26 dagen Frankrijk Binnendoor is een serie verhalen over mijn ervaringen tijdens een bijzondere rondreis door Frankrijk. Het is ook het online vervolg op de bestseller Frankrijk Binnendoor, ontdek het andere Frankrijk. In deze unieke serie neem ik je mee naar bijzondere plekjes in Frankrijk:
Elke week krijg je toegang tot een nieuwe aflevering en het eerste deel is voor iedereen beschikbaar maar voor het vervolg moet je Premiumlid zijn van Frankrijk Binnendoor. Meer informatie en opties.
Nu inclusief de Premiumserie zesentwintig dagen Frankrijk Binnendoor. Het exclusieve online vervolg op het boek Frankrijk Binnendoor.
26 dagen over de Franse binnenwegen
Ik hoef er waarschijnlijk geen geheim van te maken dat Frankrijk al jaren mijn favoriete vakantiebestemming is. En in 26 dagen Frankrijk Binnendoor kun je mijn belevenissen volgen van een rondreis van 26 dagen over de Franse binnenwegen. Deze bijzondere reis dwars door Frankrijk maakte ik samen met Marian, mijn echtgenote.
Als je mijn boek 'Frankrijk Binnendoor, ontdek het andere Frankrijk' gelezen hebt dan kun je dit als een online vervolg beschouwen met een compleet nieuwe rondreis. Elke week verschijnt er een vervolgartikel inclusief een bijbehorende podcast. Daarmee onstaat er een uniek verhaal boordevol inspiratie voor een reis door Frankrijk.
Deze fraaie roadtrip kun je met de auto maken, ook als je met je caravan gaat, met een camper of op de motor.
De reis zoals ik die beschrijf duurde 26 dagen waarin ruim 3.400 km werd afgelegd. Dit is de globale route: via Chablis (Bourgogne) naar de kastelen van de Loire en vervolgens naar Aveyron en de Languedoc-Roussillon. Er stond ook een bezoek gepland aan de Camargue en tenslotte gaat de reis naar de Provence waar de Gorges du Verdon werden bezocht. Uiteindelijk reden wij op ons gemak in 5 dagen terug naar Nederland en overnachtten in leuke plaatsen zoals Vaison-La-Romaine, Le-Puy-en-Velay, Moulins en het wijndorp Chablis.
Het staat je natuurlijk helemaal vrij of je deze roadtrip helemaal wilt volgen of deels gebruikt. In elk geval hoop ik je te inspireren om op deze manier Frankrijk eens op een andere manier te ontdekken. Het is relaxed en je ziet veel meer.
Wil je weten hoe ik een dergelijke tocht voorbereid? Lees dan hoofdstuk twee en negen van het boek Frankrijk Binnendoor want daarin staat het haarfijn uitgelegd. In het boek vind je trouwens nog veel meer tips over campings, vakantiehuizen, overnachten en thema's zoals wandelen, fietsen, wijn kopen en wijn proeven en lekker eten in Frankrijk. Het boek is sinds de verschijning het best verkochte reisboek over Frankrijk en er zijn al vele duizenden exemplaren van gekocht.
Door de Belgische Ardennen naar Frankrijk
Wij wonen in Zuid-Limburg niet ver van Maastricht en dat scheelt natuurlijk een paar uur reizen ten opzichte van iemand die in het midden van Nederland woont of nog noordelijker. Als ik met de auto naar Frankrijk ga geef ik er altijd de voorkeur aan om vroeg te vertrekken. Als je via Maastricht / Luik richting Frankrijk gaat dan kom je namelijk ‘s-morgens tussen 08:00 en 09:00 uur ongetwijfeld in de file bij Luik of Luxemburg.
Ik reed deze keer dus lekker vroeg weg en om 06:00 uur 's-morgens was het enige stukje snelweg de A2 naar Luik. Daarna koos ik er voor om relaxed over binnenwegen te rijden. Bij Luik liet ik de rondweg en de tunnel langs de stad via de snelweg voor wat het was en bleef langs de Maas rijden (de oude route richting Ardennen). Op een gegeven moment ga je dan de Maas over en kun je richting Marche-en-Famenne en vervolgens naar Bouillon. (pas op! met een caravan mag je alleen de rondweg nemen en niet langs de Maas en door de stad. Deze weg is verboden voor voertuigen langer dan 6 meter). Er wordt ook regelmatig gewerkt aan de snelwegen rond Luik. Het is dus raadzaam om voor vertrek de laatste route informatie even te controleren.
De lange 4 baansweg (N63) door de Ardennen is ‘s-morgens lekker rustig. Overigens is dit geen snelweg en mag je op de meeste stukken maximaal 90 kilometer per uur. Dus even goed op de borden letten. Mijn ervaring is dat dit stuk van de route over het algemeen niet echt druk is. Wel kan het er vooral vroeg in de ochtend vaak mistig zijn en in de winter verraderlijk glad. Ik heb er al eens een auto op zijn kop zien liggen na een slip in een scherpe bocht. Als je bij Bouillon komt kun je overwegen even te stoppen. Het is een mooie oude stad waar het fraaie kasteel een trekpleister is. Misschien zegt de naam Godfried van Bouillon je iets, hij was de ridder die beroemd werd omdat hij in 1096 voorop ging in de Eerste Kruistocht naar het Heilige Land. Als het lekker weer is dan zijn er trouwens zat terrasjes te vinden om even wat te nuttigen en te genieten.
Tip lees ook de exclusieve serie 4- dagen wandelen in de Franse Ardennen
Frankrijk! En een fraaie rit door de Champagnestreek
Na Bouillon is het richting de Franse grens niet zo ver meer en vervolgens rij je in Frankrijk dan een kort stukje autoroute richting Sedan. Deze oude Franse vestingstad is ook een bezoek meer dan waard. Het herbergt het grootste versterkte kasteel van Europa met een oppervlakte van maar liefst 35.000 M2. Ik heb er zelfs een apart blog over geschreven.
Deze keer ga ik er niet naar toe maar kies de afslag richting Châlons-en-Champagne via de D977. Je rijdt er door de glooiende Champagnestreek waar je kunt genieten van de prachtige dalen, loofbossen en heerlijk rustige wegen. Het is ook de streek waar in de Eerste Wereldoorlog zwaar is gevochten. Dat blijkt in elk dorpje dat je passeert. Langs de wegen liggen begraafplaatsen met ontelbare kruisen.
Een kilometer of vijf voor het plaatsje Suippe ligt een enorm monument ter nagedachtenis aan de vele slachtoffers. Dit is het Monument van Navarin en absoluut de moeite waard om er even te stoppen. Als je er staat is het indrukwekkend groot en je ziet het al van ver liggen. Ook indrukwekkend is de niet aflatende lijst met ruim 10.000 namen van gevallen soldaten. Hier werden in 1914, 1915 en 1917 diverse zware slagen uitgevochten. Achter het monument kijk je uit over het weidse landschap en zij er wat loopgraven gesimuleerd.
Vanaf Luik zitten er nu ruim 240 kilometer op en we rijden richting Châlons-en-Champagne. In deze plaats aan de rivier de Marne is de Notre-Dame-en-Vaux een reden om even te stoppen. Kenners zeggen dat het een meesterwerk van gotische bouwkunst is. De bouw van de kathedraal werd in 1157 gestart en duurde ongeveer 60 jaar en staat sinds 1998 op de werelderfgoedlijst van UNESCO. Het is ook een leuke plaats om te pauzeren voor een hapje en een drankje. Wat dacht je bijvoorbeeld van de lokale Ardennerham, gevulde forel of andere lokale lekkernijen met een glaasje Champagne? Kijk natuurlijk wel uit met alcohol als je nog verder moet rijden.
Van het departement Marne naar Aube richting Troyes
Je rijdt langzamerhand het departement Marne uit en het landschap is hier glooiend. Afhankelijk van het seizoen zul je hier vooral agrariërs op de weg tegenkomen. Ik vind het er in het voorjaar altijd prachtig als het koolzaad in bloei staat en zo ver als je kunt kijken de velden geel kleuren. Maar ook in de zomermaanden kun je schier oneindige akkers zien met in de wind wuivend graan, gerst of haver. In het najaar is dit vaak het terrein van de oogst van suikerbieten. Je zult dan op veel plaatsen de rokende schoorstenen kunnen zien van de suikerfabrieken in deze streek.
De D977 gaat bij Maily-le-Camp over in de D677 maar het landschap blijft glooiend en agrarisch. Ongeveer 45 kilometer verderop kom je dan bij Troyes. In de Tweede Wereldoorlog werd deze stad grotendeels verwoest. Maar het oude centrum is prachtig gerestaureerd en heel authentiek. De oude panden met vakwerk geven het centrum met smalle straatjes een intiem karakter. Troyes staat bekend om de gebrandschilderde ramen die hier dan ook in overvloed te zien zijn. Het beschermde stadsdeel is bijna 50 ha groot en je treft er ontelbare vakwerkhuizen aan. Als je als een vogel boven de oude stad zou kunnen vliegen zul je zien dat het gebouwd is in de vorm van een champagnekurk. Zou dat toevallig zijn?
Bij Troyes ligt overigens ook een enorm outletcenter met meer dan 250 winkels maar Troyes is ook een uitstekende uitvalsbasis voor tochten op de fiets, om er te wandelen of er met een motor op uit te trekken. Maar er zijn nog veel meer redenen om eens wat langer bij Troyes te blijven zoals:
Maar omdat mijn eindbesteming Chablis was besloot ik via de rondweg te rijden en te zoeken naar de D444 die richting Chaource gaat. Dit lieflijke plaatsje staat bekend om de heerlijke lokale kazen met de naam van het dorp. Stop even bij de delicatessenwinkel vlak voor de kerk. Als je van kaas houdt kun je er in Chaource niet omheen. En als je toch gestopt bent neem dan ook even de tijd om de Église Saint-Jean-Baptiste te bezoeken. Deze kerk is gewijd aan Johannes de Doper en heeft een grafmonument met een heel bijzondere beeldengroep uit 1515. Kom je er op maandag langs? Dan is er achter de kerk een markt die deels ook plaatsvindt in de markthal uit 1889.
Een mysterieuze bron in Tonnerre
Na Chaource gaat de rit langzamerhand richting het noordelijke deel van de Bourgogne. En als de D444 over gaat in de D944 kom je door dorpjes die uitgestorven lijken maar waar nog steeds mensen wonen zoals Cussangy, Vallières en Coussegrey. Je rijdt ook dwars door een tweetal bossen. Ik heb dit stuk heel vaak gereden toen onze zoon nog in Chablis woonde. Meestal kwamen we hier nauwelijks iemand tegen. Soms zie je in de velden of aan de bosrand een ree of een hert en met een beetje geluk misschien wel een vos over het veld sluipen op zoek naar een lekker hapje.
Eenmaal bij Tonnerre stop ik meestal even om de benen te strekken bij de Fosse Dionne. Voor het eerst ontdekte ik dit bijzondere plekje in 1997 toen iemand uit Chablis mij er attent op had gemaakt en mijn meenam naar de Fosse Dionne. Zij vertelde mij ook het verhaal van de bron. Deze levert nog steeds water en de lokale bevolking zal je graag de verhalen vertellen die er de ronde over doen. In de Keltische tijd was het volgens de geschiedenis een heilige bron. En volgens de overlevering zou er een heel grote slang op de bodem leven. Ook zouden mensen die er in zijn gevallen nooit zijn teruggevonden. Maar of dat allemaal waar is? Feit blijft dat het een bijzonder schouwspel is. Vooral als er in een natte periode heel veel water uit stroomt.
De diepte van Fosse Dionne en de stroming van het water hebben onderzoek nooit goed mogelijk gemaakt. Daardoor heeft deze rare bron iets mysterieus. Neem de tijd om er eens omheen te lopen en Fosse Dionne van bovenaf te bekijken. Het water borrelt met circa 300 liter per seconde omhoog. Je zult je er over verbazen hoeveel water er uitkomt. De voeding komt door regenwater uit de omliggende kalksteenplateaus en de op 40 kilometer verder gelegen rivier La Laigne (Aube). Bij nat weer kan het debiet vele maken hoger zijn dan het gemiddelde. In augustus is de stroming meestal het laagst. Het is een prachtig gezicht om te kijken hoe en waar het water omhoog borrelt. Ik kan er uren naar kijken.
Loop vanaf de bron ook eens naar de, er boven gelegen, kerk. Vanaf het plateau heb je een fantastisch uitzicht op de omgeving. Trouwens bij Tonnerre zul je ook de eerste wijngaarden in dit noordelijke stukje van Bourgogne zien.
Chablis, een beroemd wijndorp in de Bourgogne
Na Tonnerre is het tijd om richting Chablis te rijden voor een overnachting. Via de D965 maak je eerst een flinke klim. Bovenop zie je een bord voor een parkeerplaats met een uitzichtpunt. Je hebt er een fraai uitzicht op de omgeving en Tonnerre. Chablis ligt nu een minuut of 20 verderop en de weg slingert zich door een heuvelachtig landschap. Als je het wijndorpje Fleys nadert zie je ook dat het landschap verandert. Hier beginnen de wijngaarden de overhand te krijgen.
Fleys is trouwens een dorpje van niks maar er zijn wel wijnboeren. Zodra je het verlaat moet je even goed opletten want links zie je dan de poort van het wijndomein van Jean Pierre & Corinne Grossot. Het is één van mijn favorieten in deze streek want hun wijnen zijn echt heel goed terwijl de prijs uitermate scherp is voor de geboden kwaliteit. Ik stop er altijd even als ik in Chablis of omgeving ben. Vooral de cuvée Part des Anges is heel goed, maar ook al hun andere wijnen zijn een aanrader.
Iets verder komt Chablis in zicht en kun je linksaf de Avenue Oberwesel in. Volg deze tot je over de rivier de Serein komt en daar kun je in het centrum parkeren. Overigens van mei tot en met september is de mooie gelegen camping du Serein geopend. Het is een eenvoudige camping maar een prima plek voor je caravan of camper en vlakbij het centrum.
Chablis is niet heel groot en gewoon een wat uit de kluiten gewassen dorpje dat door de wijn wereldberoemd is. De omgeving is echter fantastisch en het wemelt er van de wijnkelders. Het nodigt ook uit om er te wandelen en te fietsen in de wijngaarden. En natuurlijk verlaat je Chablis niet voordat je de wijn ergens geproefd hebt.
Wijn proeven en wijn kopen in Chablis
Ga bijvoorbeeld eens binnen bij Domaine Laroche aan de Rue Auxeroise. Dit oude pand herbergt de winkel van dit gerenomeerde wijnhuis. Dit domein is ook eigenaar van de iets verderop gelegen Obédiencery, een pand uit circa het jaar 900 waar de kelders door de monniken van Pontigny gebruikt werden om de eerste Chabliswijnen op te slaan. Er staat in het pand ook nog een volledig in takt zijnde wijnpers (pressoir) van eikenhout. Als je met een groep bent kun je een afspraak maken om deze te bezichtigen tijdens een wijnproeverij. De pers werd door Laroche één keer per jaar gebruikt ter afronding van de druivenpluk. Of dit nog steeds zo is weet ik echter niet.
Ook heel bijzonder is het iets verderop gelegen Chateau Domaine Long Depaquit. Dit prachtig gerenoveerde kasteel heeftoverigens een mooie kasteeltuin. De wijnen van Long Depaquit zijn goed en men beschikt als enige over La Moutonne die ook wel de achtste grand cru van Chablis wordt genoemd, maar het officieel niet is. De wijngaard ligt op een toplocatie tussen alle grand cru wijngaarden. Maar omdat er maar één eigenaar is mag dit volgens een oude Franse regel geen grand cru worden genomen. Als je bij dit goede domein gaat proeven en toont dat je ook wilt kopen moet je eens vragen of je de oude wijnkelder mag zien. Er liggen de meest fantastische chabliswijnen van vele jaren oud.
Overigens begon op dit wijnkasteel de carrière in de wijnwereld van onze zoon. Op 18 jarige leeftijd liep hij een halfjaar stage en daarna regelde hij er een job. Vanaf dat moment woont hij in Frankrijk en is hij altijd actief geweest in de wijnhandel. Nu woont hij in Parijs en runt er de beroemde Cave Le Sourire au Pied de l’échelle in Parijs.
Door Chablis veranderde ik trouwens van bierdrinker in een wijndrinker. Hoe dat kwam? Lees dit blog maar eens. In dat blog staan trouwens ook meer tips over wijn en Chablis. En als je meer wilt weten over wijn proeven en wijn kopen dan lees je er alles over in mijn boek (hoofdstuk 5). Er staat onder meer een exclusief interview in met Stan Beurskens van het prijswinnende wijndomein St.Martinus in Vijlen (Limburg). Daarin verklapt hij zijn geheimen voor een goede wijnproeverij in Frankrijk en wat je moet doen om een afspraak bij een wijnboer te maken. Het boek bestel je hier.
In Chablis is er een enorme keus om wijn te proeven en te kopen. Er zijn verschillende wijnwinkels die niet verbonden zijn aan een wijndomein. Daar kun je goed advies krijgen en zijn veel Chabliswijnen te koop. Maar meestal kun je niet veel verschillende wijnen proeven. Dat kun je wel bij een wijnboer of een wat groter wijndomein. In mijn boek lees je precies hoe je dit het best kunt aanpakken. In elk geval zijn dit een paar van mijn favorieten:
- William Fèvre (doe Alain de groeten van mij)
- Jean-Pierre et Corinne Grossot (Fley) (doe ze maar de groeten van mij)
- Domaine des Malandes (De oenoloog (wijnmaker) Guénolé Breteaudeau maakt topwijnen, doe hem de groeten)
- Domaine Laroche
- Domaine Long Depaquit
Lunch, diner en overnachten in Chablis
Omdat wij vroeg in de ochtend uit Maastricht waren vertrokken arriveerden wij rond het middaguur in Chablis en dat was een bewuste keuze. Ik vind het namelijk altijd heerlijk om in Chablis een lunch te nuttigen bij het lokale restaurant Au Vrai Chablis. Als het lekker weer is kun je in het zonnetje op het terras genieten van lokale gerechten en een lekker glas Chablis. Na een rit van circa 6 uur is dat een prima beloning.
Er zijn natuurlijk meer restaurants in Chablis. Lees daarvoor deze verhalen maar eens met nog veel meer tips over dit gezellige wijndorp. Na een eenvoudige maar prima lunch werd het tijd om het hotel op te zoeken. In het verleden sliep ik vaak voor een nacht in Les Lys een eenvoudig hotel net buiten het dorp. Er is een ruime parkeerplaats en het ontbijt is er 's-morgens best goed. De kamers zijn wat gedateerd maar voor een voordelige overnachting best te doen.
Wil je luxer en meer comfort? Dan is de Hostellerie des Clos een goede keus als je van lekker eten houdt. Het heeft namelijk een zeer goed restaurant. Ook het hotel Du Vieux Moulin is een prima plek om te overnachten. Er zijn in Chablis en omgeving ook een paar leuke chambres-d'hôte of appartementen en gîtes te huur. Hieronder staan de links om snel en goed een accommodatie in Chablis te boeken.
Wil je weten wat mijn favoriete restaurant in Chablis is? Ik kwam er graag in Au fil du Zinc, het restaurant dat in het pand zit waar ooit Le Vieux Moulin gevestigd was. Vanaf 1-4-2020 gaat Au Fil du Zinc overigens naar een nieuwe eigenaar en ik weet niet of het dezelfde naam houdt. Wat ik wel weet is dat de chef er vertrokken is. Ook heel goed en favoriet bij de lokale bewoners is Les Trois Bourgeons. Zelf kom ik ook graag bij de altijd gezellige Bistrot des Grands Crus. Voor goede lokale gerechten kun je terecht bij Le Syracuse en de eerder genoemde Au Vrai Chablis.
Tot slot
Als je van wandelen en fietsen houdt dan is Chablis een topbestemming. In de wijngaarden kun je schier onbeperkt wandelen. Heb je een mountainbike? Dan kunnen de paden door de wijngaarden en in de bossen in de omgeving jouw domein worden. Heerlijk om actief in de natuur bezig te zijn. Verder kun je in de wijde omgeving fraaie fietstochten maken en met een e-bike wordt het nog leuker. Trouwens je kunt in het dorp bij e-bike Winetours in het Nederlands een e-bike huren met verschillende gps-routes door de wijngaarden. Inclusief proeverijen. Je kunt dit ledenblog over e-biken bij Chablis raadplegen voor meer informatie (inlcusief podcast) en een paar routes.
Nieuwsgierig naar het vervolg? Meld je dan nu aan en je krijgt direct Premium toegang tot Frankrijk Binnendoor en morgen kun je dan het vervolg lezen. Alle informatie vind je hier of kies hieronder het lidmaatschap dat bij je past.
Premium 3
€ 7,75 p/mnd
VIP (meest gekozen)
€ 99éénmalig