Le Sourire au pied de l’échelle: bijzondere wijnwinkel in Parijs

Le Sourire au Pied de l'échelle, bijzondere wijnwinkel in Parijs

Caviste Le Sourire au Pied de l’échelle, 11e arr. Parijs

Niet ver van de Bastille ligt sinds kort op 106 Rue de la Roquette een bijzondere wijnwinkel.

Le Sourire au Pied de l’échelle is vernoemd naar het gelijknamige boek van de Amerikaanse schrijver Henry Miller die in de jaren 30 in Parijs woonde en er boeken schreef.

Le Sourire au Pied de l’échelle is het verhaal van de Clown August die met zijn act aan de voet van een ladder naar de maan de mensen blij en aan het lachen maakte.

Blij word je in Le Sourire au Pied de l’échelle in èlk geval en toen ik er was heb ik ook gelachen!

Deze bijzondere wijnwinkel ligt in het 11e arrondissement in de Rue de la Roquette die de Bastille met de beroemde cimetière du Père-Lachaise verbindt.

Le Sourire au Pied de l’échelle is een mix van een uitstekende wijnwinkel en een wine-bar.

De hoofdzaak ligt bij de verkoop van kwalitatief goede wijnen. Deze worden deskundig verkocht door één van de beste cavistes van Parijs.

Bijzondere wijnwinkel met een Nederlands tintje

Bijzondere wijnwinkel

Deze bijzondere wijnwinkel vlakbij de Bastille word gerund door een Nederlander.

Meilleur Caviste de FranceIn 2014 werd hij 12e in het landelijke concours Le Meilleur caviste de France (van 350 deelnemers).  De jury verklaarde toen voor de nummers 1 t/m 6 geen probleem te hebben gehad maar de nummers 8 t/m 12 zaten zo dicht bij elkaar dat men 1 dag extra nodig had om de uitslag bekend te maken!

Omdat de 8e plaats recht gaf op een finaleplaats miste hij deze dus op een haar na. Maar van alle deelnemers uit Parijs was hij veruit de allerbeste.

In 2016 drong hij opnieuw door tot de 40 besten van Frankrijk. Maar helaas mocht hij niet meedoen in de strijd om de finale omdat hij van wijnwinkel was veranderd en Le Sourire au Pied de l’échelle in 2016 nog niet bestond.

In maart 2018 wist hij zich opnieuw te kwalificeren bij de 40 beste cavistes van Frankrijk en zal hij in september 2018 in Bordeaux om een finale plaats strijden.

Ik ben in deze misschien een beetje partijdig omdat deze caviste onze zoon Jordi is. Hij woont en werkt al sinds zijn 18e in Frankrijk. Eerst in Chablis, daarna in Arras en sinds 7 jaar in Parijs.

Maar ik kan je verzekeren dat een bezoek aan deze winkel een feestje wordt.

Net als de clown uit het boek zul je hier met een glimlach bij de ladder staan en kunnen genieten van voortreffelijke wijn èn lekkere hapjes!

sourire-3

Le Sourire au Pied de l’échelle: meer dan een wijnwinkel

In Parijs is de Bar-à-Vin de laatste jaren een populaire verschijning geworden.

Eigenlijk kun je spreken van een echt hype. In de meeste wijken kom je dan ook altijd wel ergens een winebar tegen waar je naast een goed glas wijn ook een hapje kunt nuttigen.

Maar Le Sourire au Pied de l’échelle is van een heel andere orde.

Het is allereerst een wijnwinkel waar je goede wijnen kunt kopen die met zorg zijn geselecteerd maar toch betaalbaar zijn. Als je voor je verblijf in Parijs een goede fles wijn wil met een uitstekend advies dan is dit een prima adres.

Het leuke aan Le Sourire au Pied de l’échelle is dat je er ook heerlijke hapjes kunt proeven bij een goed glas wijn. Elke dag zijn er een paar open wijnen die je kunt proeven.

Je betaalt dan per glas en je kunt er bijvoorbeeld worst, kaas en huisgemaakte paté bij proeven. De hapjes worden verzorgd door het er schuin tegenover gelegen restaurant Les Marcheurs de Planète (Resto Zinc), ook een leuke plek trouwens.

In Le Sourire au Pied de l’échelle kun je ook een fles wijn kopen en deze ter plekke proeven. Je betaalt dan wel wat extra bovenop de winkelprijs. Leuk als je met een groep of een paar vrienden bent.

Als je met z’n tweetjes wilt genieten van een goed glas wijn met een lekker hapje moet je dit ook eens uitproberen. Je kunt de gekochte fles gewoon mee naar je hotel of appartement nemen als deze nog niet leeg is (of nog een extra fles kopen als deze je bevalt 🙂 ).

Wijn en hapjes op een trap in Parijs?

De glimlach aan de voet van de trap in Parijs

Le Sourire au pied de l’échelle betekent “de glimlach aan de voet van de trap

Een vreemde naam misschien voor een wijnwinkel. Maar als je er bent dan ga je het snel begrijpen 🙂

Als je hier een glas wijn drinkt en een hapje bestelt kan dit geserveerd worden op de gezellige grote houten tafel midden in de zaak, maar ook op een trap.  Er wordt een keukentrap bij je neergezet en daar wordt je wijn en bestelde hapjes op geserveerd.

Het is een bijzondere en gezellige manier om kennis te maken met goede wijn. Het leuke is dat je van woensdag tot en met zaterdag in het Nederlands wordt geholpen door Jordi.

Wil je eens iets anders en hou je van een goed glas wijn? Dan is de ervaring van een glimlach aan de voet van de trap er één om niet snel te vergeten.

De zaak heeft (nog) geen website maar wel een Facebook pagina

Uiteraard heb ik het recent uitgeprobeerd en ik moet zeggen dat het concept mij heel goed beviel. Wist je dat ik zelfs 3 potjes met verschillende huisgemaakt paté’s gekocht heb om thuis nog eens te proeven?

Je kunt er bijvoorbeeld ook wijn kopen, wat kaas, worst of paté en bij de bakker op de hoek een stokbrood om het vervolgens in een park, langs de Seine of bij het Canal Saint Martin te nuttigen.

Nieuw in Parijs en waar vind je Le Sourire?

Officieel is Le Sourire au pied de l’échelle open sinds begin september 2016.

Vooral de kwaliteit van wijn en spijs in combinatie met het unieke concept maken het snel tot een populaire bestemming. Op Social Media wordt er inmiddels ook al over gedeeld.

Op de kaart hieronder zie je hoe je er kunt komen:

Je komt er via de Bastille (metro 1, 5, 8) door de Rue de la Roquette in te lopen richting de beroemde begraafplaats van Pere Lachaise. Halverwege, vlak voor de stoplichten, ligt de zaak aan de rechterkant. Het kan niet missen omdat er altijd een trap (échelle) voor de deur staat.

Als je de metro Voltaire (lijn 9), op de gelijknamige boulevard, neemt dan zit je er vlakbij. Loop dan richting de Bastille en dan ligt het aan je linkerhand.

Veel plezier in Parijs en in Le Sourire au pied de l’échelle. En doe Jordi de groeten van mij 🙂

En neem alvast een kijkje binnen: