Wild in Frankrijk

Met de kop wild in Frankrijk kun je natuurlijk 2 kanten op. Je zou kunnen denken aan lekker ruig op vakantie in Frankrijk of wild kamperen maar je kunt natuurlijk ook uitgaan van het wild dat in de Franse bossen leeft. En daar ga ik het even over hebben.

Pas op voor het wild, ook in juli en augustus!

Ree kijkend naar camera

Ik schreef eerder al eens dat het in het jachtseizoen in Frankrijk niet echt veilig is in de Franse bossen (zie: Blijf uit het bos). Maar ook buiten het jachtseizoen is het opletten geblazen. Er zit in Frankrijk veel verschillend wild en je zult dan in bosrijke omgevingen, en daar zijn er nogal wat van, goed moeten opletten als je in de auto zit of op de motor onderweg bent.

Er kan altijd een hert, ree, vos, wild zwijn, das of een ander wild dier van formaat onverwacht voor je voertuig komen. De schrikreactie is dan van het dier èn van de bestuurder groot en vaak met fatale gevolgen voor beiden.

Zelf heb ik het al diverse keren ervaren. Meestal ‘s-avonds maar ook op klaarlichte dag. Bijvoorbeeld in de Dordogne waar ik op weg was naar Rocamadour toen er van een heuvel een ree razendsnel naar beneden kwam en letterlijk over mijn motorkap heensprong en aan de andere kant van de weg pijlsnel in het bos verdween. Dat liep gelukkig goed af!

Net zoals die keer toen ik van Saint-Bris-le-Vineux, in het departement Yonne, in het donker terugreed naar Chablis. Ik zag in mijn koplampen ogen opflitsen, deze bleken van een forse das te zijn. Net op tijd kon ik remmen, maar de schrik zat er goede in!

Bronstijd voor de reeën.

De jacht in Frankrijk, ree in bos

De meeste mensen weten het niet maar juist in juli en augustus moet je alert zijn op overstekend wild. Grofweg van half juli tot half augustus zijn namelijk de reeën in de bronstijd. En dat houdt in de mannetjes en de vrouwtjes niet alleen heel veel oog voor elkaar hebben, maar ook onvoorzichtig worden.

Tijdens de bronstijd worden de dieren minder oplettende en schuw. Leuk als je daardoor de kans krijgt om ze eerder te zien dan normaal, maar minder leuk als het vrouwtje, achterna gezeten door een mannetje, plotseling de weg oversteekt waar jij net komt aanrijden.

Mocht je dat ooit overkomen dan kun je 2 dingen doen. Stoppen en even stil blijven staan of heel voorzichtig verder rijden want de kans bestaat dat er nog een stel reeën achter aankomen. Dat zijn dan de in het voorjaar geboren kalveren, die in het kielzog volgen!

Ik geef de voorkeur aan stoppen. Auto aan de kant, en rustig even wachten, want de kans is groot dat je vlak erna nog meer reeën kunt zien 🙂

Jachtseizoen in Frankrijk