De geboorte van een pintade (parelhoen) in Lussan

De geboorte van een parelhoen

Les Céramiques de Lussan

Als ik in Frankrijk verblijf dan ben ik altijd op zoek naar bijzondere plekjes. En meestal staan die wel vermeld op toeristische internetsites maar ook vind je veel tips op de websites van een dorp of stad.  Alleen zijn dat meestal de bekende bezienswaardigheden. Het leukste is om iets te ontdekken dat nog niet zo bekend is. Soms lukt mij dat en soms ook niet maar toen ik het afgelopen jaar in de Gard was kreeg ik een fantastische tip!

Onder de indruk van een pintade

Ik was met Marian op bezoek bij de Leo Robberts en zijn vrouw Esther van de Mas d’Oleandre in St. Médiers, een gehucht in de Gard Provencal en niet ver van Uzès (zie ook mijn blog over de Gard). Op een vraag van Marian of er in de omgeving nog leuke dingen te beleven waren liep Esther naar binnen en kwam naar buiten met een prachtig witte vogel van keramiek. Het was een pintade (parelhoen) die gemaakt was door een klein atelier in de buurt van Lussan.  Toen wij samen even later in de auto terugreden naar ons vakantiehuis bij Gaujac liet de parelhoen ons niet los en besloten wij de dag erna op zoek te gaan naar de pintade.

Op zoek naar Les Céramique de Lussan

Het dorpje Lussan ligt in de Gard en vind je grofweg tussen Barjac, Ales, Uzès en Bagnols-sur-Cèze. Als je vanuit het zuiden komt, dan zie je Lussan al op de heuvel liggen, je moet alleen het dorp rechts laten liggen en links een scherpe bocht maken richting de D37. Na een paar honderd meter zie je dan het bord van het atelier links van de weg staan.

Ik was met Marian de enige bezoeker en de winkel stond vol met pintades. Het zag er al gelijk bijzonder uit want de meesten zaten in hokken achter het gaas. Er hing zelfs een bordje bij met het vriendelijk verzoek om de pintades niet uit hun hok te halen 🙂

Na even rondgekeken te hebben raakten wij in gesprek met een jongedame die “de parelhoenders bewaakte”. Ik vroeg of het mogelijk was om een kijkje te nemen in het atelier. Dat mocht echter niet. Alleen de winkel was toegankelijk. Ik bleef toch volhouden en overhandigde mijn kaartje en vertelde haar dat ik over Frankrijk schrijf op een website en blog. Zij belde met de baas, Adrien Caillard, die helaas niet aanwezig was maar mij telefonisch wel toestemming gaf om foto’s te maken, mits niet te gedetailleerd.

Een uniek atelier met een uniek product!

Adrien Caillard is de zoon van Heidi Caillard die in 1974 het atelier begon en sinds 1994 runt Adrien het bedrijf. De speciale rode klei voor de pintades komt uit een groeve in de buurt van d’Aubagne.  Er worden naast de pintades ook prachtige borden en andere keramische artikelen gemaakt. Bij een temperatuur van 1000 graden celsius worden de produkten gehard en alles wordt vervolgens met de hand beschilderd.

Ik heb het met eigen ogen kunnen aanschouwen en was onder de indruk van de prachtige techniek waarmee het keramiek werd beschilderd. De pintades worden bijvoorbeeld handmatig van “vlekjes” voorzien die er op worden getamponeerd. Een klus waar een behoorlijke vaste hand en veel geduld voor nodig is!

De pintade verovert de wereld

Parelhoenders uit LusanIk heb uiteindelijk de gelegenheid gehad om het hele productieproces van begin tot eind te zien en ik moet zeggen dat dit indrukwekkend is. De pintades vliegen inmiddels de hele wereld over en worden tot in Amerika verkocht. Overigens gaat dat verkopen in de winkel ook volledig in  stijl alsof het om het echte pintades gaat. Natuurlijk kon Marian de verleiding niet weerstaan en was op slag verliefd op 3 pintades die in een groepje bij elkaar stonden.

