Gîte of vakantiehuis?

Vakantiehuis Frankrijk

Waar boek ik een gîte in Frankrijk?

In eerder artikel ging ik in op de chambre d’hôte, de gastenkamer bij een particulier in Frankrijk.

In dit artikel zal ik ingaan op een andere vraag die regelmatig op mij wordt afgevuurd:

Wat is een gîte? En waar kan ik deze huren?

Om met het eerste te beginnen, een gîte is gewoon een vakantiehuis. Niet meer en niet minder.

Alleen was vroeger een gîte vooral te vinden op het Franse platteland waar eenvoudige huisjes werden opgeknapt en vaak door een boerenfamilie werden verhuurd. Nog steeds kom je veel gîtes tegen bij agrarische bedrijven. Zelf geef ik meestal  de voorkeur aan een gîte bij een wijnboer of midden in de wijngaarden.

Onvergetelijke momenten heb ik er samen met Marian beleefd!

Gîte de France

Een gîte heb je in alle vormen en maten en van eenvoudig tot super de luxe.

In Frankrijk heb je een organisatie die, zeer toepasselijk Gîte de France heet.

Via Gîte de France kun je via internet zoeken en boeken. Het gaat wel in het Frans en Engels is ook meestal wel mogelijk. Je huurt bij een particulier maar Gîte de France neemt het hele administratieve deel over. De organisatie heeft ook lokale sites per regio maar dat wijst zich vanzelf.

Een huisje, excusez moi, een gîte heb je zo online geregeld. Je kunt veilig per creditcard betalen. Ik heb het diverse keren gedaan en het is geen probleem. Meestal krijg je bij aankomst de sleutel via de eigenaar en tekst en uitleg.

Wij hebben het ook al vaker meegemaakt dat er iemand namens Gîte de France aanwezig is voor de sleuteloverdracht en andere praktische zaken.

Vakantiehuis boeken?

Heb je een probleem met de taal?

Dan is boeken bij een Nederlandse organisatie natuurlijk ook een goede optie. Er zijn ook veel websites waar particulieren een vakantiehuis aanbieden.

Ook op Frankrijkvakantieland.nl vind je deze adressen onder het kopje gites en chambres-d’hóte.

Je kunt natuurlijk ook een vakantiehuis reserveren via een vertrouwde organisatie zoals Belvilla of Topic Travel Vakantiehuizen 

Ook een organisatie zoals atraveo is de moeite waard om een vakantiehuis te boeken. Zij regelen de verhuur van vakantiehuizen in heel Europa voor verhuurorganisaties maar ook voor particulieren.

Het voordeel van atraveo is dat je gewoon in het Nederlands alles kunt regelen en met een betrouwbare partij je huurcontract en betaling regelt. Ik werk sinds 2011 nauw met atraveo samen en dat bevalt tot nu toe prima!

Lees wat dat betreft ook mijn ervaringen met een appartement van atraveo in Parijs.

Waar vind je gîtes?

Daar kan ik kort ver zijn: overal in Frankrijk.

Vaak op het platteland, maar ook in de bergen, een grote plaats en zelfs in steden. Kortom in heel Frankrijk zijn er mooie opties om zelf een vakantiehuis te regelen. Zelf huur ik soms via Gîte de France of via een van de genoemde organisaties.

Deze zijn voor mij vertrouwd en ik heb er nog nooit slechte ervaringen mee gehad. Het is ook een van de redenen waarom het partners zijn op mijn website Frankrijkvakantieland.nl

Mijn tips voor een vakantiehuis of gîte in Frankrijk

Op FrankrijkVakantieland kun je uitgebreid zoeken.

Er zijn ruim duizenden vakantiehuizen beschikbaar van alle bekende merken. Klik hier voor meer info.

Je kunt het ook proberen bij deze merken:

Reacties

 1. Mevr. Ziporah van Buuren-Valkhoff zegt

  Beste Ruud,

  Wat een schitterende website, mes compliments!

  Omdat je vertelt dat je goede ervaringen hebt met het boeken bij Gîtes de France, wil ik je het volgende vragen.
  Wij hebben deze week een optie genomen op een gîte in Bastelicaccia (Corsica) via Casamundo. We kregen vervolgens bericht van Gîtes de France Corse. We hebben het contract ondertekend teruggemaild en kregen vervolgens een mail waarin stond dat we binnenkort bericht zouden krijgen over de betalingsvoorwaarden.
  Ik heb direct gereageerd met de vraag of ze ons de bankgegevens van Gîtes de France Corse wilden sturen, aangezien ik die gegevens nergens op hun website kon vinden. We kregen een afschrift toegestuurd met daarop de naam van de organisatie, het adres en de RIB/IBAN gegevens.
  Vanwege het groeiend aantal frauduleuze praktijken binnen de reisbranche, heb ik geprobeerd te achterhalen of het nummer correspondeert met de naam van de organisatie. Dit is mij helaas niet gelukt.
  Mijn vraag nu aan jou is of ik de aanbetaling van €361 met een gerust hart kan overmaken. Zou je mij hierin kunnen adviseren?

  Met vriendelijke groet,
  Ziporah van Buuren-Valkhoff

  • Beste Ziporah

   Wat een schitterende website, mes compliments!

   Merci Beaucoup! Vertel het door zou ik zeggen 🙂

   Wat je vraag betreft: Gite de France is gewoon betrouwbaar. ik heb er noot slechte ervaringen mee gehad. Maar…. er zit iets vreemds in je verhaal. Je hebt een gite geboekt via Casamundo (overigens een goed adres en net als Belvilla onderdeel van @Leisure). Maar Casamundo verhuurt geen eigen huizen maar van derden. In dit geval dus van Gite de France Corse. In de boekingsbevestiging van Casamundo staat onder “Betalingswijze” hoe je moet betalen. Ik zou eerst even contant met Casamundo opnemen.

   Tip: Kijk voortaan eerst even bij de vakantiehuizen op FrankrijkVakantieland 🙂

   Veel plezier alvast op Corsica!

   Ruud

  • Beste Ruud,

   Zojuist ontving ik van Casamundo de juiste bankgegevens van Gîtes de France Corse.
   Nu kan ik met een gerust hart het geld overmaken.
   Nogmaals dank voor je advies.
   Met vriendelijke groet, Ziporah

 2. vakantiehuisfrankrijk.nl zegt

  Een vakantiehuis boeken via een Nederlands bureau is op zich wel veiliger. Mocht er iets niet in orde zijn of als er problemen optreden dan is de taal in ieder geval geen barrière. Daarnaast kun je in het uiterste geval ook makkelijker via de rechtsgang je gelijk halen. Als je dat in Frankrijk moet doen dan ben je uiteindelijk meestal veel duurder uit.