Bonjour, vanaf 21 november, de dag dat de Regiogids Bretagne in de boekhandel te koop is, vind je hier alles over Morbihan. Kun je niet wachten? In Ontdek het andere Frankrijk, mijn eerste boek, lees je een paar mooie fietstochten bij de Golfe du Morbihan. Nog even geduld maar dan vind je hier meer
Morbihan, een veelzijdige bestemming in Bretagne
In de Regiogids Bretagne, kun je alles lezen over mijn reis langs de ongelooflijk mooie kust van de Bretonse departementen Ille-et-Vilaine, Côtes d’Armor en Finistère. Die reis eindigt echter in Finistère bij Le Pouldu aan de oevers van de rivier Laïta waar je aan de overkant Morbihan kunt zien liggen. Op pagina 207 en 220 in het boek kun je lezen dat ik op de website de reis verder zal laten gaan door een uitgebreid blog, een podcast en routekaart om nog meer van Bretagne te gaan ontdekken. Bij deze dus.
In het blog en de podcast Tips Bretagne per departement die je niet mag missen staan al de nodige tips om meer te weten te komen over Morbihan maar hier ga ik een stap verder. Morbihan is een vakantiebestemming op zich. Ik zou er een boek over kunnen schrijven. Overigens deed ik dat al een klein beetje want in de roadtrip in het boek Frankrijk Binnendoor, ontdek het andere Frankrijk staan een paar dagen in Morbihan beschreven inclusief een fietstochten.
Overigens in veel boeken over Bretagne vormt Morbihan eigenlijk de hoofdmoot, vandaar dat ik in de Regiogids Bretagne bewust heb gekozen om juist uitgebreid over de andere departementen te schrijven.
Zoals in mijn boek over Bretagne is beloofd, neem ik je verder mee op reis langs de kust van Morbihan tot en met een van de mooiste baaien van Frankrijk en misschien wel de mooiste ter wereld: de Golfe du Morbihan!
Om naar Morbihan te gaan kun je vanuit Le Pouldu via Quimperlé richting Loriënt en vervolgens naar Carnac, maar als je de kust van Bretagne wilt blijven volgen dan is er een aantrekkelijke route over rustige binnendoorwegen vlak langs de kust.
De rivier de Laïta volgen naar Quimperlé
Als je met de tips uit de Regiogids Bretagne in het leuke plaatsje Le Pouldu aan de oevers van de rivier de Laïta staat dan zie je aan de overkant Morbihan. Maar… hoe kom je daar?
Volg de D49 stroomopwaarts richting Quimperlé. Het is geen grootse stad, maar juist dat maakt Quimperlé misschien wel zo gezellig. Quimperlé staat ook bekend om fijne eettentjes. Een café langs de rivier of een klein restaurantje in een steegje? Je vindt er genoeg plekjes om te genieten van een crêpe, een glas cider of andere lokale lekkernijen.
Wil je nog wat cultuur opsnuiven of een fraaie wandeling maken voor je in Quimperlé bent? Dan is de L’abbaye Saint-Maurice de Carnoët een aanrader. Op de rechteroever van de Laïta staan de ruïnes van een voormalige cisterciënzerabdij in een beschermde natuurlijke omgeving. De abdij ligt aan de rand van een natuurgebied met 123 hectare bos, heidevelden en zilte weilanden aan de oevers van de Laïta. Een bijzondere plek waar liefhebbers van natuur, wandelen en vogels volop aan hun trekken kunnen komen. Als de Abdij open is dan kun je met eigen ogen zien dat een deel van de ruïnes nog intact zijn zoals de uit de 13e eeuw stammende kapittelzaal.
Wil je naar Quimperlé? Rij dan over de D49 verder. Wil je meteen naar Morbihan? Dan kun je vlakbij de abdij de Laïta oversteken over de Pont de Saint-Maurice en via de D 162 richting Guidel Plages, maar daarover straks meer.
Finistère verlaten en de Laïta oversteken naar Morbihan
Quimperlé is geen grootse stad, maar dat maakt Quimperlé misschien wel zo juist zo fijn voor een tussenstop. Deze stad staat bekend om de fijne eettentjes, kies bijvoorbeeld een café langs de rivier of een klein restaurantje in een middeleeuws steegje en laat je door de chef verrassen. Je vindt er genoeg plekjes om te genieten van een crêpe, een glas cider of andere lokale lekkernijen.
Net buiten de stad kun je trouwens prachtige wandelingen maken. De paden langs de Laïta zijn aantrekkelijk en het uitzicht op de rivier is telkens weer anders. Er komen trouwens nog twee rivieren in deze stad aan en dat zijn de Isole en Ellé. Als je een bijzondere wandeling wilt maken dan moet je stroomopwaarts bij de Ellé zijn waar je getuige kunt zijn van een snelstromende rivier met enorme rotsblokken. Er is een legende aan verbonden waardoor ze tegenwoordig als les Roches du Diable door het leven gaan. Gelegen tussen de plaatsen Guilligomarc'h, Locunolé en Querrien, is het een ruige plek met indrukwekkende natuur met tal van mogelijkheden om er te wandelen.
Na Guidel Plages over de D152 langs de Oceaan
Om verder richting de Golfe de Morbihan te reizen kun je na Quimperlé kiezen voor snel of langzaam en heel mooi. De snelste manier richting Carnac is over de N165 (E60). Maar de leukste en mooiste is wat langer maar een stuk leuker. Rij de stad uit over de D765 en volg deze richting Guidel
Een gave weg is de D152 die na Guidel Plages ruim 11 kilometer de kust blijft volgen en een mooi alternatief is om via Loriënt naar de Golfe du Morbihan en bijvoorbeeld Carnac te rijden. Naast een groot deel van deze weg ligt een wandel/fietspad waar je op sommige stukken pal langs het strand rijdt met uitzicht op de Oceaan. Overigens is het hier heel vlak en je vindt er tal van campings. Je kunt deze weg trouwens volgen tot praktisch in het centrum van Loriënt.
