Het geheim van Arras

Arras Belfort Place des Héros

Een prachtig stadje met een rijke historie

In Noord-Frankrijk liggen een paar mooie steden die vanaf de Nederlandse grens binnen een paar uur bereikbaar zijn. Lille is een heerlijke stad als je van shoppen en lekker eten houdt. Maar het oude centrum heeft ook veel gezelligheid te bieden en mooie oude panden. Vanuit Maastricht ben ik er sneller dan in Amsterdam en het heeft heel veel te bieden!

Maar ik wil het nu even over een nog leuker stadje hebben. Iets verder dan Lille, maar nog altijd lekker dichtbij, ligt Arras in Nord-Pas-de-Calais. Het staat bekend om zijn 2 prachtige pleinen die worden omringd door mooie panden met fantastische gevels. De Grand Place en de Place des Héros vormen het kloppend hard van Atrecht, zoals de Nederlandse naam luidt.

Maar het meest bijzondere van Arras zie je niet. Het ligt onder de grond en is het uitgebreide gangenstelsel dat al onstond in de 10e eeuw. Het zijn eigenlijk oude krijtgroeven die werden uitgegraven. Het stelsel loopt onder de hele stad en zelfs ver daarbuiten. Op de Place des Héros staat het Belfort met het stadhuis en de lokale VVV. Daar kun je een ticket kopen om onder de grond de historie van Arras te ontdekken. En die is indrukwekkend!

Eerste wereldoorlog

In de eerste wereldoorlog werd er, in 1917, de slag bij Arras tussen de geallieerden en de Duitsers uitgevochten. De ondergrondse gangen dienden toen als schuilplaats en Arras werd in die tijd praktisch met de grond gelijk gemaakt.

Hoe kan het dan dat het nu zo’n mooie stad is? Fransen hebben gevoel voor historie en op grond van oorspronkelijke tekeningen kon men het oude centrum weer helemaal reconstrueren en herbouwen zoals het voor de eerste wereldoorlog was.

Nu ligt er een prachtig stadje waar diverse monumenten zijn opgenomen op de lijst van het Unesco Werelderfgoed. Ik kom er graag met Marian voor de goede en gezellige restaurants, de fantastische markt op zaterdag en omdat een biertje nergens lekkerder smaakt dan op een terras in Arras!

Tip: beklim de toren van het Belfort voor een mooie uitzicht en ontdek het geheim achter de mooie gevels…. beton 🙂

Meer info:
Noord-Frankrijk
Nord-Pas-de-Calais

Reacties

  1. Je hebt gelijk Peter

    Maar wat je ver haalt is toch lekkerder 🙂

    Ruud

  2. Ik wist dat die ondergrondse gangen van Arras bijzonder zijn (ze werden ook gebruikt om de vijand ongezien te naderen, al haalde die truc niets uit), maar als je daarvoor vanuit Maastricht komt terwijl je daar toch je eigen ondergrondse gangen hebt moet het wel heel bijzonder zijn. (En laten we eerlijk zijn, Maastricht is als stad toch ook best gezellig).