Ah… vous-voulez toute la famille?” was het gevatte antwoord van de verkoopster toen Marian op de 3 pintades bij elkaar wees. Vervolgens werden de dieren afzonderlijk in doosjes ingepakt waarbij ter hoogte van het kopje een gat zat. “Dan kunnen ze tijdens de reis naar Nederland om zich heen kijken” was het gevatte antwoord.

Ik kan melden dat de 3 pintades de reis overleefd hebben en trots hun ogen de kost geven op een kast in de omgeving van Maastricht 🙂

Reacties

 1. Beste Ruud Couwenhoven,

  Als je nog eens in de Gard bent, kom dan gerust langs in Seynes (vlakbij Lussan).
  Op onze website kan je meer informatie vinden over onze bijzondere galerie en ateliers, in ons atelierhuis Agan, dat gastvrij open staat voor bezoekers en voor wie er gebruik van wil maken.

  Vriendelijke groeten en tot ziens,
  Ben en Paula

 2. wij hebben 2 sets,en vinden ze prachtig,ben er meteen verliefd op geworden,
  je kan ze ook in belgie kopen,maar dat moet je opzoeken via internet,

  • Leuk! Maar het is natuurlijk makkelijk om ze in België via internet te bestellen maar er gaat niets boven het zelf ophalen in Lussan of in de winkel in Uzès 🙂 Ben er dit jaar weer geweest maar helaas waren de vriendjes van onze pintades net verkocht :-). Goede reden om volgend jaar weer eens langs te gaan. verzorg je ze wel goed 🙂

 3. Debby vd Dool zegt

  Drie jaar geleden in het atelier terecht gekomen en er één gekocht. Op slag verliefd op dat beest 🙂 Dit jaar waren wij in de Ardeche en wilde wij weer naar het atelier. Helaas wisen wij niet meer waar het was. Niemand kon ons helpen. Zelf bij de VVV hadden ze geen idee. Nu was ik de naam in het Frans ook kwijt. Balen! Weer thuis gelijk op zoek gegaan en gevonden. Ik vergeet ’t niet meer! En ach, een goede rede om zuid-Frankrijk weer eens op te zoeken!
  Ik heb ook een muisje gekocht. Zooooo leuk! Moet er ook nog één van bij 😉

 4. Oh ik heb er ook een, ondertekend door Heidi C.
  Met een heel verhaal eronder, dat ze in de tuin bij hun liepen etc.
  Ik heb hem kado gehad ook rechtstreeks uit Frannkrijk, heb alleen geen leuk plekje om hem neer te zetten, zo jammer. Het hoentje is prachtig gemaakt!

 5. Marlies Lambermont zegt

  Geweldig, de drie Parelhoenen! Ik ben op zoek naar keramiek Parelhoen(en). Dus ik zou er graag kunnen kopen. Zijn deze te bestellen en wat zouden ze kosten??

  • Beste Marlies

   Je kunt het best even de website van Les Céramiques de Lussan raadplegen of een e-mail sturen. Ze exporteren over de hele wereld maar of ze ook direct leveren weet ik niet. In het atelier variëren de prijzen geloof ik van 60 tot 90 euro per stuk (eind 2011). Misschien een leuk idee om er eens naar toe rijden? De omgeving is meer dan de moeite waard 🙂

   Ruud

 6. Linda Smet zegt

  Ons is verleden jaar net hetzelfde overkomen. Toevallig passeren in Lussan en verliefd worden op de pintades. Wij moeten dit jaar nog eens terug want wij hebben er nog maar 2 😉 .
  We hebben ze zelfs een naam gegeven: Pouline en Poulette. Zij staan uit te kijken naar nr 3 op een kast in Kruibeke.
  groetjes
  Linda