Rue Montorgueil en de passages van Parijs (deel 2)

In dit tweede deel over de Passages van Parijs neem ik je mee naar een paar bijzondere passages van Parijs in de buurt van de gezellige Rue Montorgueil. Lees verder…

 Tips Passages Parijs: passages bij Rue Montorgueil

Passages Parijs in de buurt van Montorgueil

Voor het vervolg van mijn ontdekkingstocht naar de Passages van Parijs ga ik na het bezoek aan de Passage du Caire verder de stad in.

Overigens is de buurt van de Place du Caire en de Passage erg levendig. Je vindt er veel modewinkels en ateliers met kleding. Wat ik heel komisch vond in deze buurt was dat er veel mannen met steekkarretjes in deze wijk rondlopen. Op elke hoek van de straat kom je ze wel tegen. En als er ergens een vracht- of bestelauto stopt dan onstaat er op straat een drukte van belang en worden er kris kras door de wijk grote dozen bij ateliers en winkels bezorgd.

Vanaf de Place du Caire kun je voor het vervolg het best de Rue Dussoubs inlopen.

Hier zit je in het 2e arrondissement en dit stukje van de stad heeft een historie die terug gaat tot in de 12e eeuw.  Steek de brede Rue Réaumur over. Als je nog wat meer van Parijs wilt ontdekken is deze brede straat de moeite waard om te bekijken. Ik loop echter door tot ik rechtsaf de Rue Saint-Sauveur in kan.

Passage Ben Aiad

Hier kom je in de heel gezellige omgeving van de Rue Montorgueil. Deze straat bruist elke dag.

Bij mooi weer zitten de terrassen bomvol. Als je op zoek bent naar iets lekkers of te eten dan vind je het hier.  Maar om de volgende passage te ontdekken moet je de Rue Montorgueil oversteken. Iets verderop aan je linkerhand zie je dan de ingang van de Passage Ben Aiad.

Ooit heette deze passage du Saumon en was het een overdekte passage met glazen dak van 175 meter lang met 3 fraaie galerijen. Maar door de bouw van de grote warenhuizen vlakbij de Opera verdween een groot deel. Het stukje dat nu nog over is, is de Passage Ben Aiad, genoemd naar een Turkse generaal die het ooit kocht.

De passage is nu aan 2 kanten afgesloten door een hek en het is een soort binnenplaats geworden voor woningen die er op uit komen. Maar… als je geluk hebt staat het hek open en kun je er doorheen lopen.

Als je dan aan de andere kant linksaf gaat kom je weer uit op de Rue Montorgueil. Daar is het altijd gezellig. Maakt niet uit welk seizoen of wat voor weer.

Sla alvast wat in voor een picknick in Parijs

Fromagerie La Fermette

Heb je nog een lekker stukje Franse kaas nodig?

Je loopt nu bijna tegen de Fromagerie La Fermette aan. Deze kaaswinkel werd begonnen door Daniel Rigattieri. Tegenwoordig wordt deze door een zoon gerund. Het gerucht gaat dat hij één van de rijkste fromagiers van Parijs is 🙂

De bediening is er heel vriendelijk, het assortiment kazen enorm uitgebreid en ondanks de toplocatie zijn de prijzen absoluut redelijk. Naast kaas en andere zuivelproducten hebben ze er ook heerlijk vers gesneden charcuterie.

Dus als je hier wat lekkers koopt en bijvoorbeeld een fles wijn bij de wijnwinkel van Repaire de Bacchus, die er naast ligt, dan heb je bijna alles voor een heerlijke picknick. Verderop in de Rue Montorgueil kun je een lekker vers stokbrood kopen. De perfecte plek voor een picknick in hartje Parijs verklap ik je verderop in deze serie over de Passages van Parijs.

Op het terras bij een historisch restaurant

Au Rocher de Cancale

In deze straat valt altijd wel wat te beleven. Zoals bijvoorbeeld bij het restaurant Au Rocher de Cancale. Het werd in 1804 opgericht door Alexis Balaine. Na optredens in de clubs en de Opéra was dit dé plek om na te genieten van een souper met verse oesters. Het was dan ook een trefpunt voor dandy’s en de chic van het 2e arrondissement.

De menu’s waren er copieus en enorm uitgebreid. Maar dat is historie. Los van de historie is het nu gewoon een van de vele restaurants in Parijs waar toeristen graag neerstrijken. Waarschijnlijk vanwege die historie. Maar als je op een mooie dag een plekje op het terras weet te bemachtigen dan is de prijs van een drankje het absoluut waard. Kijk dan vooral goed om je heen wat er in de Rue Montorgueil allemaal voorbij komt 🙂

Als je nu doorloopt dan kun je vlak voor het eind van de Rue Montorgueil linksaf. Dit straatje is de Rue Marie Stuart genoemd naar de koningin die een korte periode over Frankrijk regeerde van juli 1559 tot december 1560. Ooit was hier een rosse buurt in het ruige hart van Parijs in de omgeving van Les Halles. Nu liggen er diverse leuke restaurants en winkeltjes. Aan het eind van de straat zie je de ingang van de volgende passage. En dat is wat mij betreft één van de leukste van Parijs.

Passage du Grand Cerf

Passage du Grand Cerf

De Passage du Grand Cerf is één van mijn favoriete passages in Parijs. Misschien komt dat ook wel omdat het in een heel gezellige buurt ligt. Maar deze passage heeft veel leuke en bijzondere winkeltjes en ziet er nog prachtig uit.

Het glazen dak ligt op een hoogte van circa 12 meter en dat geeft de Passage du Grand Cerf veel licht en ruimte. De passage komt uiteindelijk uit op de Rue St Denis die eerder in deze serie artikelen werd genoemd. Als je in deze straat bent aangekomen moet je je beslist even omdraaien om nog eens de passage in te kijken. Kijk dan ook vooral omhoog naar de monumentale gevel waar de naam van de Passage du Cerf boven de ingang prijkt.

Wanneer je door de Passage du Cerf loopt kom je tal van leuke winkeltjes tegen variërend van een kunstgalerie tot een kleine edelsmid. Een bijzonder leuke snuffelwinkel is van Rickshaw waar je bijzondere en oude voorwerpen kunt kopen. Verder vind je er een paar leuke boetieks, een winkel met bijzonder kinderspeelgoed en aan het eind een leuk restaurant.  Let ook vooral op de mooi betegelde vloer.

Deze passage werd al beschreven in 1825. Maar vreemd genoeg is er niet veel over de oorsprong bekend. Vermoed wordt dat de passage echte pas rond 1840-1845 zijn huidige vorm kreeg. Na 1896 raakte deze in verval tot de onroerend goed exploitant Groupe Arcade in 1985 eigenaar werd en in 1989 werd de passage compleet gerenoveerd en van de ondergang gered.

Als je in de Rue St.Denis bent aangekomen ga je rechtsaf en steek dan meteen de straat over omdat aan de overkant de volgende passage van Parijs op je ligt te wachten.

Passage du Bourg-l’Abbé

Passage du Bourg l-Abbé

De Passage du Bourg – l’Abbé ligt tussen de Rue Saint-Denis en de Rue de Palestro en werd in 1828 geopend. Ooit lag er parallel aan deze passage nog een, de Passage Saucède maar die is in 1854 gesloopt.

Je vindt er nog een paar oude ambachtslieden, een épicerie en op het eind een delicatessen winkel van Allaiton waar je trouwens tussen 12 en 15:00 uur ook kunt lunchen. De Passage du Bourg-l’Abbé heeft nog een oude grote barometer uit 1862. Dus als je wilt weten wat voor weer het wordt in Parijs dan moet je hier even naar toe gaan.

Als je door de uitgang naar buiten gaat moet je je ook hier even omdraaien en naar de gevel kijken. Deze is ontworpen door Henri Blondel dezelfde architect die de Bourse van Parijs heeft ontworpen.

Barometer in Parijs

Een leuke plek voor een picknick in hartje Parijs

Vlakbij is er ook nog een niet overdekte passage. Dat is de Passage de l’Ancre. Deze vind je als rechtsaf gaat en dan links de Rue de Turbigo in loopt en de Boulevard Strassbourg oversteekt. Aan je rechterhand zie je dan op een gegeven moment deze passage. Je zult er in een circa 60 meter lange en smalle passage diverse boetieks ontdekken. Het straatje staat vol met planten en is leuk om er doorheen te lopen.

Ik doe dat niet en loop terug door de Passage du Bourg – l’Abbé om in de Rue St. Denis linksaf te gaan en dan direct rechtsaf de Rue Tiquetonne in. Bij de Rue Montmartre ga je dan rechtsaf en kom je meteen langs één van de beroemdste kookwinkels van Parijs: La Bovida. Zoek je nog iets voor in de keuken? Of een leuk Frans kookboek? Loop er even naar binnen en kijk er je ogen uit!

Als je doorloopt kom je bij de compleet nieuw aangelegde Jardin Nelson Mandela met een prachtig uitzicht op het totaal vernieuwde winkelcentrum van Forum des Halles. Hier vind je vast een bank met topuitzicht om je gekochte kaasje of charcuterie, de fles wijn en je verse stokbrood te nuttigen!


Heb je het eerste deel gemist? Klik dan op de knop hieronder voor het vorige- of het volgende artikel.

De passages van Parijs, deel 1 De passages van Parijs, deel 3

Tip! Als je in 2018 bij TUI een hotel in Parijs boekt krijg je gratis een stadswandeling met een Nederlandse gids die je meeneemt naar de mooiste Passages van Parijs. (Meer informatie)

Passages van Parijs

Als je hieronder klikt op deze afbeelding dan krijg je alle passages te zien. Kies een naam en je ziet waar deze op de kaart ligt. Je kunt met het vierkantje rechts de kaart vergroten. Wil je deze delen? Klik dan op het teken met de 3 punten.


© foto’s FrankrijkBinnendoor.nl, gebruik alleen toegestaan na schriftelijk akkoord frankrijkbinnendoor.nl

Wat vond jij van deze tip?