Hoe ik kapitein werd voor een boottocht op de Lot.

Het zal je maar gebeuren dat je s’morgens opstaat voor een boottocht op de Lot en een paar uur later tot kapitein wordt gebombardeerd. Mij overkwam het en ik ontdekte ook nog een verrassing bovenop een heuvel. Lees verder…

Kapitein Ruud op de Lot

Twee verrassingen bij de Lot

Tijdens de FranceComfort wijnweken verbleef ik op het vakantiepark Village des Cigales bij het dorpje Mauroux in de Lot.

Het is een voortreffelijke uitvalsbasis om de mooie omgeving te verkennen. Je zit er praktisch op de grens van de departementen Lot en Lot-et-Garonne en er valt van alles te beleven. Het vakantiepark zelf ligt bij de beroemde wijngaarden van de AOC Cahors en niet ver van de rivier de Lot zelf.

Je kunt vanuit het park zo naar de rivier lopen maar houd er wel rekening mee dat je dan een hoogteverschil van ruim 150 meter moet overbruggen op een korte afstand. Ik deed het met mijn ebike maar zelfs daarmee was het een flinke klus om de 10% weer op te klimmen 🙂

Maar over mijn fietstochten in deze streek vertel je in volgende blogs nog wel meer. Deze keer gaat het over een boottocht over de rivier de Lot. Ik zou met een groep gasten van Village des Cigales een boottocht maken op een Gabarre bij Fumel. Dit kon helaas niet doorgaan omdat er aan de dam bij Fumel gewerkt werd. Maar er was een alternatief voor een boottocht bij Penne-d’Agenais.

De Lot binnendoor

Lot Binnendoor

Op de dag van de boottocht reed ik over smalle wegen binnendoor naar Penne-d’Agenais. Een klein plaatsje aan de Lot en op ongeveer 22 km stroomafwaarts van Fumel. De rit ging eerst over de smalle D 151 dwars door de mooie natuur van deze streek.

Op een gegeven moment zie je dan hoog op een heuvel het dorp Tournon-d’Agenais liggen. Het is een bastide zoals die tijdens de 100-jarige oorlog in dit deel van Frankrijk vaak werden gebouwd. Het zijn ommuurde dorpen met straten die haaks op elkaar staan en altijd in het midden uitkomen op een dorpsplein. Meestal met een markthal en arcades bij de huizen om het plein.

Ik reed er nu aan voorbij maar zal er zeker nog eens naar toe gaan. Nu was de bestemming Le Port bij Penne-d’Agenais. Bij aankomst bleek dat deze links van de brug ligt voor je de Lot oversteekt. Je kunt er makkelijk de auto parkeren en als de parking vol is dan kun je nog iets verder doorrijden om te parkeren.

Even later is de groep compleet en staan wij te wachten tot wij kunnen vertrekken voor onze tocht over de Lot. De boot is niet zo heel groot maar kan ongeveer 14 mensen aan boord nemen.

Ruud ik heb een verrassing voor je!

Kapitein op de Lot

Terwijl wij staan te wachten komt de Nederlandse gids van het Office du Tourisme in Fumel naar mij toe.

Ik had een paar jaar eerder al eens contact met haar gehad en de avond voor de boottocht kennis met haar gemaakt. Zij werkt al een paar jaar in deze streek en kent deze op haar duimpje. Met de boottocht ging zij mee om ons van alles te vertellen over de Lot en de omgeving .

Maar goed. Zij kwam dus naar mij toe en wilde mij wat vragen. Terwijl wij naar de kiosk van het bootbedrijf liepen zei ze tegen mij “Ruud, ik heb een verrassing voor je, jij mag vandaag de boot besturen”.

Dat was inderdaad een verrassing. Omdat namelijk de boottocht van Fumel naar Penne-d’Agenais was verplaatst  bleek dat er geen kapitein beschikbaar was. Binnen enkele seconden werd ik dan ook gebombardeerd tot kapitein van een kleine Gabarre.

Ik kreeg een spoedcursus bootvaren op de Lot in 2 minuten en even later vertrokken wij met ons gezelschap voor een tocht richting de dam in de Lot bij Lustrac. Het werd een relaxte tocht die stroomopwaarts over een mooi stuk van de rivier ging. Af en toe passeerden we een paar vissers die enthousiast naar ons zwaaiden.

