Aigues-Mortes

Aigues-Mortes

Aigues-Mortes in de Camargue

Als ik in het zuiden van Frankrijk ben probeer ik altijd even naar Aigues-Mortes te gaan. Toen ik dit stadje voor het eerst zag vond ik het een beetje vreemd. Midden in het vlakke landschap van de Camargue met hoge muren, oude poorten en een paar torens die er boven uit steken. Na mijn eerste bezoek en mij wat verdiept te hebben in de historie heb ik mijn mening snel bijgesteld en is Aigues-Mortes nu verzekerd van een bezoek als ik weer eens in de buurt ben.

Wat maakt Aigues-Mortes bijzonder?

Ik ben in 2011 en 2012 circa 8 weken in de Gard geweest om inspiratie op te doen voor een nieuwe ebook. Mijn nieuwe ebook Gard! zal naar verwachting medio april definitief verschijnen en de beste tips bevatten voor een vakantie in dit mooie vakantiegebied in het zuiden van Frankrijk.

Tijdens mijn verblijf in de Gard ben ik weer veelvuldig bij Aigues-Mortes geweest. In de omgeving kun je prachtige fietstochten maken in de Camargue, richting Grau-du-Roi en het in de Hérault gelegen La Grande Motte. Om de auto te parkeren kun je het best de aanwijzingen via de borden volgen. Zelf parkeer ik vaak bij de rotonde op de Avenue Fréderic Mistral. Linksaf zijn altijd vrije plaatsen. Ook als er markt is in Aigues Mortes. Het is tevens een mooi vertrekpunt voor fietstochten in de omgeving. Als er geen markt op de Avenue is kun je een prima plekje onder de bomen zoeken.

Aigues Mortes verkennen

Binnen de hoge stadsmuren zul je ontdekken dat Aigues-Mortes als een bastide is gebouwd met een recht stratenplan en in het midden een plein. De Place Saint-Louis bruist altijd van gezelligheid. Houd er wel rekening mee dat Aigues-Mortes vooral in het toeristenseizoen heel druk is. Maar als je, net zoals ik, in het voorseizoen of bijvoorbeeld in september gaat valt het met de drukte reuze mee.

Als je de stad binnenloopt via de Porte de la Gardette kom je gelijk in de hoofdstraat terecht. Deze straat en alle straatjes rond de Place Saint-Louis zijn redelijk toeristisch maar zodra je een paar straten verder gaat kun je op je gemak rondneuzen en door de straatjes slenteren.

Verdwalen zal je niet lukken want alle straten staan haaks op elkaar en komen telkens weer uit bij één van de stadspoorten of de Place Saint-Louis. Loop daar overigens even binnen bij het office du tourisme voor een plattegrond met een stadswandeling. Dan zul je in elk geval alle bezienswaardigheden ontdekken zoals de Église-Notre-Dame-des-Sablons. Ooit werd deze kerk nog gebruikt voor de opslag van zout, dat in de omgeving overigens nog steeds wordt gewonnen.

Tour de Constance

Tour de Constance Aigues Mortes

Over de stadsmuren wandelen

Het mooist vind ik nog altijd de wandeling over de stadsmuren. Aigues-Mortes is binnen de muren circa 500 bij 300 meter. En je kunt helemaal over de remparts lopen. Daarvoor begin je bij de Tour de Constance.  Deze ruim 40 meter hoge toren vind je bij de Place A.France (paar leuke restaurants).

De wandeling over de remparts is  ruim 1,6 km en je kunt er genieten van een mooi uitzicht op Aigues-Mortes,  de jachthaven, de zoutpannen en de Camargue. Het bijzondere aan Aigues-Mortes is dat de stadsmuur nog volledig in tact is. Tijdens de wandeling bezoek je ook de torens bij de poorten en krijg je een indruk hoe het er in de middelleeuwen aan toe ging. Met kinderen is dit ook een aanrader. Zij wanen zich even ridder.

Oh ja! Er is geen schaduw! Het beste kun je de wandeling dus  ‘s-morgens vroeg of juist in de namiddag maken als het zonlicht minder fel is. Bij felle zon kan het er behoorlijk warm worden. Zorg dus dat je water bij je hebt en zet een pet op! De torens bij de poorten bieden om de paar honderd meter wel wat verkoeling maar… een gewaarschuwd mens telt voor twee 🙂

Wil je weten wanneer mijn ebook Gard! uitkomt? Schrijf je nu in op mijn nieuwsbrief

Meer tips:

  • rondleiding door de zoutpannen
  • fietsen in de omgeving
  • ontdek de talloze galeries en kunstzaakjes
  • eet eens een lokaal gerecht op de Place Saint-Louis
  • proef de Vins des Sables, asperges des Sables of de fougasse d’Aigues-Mortes
  • suggesties voor hotels, campingvakantie Camargue en vakantiehuizen