Discussie over radars in Frankrijk

Ontdek Frankrijk in een rustig tempo 🙂

Recent was ik weer een paar weken in Frankrijk en daar is de discussie over te hard rijden weer behoorlijk losgebarsten. In 2002 werd besloten om de Franse (snel)wegen te voorzien van duizenden radars om de te hard rijdende Fransen (en buitenlanders) tot matigen van de snelheid te dwingen en zo het aantal verkeersslachtoffers fors terug te dringen.

Wat ik echter nooit heb begrepen is dat de radars keurig werden aangekondigd door grote borden en dat meestal binnen een paar honderd meter van het bord de radar stond. Overigens vond ik wel dat sinds 2002 het aantal hardrijders (vooral op de binnenwegen) behoorlijk was afgenomen en men zich redelijk aan de snelheid hield.

Waarschuwingsborden radarfixe verdwijnen

De Franse overheid is echter recent gestart met het verwijderen van de waarschuwingspanelen en dat leidt in Frankrijk tot heftige discussies.  Het neemt niet weg dat men al op verschillende plaatsen begonnen is om de borden weg te halen. Het departement Doubs (Jura) en de stad Parijs hadden de primeur en je kunt er vanuit gaan dat de komende maanden (voor de grote vakantiedrukte) op veel plaatsen deze borden worden weggehaald. Ook op de site van La Sécurité Routière is de kaart met de posities van alle radars in Frankrijk al verwijderd.

Meer controles en hogere boetes

Ook gaat men in Frankrijk de boetes voor het rijden onder invloed en te hard rijden verhogen. Kortom een gewaarschuwd mens telt nu dus voor twee.  Ik ben zelf deze week vanuit Bordeaux richting Chablis en naar huis gereden en ben opvallend veel politiecontroles tegen gekomen. Ook dat is een extra maatregel tegen het te hard rijden in Frankrijk. Ook worden er nog 1000 extra radars geplaatst tussen nu en eind 2012!

In elk geval zou ik de komende maanden niet te veel vertrouwen hebben in de flitslocaties van een navigatiesysteem want het aantal radars en mobiele controles zal fors gaan toenemen!

Frankrijk Binnendoor

Je kunt natuurlijk zo snel mogelijk naar je vakatieadres in Frankrijk willen, maar je kunt het ook op je gemak doen. Frankrijk Binnendoor dus! Wil je meer weten over deze leuke manier om Frankrijk te ontdekken? Kijk dan eens naar mijn e-Books over Frankrijk of natuurlijk Frankrijk Binnendoor Online of Downloaden!

Reacties

  1. 27/2/2012: Wijzigingen in de wetgeving van Frankrijk

    Sinds het van kracht worden van decreet 2012-3 op 3 januari 2012, is in Frankrijk het ontvangen van waarschuwingen over de locatie van vaste of mobiele flitsers tijdens het rijden verboden. Als de service op je navigatiesysteem is geïnstalleerd kun je een bekeuring krijgen van maximaal €1500 ook al gebruik je het niet! Flitslocaties mogen ook niet op je mobiele telefoon, ipad, tablet of laptop staan.

  2. Ja ze zetten er nu wekelijks flitspalen bij….De oplossing de minicoyote.super apparaatje en legaal!!
    rij zo’n 15000 km per jaar door fr. en dit werkt echt (in fr en B) ,lees de hollanders zijn te gierig om een tientje per maard uit te geven!
    (en ja ik rij altijd ietsje door)