Guidel Plages heeft een paar fraaie stranden en is in het seizoen dan ook een drukbezochte bestemming. Een mooi strand met een gaaf uitzicht op de monding van de Laïta is Plage du Loc’h. Ook een aanrader zijn de wandelingen in de omgeving. Je kunt bij de Mairie (het gemeentehuis) en in het seizoen bij het office du tourisme een gidsje halen met wandelingen. In het Bretons heet de gids War hentou Gwidel dat is in het Frans: Sur les Chemins de Guidel. Je kunt kiezen uit een zestal lussen die variëren van 5,5 tot bijna 13 kilometer. Die laatste is misschien de leukste en gaat grotendeels langs de oevers van de rivier.
Volg de kustweg en ga daarna richting Loriënt.
Volg de kustweg en ga richting Loriënt. Je komt eerst langs Larmor-Plage aan de rand van deze plaats ligt de Anse de Kerguélen met het Parc Océanique de Kerguélen is ideaal voor een rustige wandeling door de duinen en langs het strand. Het is een beschermd natuurgebied met een prachtig zandstrand en achter de duinen een moerasgebied met zoet- en brakwater en daardoor een rijke en gevarieerde natuur. Er ligt ook een watersportcentrum. Hier ben je aan de monding van de rivier de Blavet met aan de overkant Port-Louis maar eerst moet je bij Loriënt de rivier over.
Als je zo dichtbij Loriënt bent dan is een bezoek zeker een aanrader. De plaats speelde ooit een belangrijke rol in de Franse maritieme geschiedenis en dat erfgoed is nog steeds zichtbaar. Een van de meest bijzondere plekken is waarschijnlijk de onderzeebootbasis uit de Tweede Wereldoorlog. In de Tweede Wereldoorlog werd de stad trouwens nagenoeg volledig door bombardementen verwoest.
In de jaren vijftig en zestig werd echter de wederopbouw aangepakt en is Loriënt uit de as en puinhopen herrezen. Daardoor is het nu wel een moderne stad, maar waar het maritieme verleden teruggaat tot in de 17e eeuw toen het als havenstad voor de Franse Oost-Indische Compagnie de rol van Port-Louis begon over te nemen.
De kust rondom Loriënt is perfect voor natuurliefhebbers en hou je van strand en zee? Hier vind je uitgestrekte zandstranden. Volg eens de roodwit gemarkeerde GR 34 langs de kust en geniet van de uitzichten op de Atlantische Oceaan. De combinatie van een levendige moderne stad met zee en stranden maakt Loriënt tot een bijzondere bestemming.
Via Port-Louis naar Carnac en de Golfe du Morbihan
Als je de reis naar de Golfe du Morbihan wilt vervolgen dan kan dat door de stad uit te gaan over de D781. Het is dan een kwestie van de weg volgen en tijdens de rit kom je weer van alles tegen. Zoals bijvoorbeeld het eerder genoemde Port-Louis, dit was voor Loriënt de rol van grote havenplaats overnam, een oude handelshaven waar door de ligging de schepen in een natuurlijke haven in de Anse du Driasker voor anker konden en kunnen gaan. Nu zijn het vooral plezierschepen en in het oude havenstadje met zijn smalle straatjes heerst zeker in het seizoen een gezellige sfeer.
De oude citadel op de kop van het schiereiland stamt nog uit de rijke periode van de 17e eeuw en kan bezocht worden. In 2018 werd in het stadje groots het 400-jarig bestaan gevierd waar met name de visserij op sardines centraal stond want daar is Port-Louis ook bekend door geworden. Laat je ergens op een terras eens verrassen door een bordje salade met vers gegrilde sardientjes en een koel glas rosé!
Als je de D781 verder volgt kom je vanzelf bij Erdeven. Zodra je dit dorp verlaat, en de weg blijft volgen, kom je iets verder een de linkerkant bij een parkeerplaats en de Alignements de Kerzerho. Niet zo beroemd als de menhirs van Carnac maar de plek waar 190 menhirs staan over een lengte van 2 kilometer is even bijzonder. Zet de auto of camper dus even aan de kant want je kunt er een wandeling maken van ongeveer 2 uur maken over het circuit de randonnée des mégalithes. Vlakbij ligt trouwens ook een camping dus als je wat langer in de buurt van Erdeven wilt blijven dan is dat misschien een idee als je met een tent, caravan of camper op pad bent.
Na Erdeven kom je via Plouharnel langs het mooie schiereiland Quiberon, waarover later meer. Ongeveer 10 minuten later kun je dan al bij het 5 kilometer verderop gelegen Carnac Plage zijn. Dat is een uitstekende uitvalsbasis om deze kant van de Golfe du Morbihan te verkennen. Er is vlak bij het strand een camping, Les Menhirs, maar daar kun je alleen accommodaties huren. Maar in de omgeving zijn meer dan genoeg campings, camperplaatsen en mooie acccommodaties te huur.
In mijn eerste boek Frankrijk Binnendoor, ontdek het andere Frankrijk kun je een paar dagen bij Carnac en de Golfe du Morbihan lezen inclusief een paar fietstochten in deze fraaie omgeving.
Waar moet je in Morbihan in elk geval naartoe?
Tip! Zet de link van deze pagina bij je favorieten want er zullen regelmatig uitbreidingen komen met tips over Morbihan en de gave omgeving van de Golf van Morbihan. Heb je de Regogids Bretagne nog niet? Bestel deze nu hier om je reis door Bretagne helemaal compleet te maken.