Le Puy en Velay, stad van de pelgrims

Le Puy en Velay in de Auvergne

Le Puy en Velay in de Auvergne

Als pelgrim of als toerist naar Le Puy en Velay?

Éen van de meest bijzondere steden in Frankrijk vind ik altijd weer Le-Puy-en-Velay in het hart van de Auvergne. Voor het eerst kwam ik er tijdens mijn reis van 26 dagen Frankrijk Binnendoor die ik met Marian maakte en wij op de terugweg naar Nederland waren.

Die eerste dag in Le Puy en Velay bleef mij altijd bij en telkens weer heeft de plaats iets magisch. Allereerst is er de fraaie ligging in het departement Haute – Loire en de schitterende omgeving die uitnodigt om verkend te worden. Je kunt er prachtige wandelingen maken en genieten van de mooie natuur. Le Puy en Velay trekt sowieso veel wandelaars want het is één van de belangrijkste pleisterplaatsen op de pelgrimsroute naar Santiago de Compostela in Spanje. Le Puy is het vertrekpunt van de belangrijke Via Podiensis op de route van Saint Jacques de Compostela.

Een heilige oude binnenstad

Als je naar Le Puy gaat dan moet je absoluut bij het Office du Tourisme langs gaan om informatie te halen en een stadsplattegrond. Daarop staan verschillende mooie wandelingen die je de mooiste plekjes van Le Puy laten ontdekken. Vooral de oude binnenstad is verbluffend mooi! De kathedraal van de stad ligt wonderbaarlijk op een heuvel en is terecht opgenomen in het werelderfgoed van Unesco. De middeleeuwse stad is nog in een prachtige staat met verschillende mooie pleinen. En altijd is er weer de kathedraal!

Cathédrale Notre-Dame-de-l’Annonciation du Puy-en-Velay

Ik heb nog nooit zo’n bijzondere ingang bij een kerk of kathedraal in Frankrijk gezien. Je loopt via de Rue des Tables omhoog en ziet de ingang boven aan de trap liggen. Dit is de weg die talloze pelgrims ook hebben afgelegd en nog zullen afleggen. Als je bovenaan bent dan ben je er nog niet. De trap gaat na de ingang nog een stuk verder omhoog en als je bovenaan bent blijkt dat je midden in de kathedraal uitkomt. Een heel bijzondere ervaring. Neem de tijd om hier goed rond te kijken en ga vooral naar de kleine kapel waar de bijzondere zwarte Madonna staat. Ik ben niet zo’n gelovig mens maar deze omgeving maakte wel veel indruk op mij. Een echte aanrader 🙂

Nog meer bijzonders in Le Puy en Velay

Dat Le Puy en Velay iets met de katholieke kerk heeft wordt je bij elke stap duidelijk. Er zijn dan ook verschillende monumenten te bewonderen die nogal opvallend zijn. Bij de kathedraal ligt een prachtig klooster. Overigens alleen tegen betaling te bezichtigen. Het heeft één van de mooiste kloostergangen van Frankrijk!

Als je van een pittige wandeling en klimpartij houdt dan kun je naar de Chapelle Saint-Michel D’Aiguilhe. Deze kapel ligt op een 80 meter hoge top van lava (een oude kraterpijp). In de 10e eeuw besloot een bisschop op deze plek de kapel te bouwen na een geslaagde pelgrimage naar Santiago de Compostella. Bovenop heb je een formidabel uitzicht, maar je moet er wel een flinke klim voor maken van 268 traptreden.

Er is nog een bijzondere plek. Op de Rocher Corneille zie je de Statue Notre Dame de France. Dit beeld werd gemaakt van 213 Russische kanonnen die bij de slag om Sébastopol werden buitgemaakt. Het beeld is 23 meter hoog en zie je van verre boven Le Puy uitsteken. Achter de kathedraal begint een pad waar je naar boven kunt lopen. Je kunt het op je gemak doen wat er zijn rustplaatsen, toiletten, fonteinen en natuurlijk souvenirwinkels 🙂

Lekker eten in Le Puy en Velay

Ik ontkom er natuurlijk niet aan om wat leuke adresjes te geven voor een goede maaltijd in Le Puy. In elk geval moet je de kleine groene erwtjes eens proeven. Lentilles du Puy worden in veel gerechten verwerkt en hebben een verfijnde smaak. In de meeste restaurants worden ze bij de gerechten gereserveerd.

Een paar goede adresjes zijn Restaurant La Pierre aan de Rue des Capucins. Bij Le Chamarlenc in de gelijknamige straat eet je ook heel goed. In 2009 maakte de kok de beste pâté-en-croûte ter wereld! Goed en vooral gezellig is A l’Ecu d’Or aan de rue Pannessac. Hier heb ik recent nog voortreffelijk gegeten in een heel gezellige ambiance. Het restaurant zit in een oude kapel midden in de stad en ligt vlak bij het Ibis hotel. Trouwens bij het Ibis hotel kun je de auto goed parkeren op een eigen parking en de kamers zijn netjes. Het ligt ideaal om Le Puy te ontdekken.

Veel plezier in Le Puy en Velay 🙂

Tips: