Stedentrip Lille

Lille is een fantastische stad om een paar dagen te bezoeken. Zo dichtbij en zo leuk! Lees meer…

Ontdek Lille

Lille, verrassing in Noord-Frankrijk

Deze week was ik onverwacht 2 dagen in Lille, de superleuke stad in het noorden van Frankrijk.

Het was al weer een tijdje geleden dat ik er voor het laatst was. Omdat ik er een afspraak had besloot ik er meteen maar een dag aan vast te plakken. Daar heb ik geen spijt van gekregen en ik zal dan ook maar meteen mijn ervaringen met je delen zodat jij er ook van kan profiteren 🙂

Lille wordt ook wel het Antwerpen van Frankrijk genoemd, maar daar doe je de stad tekort mee. In het Nederlands heet de stad Rijssel en het is een verrassende stad waar veel valt te beleven.

De ligging op maar 20 kilometer van de Belgische grens maakt Lille ook vanuit Nederland makkelijk bereikbaar.

Vanaf Breda is het circa 180 kilometer met de auto. Ik sliep deze keer in het Mercure Centre Vieux Lille en daar heb ik geen spijt van gehad. De ligging midden in het oude centrum maakt het een perfect vertrekpunt voor je ontdekkingstochten door de stad. Het hotel is vanaf de snelweg ook makkelijk bereikbaar en…. er is een parkeergarage bij het hotel.

Bij Pharos Reizen van de ANWB hebben ze trouwens een heel leuk arrangement voor een paar dagen Lille en via TUI kun je overnachtingen in een oud klooster met een voortreffelijke keuken boeken. Maar er zijn nog veel meer hotels in Lille dus een plek vinden voor een overnachting is nooit een probleem. Alleen in het eerste weekende van september zul je op tijd moeten boeken omdat dan de beroemde braderie van Lille wordt gehouden.

Wat valt er in Lille te beleven

Stedentrip Lille

Omdat Lille een studentenstad is zul je er genoeg leuke café’s en restaurants tegenkomen.

Het is een flinke stad waar je ongekend kunt shoppen en snuffelen. Het centrum rond de Place du Générale de Gaulle is het bruisende hart van de stad. Hier vandaan kun je de talloze straten vol met leuke winkels in.

Niet ver van het centrum ligt het TGV station Euralille. Dus kom je met de trein dan zit je op loopafstand van hartje stad. Overigens is er bij het station ook een groot overdekt winkelcentrum maar wil je gezellig shoppen? Dan moet je de binnenstad in! Naast de bekende merken zijn er heel veel kleine winkels en boetieks.  Lille heeft ruim 3900 winkels waar je je hart kunt ophalen!

In het centrum liggen ook warenhuizen van Printemps en Lafayette, bekend uit Parijs.

Hou je van cultuur en historie? Dan kom je er volop aan  je trekken. Le Palais de Beaux Arts is zelfs na het Louvre het grootste museum van Frankrijk. In 2004 was Rijssel zelfs Culturele Hoofdstad van Europa.

Vieux Lille, sfeer en kinderkopjes

Lille centrum

Het meest bijzondere vind ik zelf telkens weer Vieux Lille. Het ligt een beetje apart van het grote centrum waardoor je er minder snel naar toe loopt. Dat is jammer omdat Vieux Lille overdag en ‘s-avonds super gezellig is.

Omdat ik deze keer dus sliep in het Mercure Centre Vieux Lille zat ik midden in de oude stad.

De wijk achter de kathedraal Notre-Dame-de-la-Treille zit boordevol oude straatjes met veel restaurants en café’s. Bijvoorbeeld in de Rue de Gand en de gezellige Rue de Monnaie.  Er liggen in dit deel van Rijssel ook heel veel leuke boetieks en andere bijzonder winkels.

Ik heb wel een tip! Als je naar deze stad gaat trek dan makkelijke schoenen aan. In de meeste straten liggen zowel op de straat als op de trottoirs allemaal kinderkopjes. Dus als de dames op chique gaan en schoenen met flinke hakken dragen komen ze van een koude kermis thuis 🙂

Tip om te eten en te drinken

Le Part des Anges Lille

De avond die ik deze keer in Rijssel doorbracht verliep bijzonder aangenaam met een gezellig verblijf in de Bar à Vin Le Part des Anges in de Rue de la  Monnaie. Een gezellige tent waar je als wijnliefhebber kunt genieten van prima wijnen en uitstekend eten. Ik at er bijvoorbeeld een voortreffelijke joue de boeuf.  Voor de lunch hebben ze altijd een heel betaalbare plat du jour inclusief een glas wijn en een kop koffie.

Een gezellig café is Backhouse op de hoek van de Rue de Gand en de Avenue du Peuple Belge. Op de eerste verdieping is er een restaurant waar je ook prima kunt eten. Er is elke dag een plat du jour voor nog geen € 11. In de directe omgeving liggen trouwens meer leuke en trendy café’s en restaurants.

En zoek je een leuke plek voor een drankjeof hapje in een ongedwongen sfeer? Dan kan ik Le Porthos in de Rue de la Monnaie aanbevelen.

Le Porthas in Lille

Meer tips voor een stedentrip naar Lille

In mijn resiverhaal 4100 kilometer dwars door Frankrijk lees je nog meer tips over Lille

(Het Mercure Centre Vieux Lille beviel mij goed. Vooral de parkeergarage is handig en voordeliger dan 2 dagen je auto in een parking zetten. De kamers zijn prima, niet te groot maar voor 1 of 2 nachten uitstekend en met een voortreffelijk bed.)