De wondere wereld van de traboules in Lyon

Traboules de Lyon

Laat je verrassen door de Traboules van Lyon

Soms kom je ergens en val je van de ene verrassing in de andere.

Aan Lyon bewaar ik bijvoorbeeld bijzondere herinneringen. Wat dat betreft wil ik graag verwijzen naar mijn ebook over de Route des Grandes Alpes

Het oude Lyon (Vieux Lyon) is bijzonder aantrekkelijk. Als je er lopend naar toe gaat via de Passerrelle St. Vincent ontdek je aan de overkant van de Saône een prachtige oude stad. Ooit was dit een buurt die zwaar in verval was maar tegenwoordig is het één van de mooiste oude binnensteden van Frankrijk waar ook nog eens veel bijzondere plekken zijn te ontdekken.

Wil je volop genieten van dit fraaie stadsdeel van Lyon dan adviseer ik je om op een maandagochtend te gaan of anders ‘s-morgens vroeg voor de winkels open gaan. Je kunt dan op je gemak door de oude straatjes lopen en je even in de middeleeuwen wanen tussen de prachtige oude panden.

Ontdek met de traboules van Lyon nog meer!

Wat ik bij mijn eerste bezoek aan Lyon niet wist, was het bestaan van de traboules. Gelukkig kwam ik daar snel achter via een tip van iemand die naast mij zat op een terras. Ik raakte met hem in gesprek en het was iemand die in het oude Lyon werkte. Hij vroeg mij of ik wist wat de traboules waren? Verbaasd keek ik hem aan en haalde mijn schouders op. Daarna begon hij mij uit te leggen wat een traboule was èn waar ik ze kon vinden.

Ik bedankte hem uiteraard hartelijk voor de tip, maar eigenlijk had ik het zelf natuurlijk moeten weten als ik eerst naar het Office du Tourisme was gegaan. Met de opgedane kennis vertrok ik even later met Marian richting de kathedraal Saint Jean. Die moet je trouwens ook even in gaan al was het maar voor het bijzondere astronomische uurwerk dat er binnen staat. De straatjes in de buurt van de kathedraal zijn vaak met elkaar verbonden met een traboule.

Voel eens aan een deurknop en Lyon opent zich verder!

Een traboule is een verborgen doorgang van de ene straat naar de andere. Er zijn in heel Lyon meer dan 200 van deze geheimzinnige doorgangen. Als je eenmaal een poort geopend hebt kan het zijn dat je via een smalle schaars verlichte gang aan de andere kant opnieuw een deur moet openen en je staat weer in het daglicht van een andere straat. Som kom je op prachtige binnenhofjes uit waar je in een heel andere wereld terecht komt.

Er heerst rust en het lijkt of je ver weg bent van het drukke leven in de stad. Toch wonen hier mensen dus respecteer wel het privéterrein waar je je in begeeft. Soms stuit je op een schiterende galerij of een trappenhuis in een Italiaanse stijl. De langste traboule vind je bij nr 54 aan de Rue St Jean. Je ontdekt er maar liefst 5 mooie binnenplaatsen en aan het eind sta je in de rue du Boeuf.

Ik vond deze ontdekkingstocht heel bijzonder. Vooral omdat achter elke geopende deur weer nieuwe verrassingen lagen te wachten. Het feit dat er in de hofjes gewoon geleefd wordt is leuk want soms is men druk met de was bezig of wordt je verrast met een mooi pianospel dat vanuit één van de huizen klinkt. Tegen lunchtijd of ‘s-avonds ruik je er ook de heerlijkste geuren van de maaltijden die bereid worden.

Zelf kun je de lekkere trek prima stillen bij één van de leuke restaurants in dit deel van Lyon. Schuif eens aan in een bistro of een gezellige bouchon. Je eet er de lokale specialiteiten. Dit soort eethuisjes stammen al uit de tijd van de zijdearbeiders die hier in de 17e eeuw werkten èn ze zijn supergezellig 🙂

Een tip om ook de traboules van Lyon te ontdekken.

ebook Route des Grandes AlpesHet oude Lyon èn de traboules behoren tot het werelderfgoed van Unesco en zijn daarmee een reden extra om op weg naar het zuiden de stad eens te bezoeken. Kom je met de auto parkeer dan als het kan in de Parking Bellecourt  onder het gelijknamige plein.

Hier ligt ook het Office du Tourisme en daar kun je dan een plattegrond van de stad halen èn even vragen of ze willen aangeven waar de traboules te vinden zijn. Nog leuker is het om een wandeling met een gids te maken.

Je weet dan zeker dat je de allermooiste traboules van Vieux Lyon te zien krijgt en die zijn meer dan moeite waard!

Reacties

  1. Paul van Nieuwkerk zegt

    Het stadsgedeelte waar u het over heeft heet trouwens ‘Le Vieux Lyon’!

  2. Ga van de zomer voor 2 nachten naar Lyon op doorreis naar de Cote d’Azur. Nog tips wat we echt niet mogen missen?