Albi in de Tarn

Cathédrale Saint-Cécile Albi

Mijn liefde voor Albi

Aan de rivier de Tarn ligt de prachtige stad Albi.

In het verleden ben ik er talloze keren langs gereden als ik van de Atlantische kust richting de Provence of Alpen ging of omgekeerd. Een paar jaar geleden was ik echter via de Auvergne onderweg naar het Canal-du-Midi en besloot om een tussenstop in Albi te maken. Dat had ik nooit moeten doen 🙂

Albi: betoverende stad aan de Tarn

Ik ben vanaf dat moment verliefd geworden op deze mooie en vooral oude stad aan de rivier de Tarn. De rijke historie van Albi blijkt vooral uit het centrum, de Pont Vieux over de Tarn en de indrukwekkende Cathédrale Saint-Cécile die hoog boven het centrum uitsteekt en schitterend aan de oevers van de Tarn ligt.

Net als in Toulouse zijn de meeste huizen en gebouwen van rode bakstenen gemaakt die Albi een bijzondere aanblik geven. Vooral in het avondlicht krijgt Albi iets betoverends.

De beste tip die ik je kan gegeven is om tegen de avond te voet via de brug van de Boulevard Strassbourg naar de overkant van de rivier de Tarn te gaan en daar te genieten van het prachtige uitzicht op de rivier, de Pont Vieux en de Cathédrale Saint-Cécile. Het zal, na een zonnige dag, een onvergetelijke indruk worden.

Mij heeft het in elk geval zodanig gegrepen dat Albi nu als een magneet op mij werkt 🙂

De mooiste kathedraal van Frankrijk?

Als je voor het eerst in Albi bent is een bezoek aan de Cathédrale Saint-Cécile een verrassende belevenis.

Op de Place Saint-Cécile vind je tussen de kathedraal en het Musée Toulouse Lautrec het office du tourisme. Loop daar eerst even naar binnen. Je kunt er een paar mooie stadswandelingen halen die je Albi pas ècht laten ontdekken. Voor een paar euro koop je ook de Carte Albi Pass waarmee je overal in en om Albi korting kunt krijgen. Vraag er naar als je bij het office du tourisme bent.

Daarna is het tijd om de kathedraal te gaan bekijken.

Ik werd allereerst al gegrepen door de immense omvang en het feit dat het gebouw helemaal van baksteen is opgetrokken. De ingang is al even imposant als de kathedraal zelf. Toen ik eenmaal binnenkwam werd ik overdonderd door een overwegend blauwe kleurenpracht. Er werden net voorbereidingen getroffen voor een bruiloft. Ik heb alles eens op mijn gemak bekeken.

Met open mond heb ik de beschilderingen boven het koor en in het dak bwonderd. Dat had ik nog nooit in een kerk of kathedraal in Frankrijk gezien! Althans niet zoveel en zo mooi! Omdat de voorbereidingen voor de bruiloft verder ging werd ik plotseling opgeschrikt door het orgel uit 1736 dat getest werd. Wat een indrukwekkend geluid!

Geef ook 6 euro uit om de schatkamer en het indrukwekkende koor te zien.  Trek er zeker 2 uur voor uit en als je het geluk hebt dat je het orgel hoort spelen ga dan gerust even zitten om het indrukwekkende geluid te horen.

Maar er is meer in Albi

Als je de kathedraal bezocht heb kun je een leuke wandeling maken door er omheen te lopen richting de rivier en daar via trappen en terrassen met tuinen af te dalen naar de oevers van de Tarn. Hier heb je een mooi uitzicht op de oude brug en de bakstenen huizen aan de overkant. Je kunt er op een boot stappen voor een tochtje over de rivier.

Het museum naast de kathedraal van Albi is, als je van kunst en historie houdt, de moeite waard. Je vindt er een prachtige collectie van de tekenaar Toulouse-Lautrec die door zijn familie aan het museum is nagelaten. Hij tekende vooral veel in Parijs en zo kun je in Albi zelfs Parijs ervaren.

Bijzonder vond ikzelf de Collégiale Saint-Salvi een mooie oude kerk met een fraaie kloostergang en binnentuin.

Tenslotte is het op tal van terrassen heerlijk toeven en qua eten en drinken kun je in Albi genieten van een heerlijke lokale keuken waarbij je kunt kiezen uit traditioneel tot modern en trendy. Hou je van lekker veel op je bord dan moet je naar Le Jardin des Quatre Saisons gaan aan de boulevard Strassbourg 🙂

Veel plezier in Albi!

Tip: in Albi liggen diverse goede hotels. Aan de rivier de Tarn ligt op een toplocatie het Mercure hotel.

Andere hotels boek je best via Booking.com