Een vreemde vogel in Loupiac?

De jacht op de houtduif

Zo leer je nog eens wat!

Tijdens een wandeling in de wijngaarden van Cadillac, bij Bordeaux, kwam ik een vreemd bord tegen met het opschrift Attention Palombière. Het metalen bord zat boordevol inslagen van kogels dus een gewaarschuwd mens telt voor twee! Alleen had ik geen flauw idee wat er nou gevaarlijk was en waar ik nu eigenlijk op moest letten. Het bordje had wel invloed op het verloop van de wandeling want ik ging toch maar het andere pad in ?

Hoeveel duiven heb jij?

Ik vroeg het ‘s-avonds aan de wijnboer waar ik samen met Marian een gîte had gehuurd in een oude duiventil. Deze was mooi verbouwd tot bijzonder woonhuis en lag midden in de wijngaarden. In vroegere tijden was het in deze streek een teken van welstand, want hoe rijker je was des te meer duiven je mocht houden.

Toeval bestaat natuurlijk niet maar de uitleg was helder. Een Palombière is zeg maar een duif. En die veroorzaakt eind september nogal wat beroering in het zuiden van Frankrijk. Als het 29 september is geweest, Saint Michel, dan begint ca 1,5 maand de jacht op de Palombière. Deze houtduif komt dan in in grote getale uit Spanje over de Pyreneeën. De duif wordt gevangen want in dit deel van Frankrijk is het een lekkernij. De jacht gaat vaak met een net maar ze worden ook “uit de lucht geschoten”.

Oude traditie

De jacht op de Palombière is een oude tradititie die in veel families op het platteland en de bergen van de Pyreneeën van vader op zoon is gegaan. Bij Pascal begonnen tijdens zijn uitleg de ogen te twinkelen bij de gedachte dat hij in oktober weer een heerlijk gerecht had bij zijn eigen voortreffelijke rode wijn ?

Tip: Cadillac ligt in het wijngebied ten zuiden van Bordeaux waar ik een leuke gite had gehuurd in het dorpje Monprimblanc. Je zit er midden in de wijngaarden van Loupiac en er komen lekkere rode wijnen en heerlijke witte zoet wijnen vandaan (zalig als aperitif of bij het dessert!). Prima om er te wandelen en te fietsen!

Reacties

 1. Weer een heerlijk Frans verhaal !!!
  Een palombière is de jachthut met zijn uitkijktoren(s) , de half ingegraven gangen en soms ook de netten.
  Palombes zijn de houtduiven , pigeons zijn de postduiven beiden gebruikt als lokduiven (espionnes) voor de jacht op de palombes.
  Nu November/December bijna geen houtduif geschoten of gevangen , maar we hebben ze wel zien vliegen in Les Landes Lencouacq !
  Dus minder van de o zo bekende twinkelende ogen gezien !
  Heel veel plezier met uw werk en wij genieten ervan !
  Vriendelijke groet , Tosca.

 2. S. Doorenspleet zegt

  Prachtige beschrijvingen over Frankrijk en wat een geweldige uitgebreide site.
  Mijn CD “Frankrijk Binnendoor) is, denk ik wel 5 of 6 jaar oud.
  Door omstandigheden zijn we er nog nooit mee aan het werk geweest, maar zijn volgend jaar echt van plan om aan de hand van deze CD een rondje Frankrijk te maken.
  Hoe zit het nu met al deze beschrijvingen op de CD? Zijn ze nog wel actueel?
  Verder zijn de wegen “binnendoor” wel goed met een caravan achter de auto te rijden?
  Verder niets dan lof!

  • Bedankt voor het compliment!

   Wat betreft de wegen… Die liggen er nog, hooguit een nieuwe rotonde of wegversmalling. De laatste versie is 5.0 en het is zo geschreven dat het praktisch tijdloos is. Een restaurant misschien dicht f met een niieuwe eigenaar. Frankrijk Binnendoor is met een caravan te volgen en waar dat niet kan of lastiger is staat dat vermeld. Altijd even de michelinkaart raadplegen kan geen kwaad

   Veel plezier met Frankrijk Binnendoor