Van bierdrinker tot wijndrinker door Chablis

La Moutonne Chablis

Wat Chablis met mij heeft gedaan?

Als je mijn blogs volgt dan weet je dat ik regelmatig over Chablis en het noorden van de Bourgogne schrijf.

Dat komt vooral omdat mijn zoon er jarenlang gewerkt en ook gewoond heeft. Het was voor mij geen straf om hem daar regelmatig op te zoeken en nadat hij ergens anders in Frankrijk ging werken bleef ik regelmatig terugkeren naar Chablis. Ook nu nog blijft dit dorpje aan mij trekken. Waarom? Dat ga ik proberen uit te leggen.

Ooit was ik een groot liefhebber van een pilsje. Vooral in de tijd dat ik als disk-jockey in Zuid-Limburg werkte zal er menig, vooral Limburgs, biertje door mij zijn verslonden. Tot ik geconfronteerd werd met een wijnliefhebber en vooral kenner die mij overhaalde om een goed glas wijn te gaan proeven.

Je raadt het al dat gebeurde in Chablis 🙂

Domaine Long Depaquit

Long Depaquit Chablis

Chateau Long-Depaquit Chablis

Mijn eerste herinneringen aan Chablis liggen in het fraaie Château Long Depaquit. Het ligt midden in het dorp en is één van de beroemde wijnhuizen, en eigendom van Albert Bichot uit Beaune (één van de grote wijnproducenten van Frankrijk). Ik heb regelmatig geslapen op het Chateau.

Denk dan niet aan luxe kamers met grote hemelbedden. Nee het waren weliswaar goede bedden maar in een grote kale ruimte die in het plukseizoen door de druivenplukkers werden gebruikt. Ik had er samen met Marian de beschikking over 7 douches zodat we elke dag voor het dilemma stonden welke badruimte we zouden gebruiken:-) Wij sliepen dus in de personeelsverblijven waar ook onze zoon zijn appartement had. Een unieke plek om te overnachten.

De Monniken van Pontigny

Long Depaquit heeft ruim 65 hectare van de beste wijngaarden in Chablis inclusief de “achtste” Grand Cru ‘La Moutonne’.

De wijngaard van La Moutonne is volledig eigendom van Long Depaquit en ligt in een prachtig amfitheater en grenst aan de Grand Cru’s Preuses en Vaudésirs. Ooit werden de druivenstokken hier aangelegd door de monniken van de abdij van Pontigny.

De wandeling naar La Moutonne is elke keer weer een genot. Ik heb indertijd de renovatie van het huisje boven in de wijngaard meegemaakt waardoor het er nu nog steeds schitterend bij ligt. Een wandeling in deze wijngaarden is één van de redenen waarom ik er altijd graag terugkom.

Waarom Chablis zo bijzonder is

Het is dan ook deze plek waar ik verliefd ben geworden op Chablis.

Een wandeling door de wijngaarden, op zondagmorgen even wat bloedworst kopen op de altijd gezellige markt, een kopje espresso op het terras van de Chablis bar, een eenvoudige maaltijd bij Au Vrais Chablis of een keer uit de band springen in Hostellerie Les Clos. Het zijn allemaal momenten die Chablis zo bijzonder maken.

Op zondagmiddag na de markt lekker uitgebreid lunchen bij Le Bistrot des Grandes Crus na wat wijn geproefd te hebben bij Alain van de ernaast gelegen boetiek van William Fèvre is ook altijd een succesnummer.

Als we het dan toch over wijnproeven hebben dan zal ik mijn geheimen maar verklappen.

Mijn favorieten zijn William Fèvre, Domaine Laroche en Domaine des Malandes. Bij het laatste domein werkt een jonge wijnmaker. Sinds Guénolé Breteaudeau in 2006 bij eigenaresse Lyne Marchive ging werken is de kwaliteit van de wijn met sprongen omhoog gegaan. Regelmatig wordt hij in Franse wijnbladen en boeken geroemd om de prachtige wijnen die hij weet te maken. Ze liggen bij mij thuis en ze zijn werkelijk goed en vooral lekker!

Ik koop er nooit te veel zodat ik altijd weer een reden heb om terug te gaan 🙂

Ben ik een wijnkenner?

Nee!

Snoeien in Chablis

Snoeien in de grand-cru wijngaarden van Chablis

Door mijn eerste kennismaking met Chablis en het feit dat mijn zoon in de Franse wijnhandel is verzeild ben ik dus veranderd van een bierdrinker in een wijndrinker.

Naast Chablis heb ik inmiddels op veel andere plaatsen in Frankrijk wijn geproefd, rood, wit, rosé ik heb het allemaal laat walsen door het glas en in de mond laten rondgaan met de uitdrukking van een prof 🙂

Veel mensen in mijn omgeving vinden mij dan ook een wijnkenner maar dat ben ik niet! Natuurlijk ik kan inmiddels wat geuren herkennen maar wie ruikt er geen aardbei, bes, appel of een bloemige geur? En wie proeft er geen boter of een grondige smaak?

Ik drink gewoon de wijn die ik lekker vind hoe goedkoop of duur die ook is. En als ik ergens tegen een wijngaard aanloop dan kan ik altijd even bellen of mailen met mijn eigen expert die altijd wel wat tips heeft voor een goed domein in de buurt om te proeven.

Ik ben dus geen wijnkenner maar wel een ongelooflijke wijnliefhebber.

Aha….. ik hoor je al denken…”drink je dan geen bier meer?” Nou eerlijk gezegd is er geen mooier moment als je aankomt in Chablis om dan in het zonnetje op het terras van de Chablis Bar een lekkere Leffe Blond te drinken 🙂

Zoek je nu ook een slaapplaats in Chablis? Het kasteel zal je niet lukken maar er zijn wel een paar goede hotels. Veel plezier in Chablis of welke wijnstreek in Frankrijk dan ook!

Tip: al mijn blogs over Chablis en lees ook dit stukje over Chablis en wijn

P.S. tijdens het schrijven van dit blog kon ik de verleiding niet weerstaan om een fles Chablis Premier Cru Fourchaume 2006 te openen van Corrine en Jean Pierre Grossot. Een domein in Fley, een dorpje vlakbij Chablis. Zij maken fantastische wijnen voor een betaalbare prijs. Deze Fourchaume was helaas mijn laatste fles maar wel ongelooflijk lekker!

Mijn devies: elke wijn is zo goed als jij hem lekker vindt 🙂

[fb_button]