Canal-du-Midi, ook om te fietsen of te wandelen!

Wandelen en fietsen bij het Canal du Midi

Schutteren of Schutten in het Canal-du-Midi?

Het Canal du Midi, in de Languedoc – Rousillon, is een favoriete bestemming voor mij.

Dit kanaal tussen Sète en Toulouse is een fantastische vakantiebestemming als je van wandelen of fietsen houdt. Ben je gek op water en vind je het heerlijk om in een gehuurde boot het kanaal te bevaren? Dan staat je een onvergetelijke vakantie te wachten waar je wel iets voor over moet hebben 🙂

Het kanaal is 240 kilometer lang en heeft maar liefst 91 sluizen. Dus als je zelf met een boot het kanaal wilt bevaren dan kan dit maar je zult regelmatig in een sluis liggen om hoger of lager op het kanaal te kunnen varen.

Zelf heb ik niet veel met boten. En Marian wordt bij wijze van spreken al zeeziek in een roeiboot. Maar fietsen en wandelen langs het kanaal is ook fantastisch. Vooral omdat de jaagpaden langs het kanaal lekker in de schaduw van de platanen liggen.

Het leukst vind ik de sluis van Écluse-de-L’Aiguille en dat komt omdat de sluiswachter van zijn sluis iets bijzonders gemaakt heeft. Hij maakt beelden van hout en metaal en die staan her en der rond en op de sluis. Blikvanger is de grote houten pop die net doet alsof ie de sluis open en dicht draait. Als je ergens langs loopt gaan door een sensor plotseling de beelden bewegen.

Ons grootste vermaak tijdens een wandeling of fietstocht is om bij een sluis lekker in de schaduw van een plataan het schutten te bekijken. Je hebt geen idee in welk rap tempo elke goede relatie op barsten komt te staan. Bijvoorbeeld een gepensioneerde Engelsman die werd uitgescholden door een sluiswachter omdat hij krampachtig op de wal het touw strak om een bolder hield.

Alleen als het water dan zakt komt je boot angstvallig scheef te hangen 🙂

Meer over het Canal du Midi
Meer over de Languedoc-Roussillon

Meer weten? Luister dan naar deze podcast over het Canal du Midi