Er zit veel vis in de rivier. Een teken dat het water schoon is. Langs de Lot staan trouwens ook veel pompstations om water in te nemen dat in deze streek als drinkwater wordt gebruikt. Er is naast de pleziervaart geen professionele vaart op dit deel van de rivier waardoor deze heel natuurlijk overkomt.

We passeren een oude watermolen, een conservenfabriek (die je ruikt maar niet ziet) waar bonen en andere lokale producten worden ingeblikt. Verder een paar herenhuizen en boerderijen waar hoog boven ons pruimenbomen staan van de beroemde Pruneaux d’Agen.

Keren bij de dam van Lustrac

Op de Lot varen bij Lustrac

Na ruim een uur als kapitein te hebben gevaren komt het “gevaarlijkste deel” van de tocht.

Bij Lustrac ligt een dam in de rivier. Deze zijn op tal van plaatsen in de Lot aangelegd om bij laag water toch voldoende water in de rivier te kunnen hebben voor de inname van het drinkwater. Je zult ze in veel plaatsen zien. Vaak zit er ook een kleine sluis in waardoor je toch met een boot verder kunt.

Ik moet hier echter voor de groene boei de boot draaien en terugvaren naar Penne-d’Agenais. Dat lukt probleemloos en op ons gemak maken wij de terugtocht. Vlak voor Penne ligt hoog boven de rivier een kerk met een ronde koepel. Het is de Sanctuaire Notre Dame de Peyragude. Ik bedacht mij meteen dat ik daar na de boottocht wel naar toe zou willen.

Niet veel later stuurde ik de boot met “mijn toeristen” onder de brug door richting de kade bij Penne. Het leek mij een goed idee om tegen de stroom in aan te meren. Maar op dat moment realiseerde ik mij dat in de “2 minuten instructie” niet was verteld hoe ik het best kon aanmeren.

Terwijl ik de boot na de brug keurig stroomopwaarts had gedraaid begon de medewerker van het bootbedrijf op de kade druk te gebaren dat ik andersom moest. Maar de kade kwam steeds meer in zicht. Na 2 uur kapitein op de Lot bleek ik al zo veel ervaring te hebben opgedaan dat ik met een vakkundige manoeuvre de boot keurig kon aanleggen.

Voor het eerst in mijn leven kreeg ik applaus van de passagiers van een boot. Volgens mij waren zij gewoon heel blij dat ze weer veilig voet aan wal konden zetten 🙂

Penne-d’Agenais, een pareltje op een heuvel boven de Lot

Penne-d'Agenais

Wij namen afscheid van elkaar en samen met Marian besloot ik om omhoog te lopen langs de weg naar de oude stad van Penne-d’Agenais. Het is een oud middeleeuws dorp dat ooit door Richard Leeuwenhart van een sterk fort bovenop de heuvel was voorzien. Dit werd echter in de vele oorlogen die hier zijn gestreden volledig verwoest.

Bijna op de plek waar het fort stond staat nu de Sanctuaire Notre Dame de Peyragude. Het is een bijzondere kerk die  voor Pelgrims naar Santiago de la Compostella regelmatig wordt bezocht. Om er te komen kun je met de auto naar boven en deze parkeren buiten de muren. Je hebt bij deze parking ook een fraai uitzicht over de vallei van de Lot.

Ik liep echter via een andere weg door het dorp bij de haven omhoog. Je komt dan bij Penne-bourg.

Even later kom ik samen met Marian na een behoorlijke klim op het plein voor de stadspoort naar het middeleeuwse Penne-d’Agenais. Bij het terras dat ik daar zie kunnen wij aanschuiven voor een lunch. Een uurtje later lopen wij onder de stadspoort door en komen in een wirwar van steile straatjes met nog een leuk plein met een terras. Maar ook een paar kunstwinkeltjes.

Het is er verbazend rustig en toen ik voor dit blog wat wilde nakijken bleek dat Penne-d’Agenais niet in gidsen staat van Michelin. Vreemd want het is echt één van de pareltjes van Frankrijk. Maar gelukkig heeft het Office du Tourisme van Fumel mij wel gewezen op deze bijzondere plek. Als je er bent en de winkel van de glasblazer is open ga dan absoluut even kijken. In zijn atelier blaast hij de mooiste dingen en als je een beetje Frans spreekt legt hij je graag het een en ander uit.

Tenslotte nog wat tips over de Lot

Lijkt het jou ook wel wat om naar de Lot te gaan? Hieronder vind je wat handige links: