e eeuw gebouwd door de bisschoppen van Cahors om hun grondgebied te verdedigen. Nu zit er in het kasteel dus ook een wijnmuseum dat je kunt bezoeken. Je kunt er meer te weten komen over de inmiddels beroemde cahorswijnen.
Na Grézel tip ik vooral een rit zo dicht mogelijk langs de rivier en deze stroomopwaarts te volgen. Dat kun je het best doen via de D207 en na het dorpje Pescadoires blijf je dan gewoon de weg volgen (D8). Oh ja, de weg is niet de allerbreedste maar je hebt wel een fantastisch uitzicht op de rivier en als je de richting volgt die ik hier beschrijf dan rij je veilig aan de bergkant. Want rechts van de weg gaat de helling van een bos steil omhoog terwijl er aan de kant van de rivier maar een kleine strook berm is waarna het steil naar beneden gaat er de rivier een meter of twintig lager ligt.

Een verrassing bij de Lot: Bélaye
Op een gegeven moment zie je links van de rivier een fraai gebouw met sluizen liggen dat is de Écluse de Floiras. De dam die hier in de rivier ligt wordt gebruikt voor een kleine elektriciteitscentrale die groene energie opwekt met waterkracht. In totaal wordt er 4,7 GWh op jaarbasis geproduceerd. Rechts zie je dan een aantal borden langs de weg staan en even verder kun je rechtsafslaan naar Bélaye. Dat moet je absoluut even doen want de weg er naartoe is al een belevenis.
De D50 gaat fraai door de natuur en slingert door het bos omhoog. De smalle weg klimt steeds hoger en hoger tot je op een gegeven moment een grote bocht naar links maakt. Dan zie je aan de rechterkant een fraai panorama op de vallei van de Lot. Rij er nog een stukje door en je komt bij het dorp Bélaye. Rij door tot achter het oude kerkje en je ziet rechts een weg naar een parkeerplaats die iets lager ligt. Stap uit en begin je ontdekkingstocht naar een paar bijzondere verrassingen in dit unieke dorpje hoog boven de Lot.

L'église Saint-Aignan
Allereerst zou ik even het oude kerkje in gaan uit de 14e eeuw. L'église Saint-Aignan is sinds 1995 een officieel monument historique en werd in 1353 door dorpsbewoners gebouwd. Dat duurde wel even want in 1404 was de bouw pas deels klaar en voorzover bekend was het pas helemaal af in 1460. En in de jaren daarna had het veel te verduren tijdens tal van (godsdienst)oorlogen tot het meer dan 400 jaar later in bezit kwam van de bisschoppen van Cahors.
De rijke geschiedenis van dit kerkje gaat nog verder want in 1721 wordt het gerestaureerd en in de 19e eeuw worden er fraaie gebrandschilderde ramen aangebracht die er nog steeds te zien zijn. Kijk maar eens of je de jaartallen 1892 tot 1894 kunt ontdekken in deze kunstwerkjes van de maitre-verrier (meester glasmaker) Gustave Pierre Dagrant uit Bordeaux. Ik vind het altijd leuk om naar de namen en jaartallen in dit soort ramen te speuren en dan naderhand op te zoeken wie de kleurrijke ramen gemaakt heeft. Overigens noemde hij zich zelf Dagrand met een d. Gustave was niet de eerste de beste want hij had op een gegeven moment zelfs 50 man in dienst en zij maakten de ramen van ongeveer 3000 religieuze gebouwen in Frankrijk en zelfs daarbuiten.
Over buiten gesproken. Als je de bezichting van het kerkje door het dorpje loopt zul je zien dat er ook fraaie oude huizen liggen die een rijke geschiedenis verklappen. Maar... de grote verrassing ligt iets verder bij een pleintje met een fantastisch uitzicht op de vallei van de Lot.

uitzicht terras bij Mairie Albas

middeleeuwse huizen Albas
Hoog op een rots met topuitzicht: Albas
Na je bezoek aan Bélay kun je dezelfde weg weer volgen als toen je gekomen was om de Lot verder stroomopwaarts te volgen naar het volgende pareltje aan de rivier. Dat is het plaatsje Albas en ook hier voelden de heersers van Cahors zich blijkbaar goed thuis want zij bouwden ook op deze plek een imposant kasteel. Daar is niet zo gek veel meer van over maar ik kan mij goed voorstellen wat ze hier zo aantrok. De locals kunnen absoluut mooie verhalen en legendes vertellen over deze bijzondere plek. De ligging van het dorp is in elk geval fantastisch.
Parkeer ergens in het dorp de auto en ga op avontuur, maar zorg dat je eindigt bij de terrassen bij de Mairie van Albas. Daar heb je namelijk een fenomenaal uitzicht op de rivier, de vallei en wijngaarden aan de overkant. Vanaf hier tot aan de kerk liggen tal van oude huizen en het is leuk om even door de oude straatjes te lopen en weg te mijmeren naar de tijd dat de bisschoppen van Cahors hier hun wijntjes naar binnen zaten te klokken.

Naar Cahors of het rondje afmaken?
Je kunt de Lot nog 25 kilometer stroomopwaarts volgen tot je in Cahors bent. Een heerlijke stad waar je in elk geval ook eens op zaterdag naar toe moet. Het is er dan supergezellig maar wel druk. Maar de fantastische markt in het oude centrum is het absoluut waard en moet je bezocht hebben als je er toch in de buurt bent. Op andere dagen in de week heb je wel wat meer mogelijkheden om de oude stad en de bijzondere kerk te bezoeken. Een wandeling naar en langs de Lot moet je dan zeker eindigen met een bezoek aan de beroemde Pont Valentré en die is misschien wel de blikvanger van Cahors.
Overigens passeer je dan richting Cahors ook het stadje Luzech. Het ligt in een bijzondere fraaie bocht van de rivier waardoor het net lijkt alsof het plaatsje op een eilandje ligt. Het smalste stukje is nog geen 100 meter breed. Zoek ergens een plekje voor de auto (of camper) en ga te voet het 'eiland' verkennen. Ga eerst richting het smalste stuk en wandel de heuvel op naar de oude Donjon die bovenop de heuvel Impernal ligt. Je hebt er op circa 150 meter hoogte een heel fraai uitzicht op de omgeving. Als je daarna teruggaat wandel dan verder naar de heuvel aan de andere kant van Luzech. Deze heet trouwens Pistoule. Als je deze vervolgens afdaalt sta je midden in de wijngaarden van Domaine de la Pistoule. Je kunt dan zelf kiezen hoe je weer bij je auto of camper komt.

Lekker binnendoor over rustige wegen
Deze keer reed ik echter na Albas via een kronkelende D37, een best wel avontuurlijk weg, richting Sauzet. Na een paar kilometer kom je bij een oriëntatiepunt met een picknicplaats. Je hebt er een fraai uitzicht op de omgeving. Toen ik er reed was het er lekker rustig. Je rijdt er op een hoogvlakte en door een bos. In de buurt van Sauzet verschijnen de wijngaarden van de Cahors weer. Als je dan het dorp bent gepasseerd kunt je via de D656 verder. Een redelijk vlakke weg met soms wijngaarden en soms gewoon niks. Lekker rustig en ook mooi om eens op de fiets of e-bike te stappen.
Omdat je hoog op het plateau van Cahors rijdt is het niet heel heuvelachtig en als je gewoon een links- of rechtsaf gaat kun je mooie fietstochten maken en kom je op plekjes waar je met de auto niet zo snel zou komen.
Even een uitstapje naar Montcuq?

