Op de bonnefooi naar Frankrijk?

Op de Bonnefooi naar Frankrijk

Naar Frankrijk zonder iets vooraf te regelen

In al de jaren dat ik naar Frankrijk ben geweest ben ik ook vaak zonder iets vooraf te regelen met vakantie geweest.

Kortom gewoon op de bonnefooi naar Frankrijk is ook heel goed mogelijk. Vooral in het voor- en naseizoen zul je weinig problemen tegenkomen om ter plekke een overnachting te regelen.

Een hotel op de bonnefooi

Als ik een hotel zoek dan probeer ik lokaal ergens een Logis de France hotel te vinden.

Dit zijn familiehotels waar service en vriendelijkheid hoog staan aangeschreven. Mijn ervaring is dat je hier goed wordt ontvangen. Vaak is er een restaurant bij waar je kunt ontbijten, maar vooral ‘s-avonds lekker kunt eten. Je herkent deze hotels aan de groen/gele uithangborden met een cheminée (schoorsteen). Deze cheminée is tevens een graadmeter voor de kwaliteit.

Meer schoorsteentjes is een betere kwaliteit.Vooral de Logis de France hotels met 2 en 3 schoorsteentjes zijn gewoon goed. Hier kun je een tweepersoonskamer al vaak voor 60 euro regelen en soms zelfs inclusief ontbijt.

Een camping op de bonnefooi

Voor campings in Frankrijk geldt dat je daar meestal vanaf begin april tot eind september terecht kunt.

Overigens is dat ook een beetje afhankelijk van de ligging. Vaak zijn campings noordelijk in Frankrijk wat later open en eerder dicht. Voor een staanplaats met je eigen tent, caravan of camper is het tot eind juni en vanaf begin september over het algemeen geen enkel probleem om een plekje op de bonnefooi te vinden.

Vaak lukt het begin juli ook nog wel. Daarna kan het lastiger worden. Ik heb zelf geen eigen tent, caravan of camper maar vind het verblijf op een camping vaak wel prettig, je zit lekker in de natuur en vaak wandel of fiets je zo een eind weg. Het is in Frankrijk steeds vaker mogelijk om op campings ook een comfortabele stacaravan te boeken of een houten chalet met alles er op er aan.

In het zuiden en zuid-westen van Frankrijk is dit vaak zelfs al mogelijk van begin maart tot eind december. Soms wil men niet voor minder dan een week verhuren. Maar ik heb wel eens in april of begin mei ergens iets voor 3 of 4 nachten gehuurd. Wel moet je er rekening mee houden dat in voor- en naseizoen bepaalde faciliteiten (nog) niet beschikbaar zijn, zoals campingwinkel, broodservice of zwembad.

Gaat het ook wel eens fout?

Jazeker! Recent overkwam mij dit weer. Ik wilde samen met Marian naar het Lac du Der Chantecoq op doorreis naar het zuiden.

Via internet had ik een leuk Logis de France hotel gevonden in Giffaumont-Champoubert dat pal aan het meer lag (Le Cheval Blanc). Er was een restaurant bij dat bekend staat om de prima keuken. Alleen toen ik ‘s-middags om 5 uur parkeerde zag het er wel erg stil uit. Op de deur hing een briefje dat ze in september een maand vakantie hadden. Helaas stond deze mededeling niet op de website die ik een paar dagen eerder thuis had gezien 🙂

Toen ik naar het volgende plaatsje reed was ook daar het lokale hotel dicht.

Uiteindelijk ben ik toen maar naar St-Dézier gereden waar in het All-Seasons hotel (Accor Groep) een kamer snel was geregeld voor € 90,00 inclusief ontbijt voor 2 personen. Overigens als je voor zekerheid kiest dan kun je bijvoorbeeld op een camping ook iets in voor- of naseizoen boeken bij organisaties zoals:

Kijk hiervoor op mijn site Frankrijkvakantieland.nl voor meer informatie of op het artikel wat ik eerder schreef over glamping.