Als je wilt dan kun je in de buurt van het gehucht Bovila via de D45 of de D28 naar het leuke en middeleeuwse plaatsje Montcuq gaan dat ongeveer 10 kilometer zuidelijker ligt. Het ligt op een heuvel dus je hebt op diverse punten een mooi uitzicht. Elke zondagochtend is er markt en kun je genieten van de bijzondere sfeer in Montcuq. Het is er dan gezellig druk en parkeren kun je dan het best aan de rand van het dorp. Als ik trouwens in Mauroux ben ga ik graag met de e-bike naar Montcuq. Een fantastische rit, maar daar kom ik later nog wel eens op terug.
Na het dorpje Saint-Matré kun je de D4 richting Fumel volgen tot je in Mauroux arriveert. Maar ik was ooit eens nieuwsgierig en ging er eens rechtsaf richting Serignac. Je rijdt dan over de D44 en als je op een gegeven moment voor het dorp naar de D65 gaat dan volg je de richting Lacapelle-Cabanac. Een beroemd wijndorp met een uitstekend wijndomein: Château Lacapelle-Cabanac dus als je nog wilt proeven en kopen dan blijf je de rustige weg volgen. En als je er dan toch bent kijk dan even achter het kerkje van het dorp waar je een fraai uitzicht hebt op de vallei van de Lot.
In de omgeving kun je fantastisch fietsen en er zijn zelfs een paar fietsroutes aangegeven.
Meer tips over de Lot
De route van de roadtrip door de vallei van de Lot (70 km)
Met deze Googlemap kun je de route van deze roadtrip volgen. Wil je weten hoe de weg er te plekke uitziet? Kies dan de sateliet weergave en sleep het gele poppetje (rechsonder in de kaart) naar de weg. Hoe dit overigens precies werkt en hoe je dit kunt gebruiken om een mooie route uit te stippelen staat ook uitgelegd in mijn nieuwe boek Frankrijk Binnendoor LOIRE.
Midi -Pyrénées, Mijn ervaringen in Frankrijk, Occitanië, Podcast
Met een e-bike naar Saint-Cirq-Lapopie
Saint-Cirq-Lapopie. Alleen de naam al maakt nieuwsgierig om dit mooie dorp in de Lot ....
Handige tips, Nouvelle-Aquitaine
Bastides in Frankrijk ontdekken met de Roadtrip Bastides
In het mooie Zuid-Westen van Frankrijk is het wat mij betreft puur genieten. Wat ....
Mijn ervaringen in Frankrijk
Luxe kamperen in Frankrijk anno 1986 en anno nu
Naar aanleiding van een artikel dat ik schreef over luxe kamperen in Frankrijk moest ....
Midi -Pyrénées, Mijn ervaringen in Frankrijk, Nouvelle-Aquitaine, Podcast
Terugblik op de Frankrijk Binnendoor en FranceComfort wijnweken
In september 2018 werden de FranceComfort Wijnweken gehouden op vakantiepark Village des Cigales bij ....
Ik heb dit artikel en deze podcast met veel plezier gemaakt. Heb je er nog iets aan toe te voegen of wil je een reactie geven? Dat kan hieronder. Veel plezier met Frankrijk Binnendoor!
Podcast: Download (22.6MB)
Prachtig artikel, mooie omgeving
Super leuk om te lezen. Inspirerend. Die mooie brug met torentje erop, waar was dat nou?
Dat is de Pont Valentré in Cahors
Leuk,herkenbaar verhaal. Heb zelf een huis in die regio en herken veel.Jammer dat de schrijver geen basiskennis energietechniek heeft,gezien het gebruik van gigawatt voor opbrengst waterkrachtcentrale. Moet natuurlijk zijn gigawattuur ,vaak aangegeven als GWh. Opbrengst is namelijk een energiehoeveelheid en geen vermogen.Dit verschil is basiskennis maar dat ontbreekt helaas bij velen.
Prachtige omgeving, al meerdere keren geweest, iets noordelijker heb je ook heel leuke plaatsjes zoals Les Arcs waar beeldhouder Zadkine gewoond en gewerkt heeft.
Ik heb inderdaad geen verstand van stroom 🙂 Maar het is inderdaad Gwh dus gecorrigeerd en bedankt voor de oplettendheid