Als je de kaart van Frankrijk bekijkt, lijkt het – met een beetje fantasie – alsof Bretagne een lange neus trekt naar de rest van het land. Misschien is dat ook wel zo, want de inwoners van Bretagne hechten veel waarde aan zelfstandigheid en zijn trots op hun regio en hun geschiedenis.
Mede daardoor is het een regio die rijk is aan tradities en tot op de dag van vandaag kun je ze overal in Bretagne ervaren. Een fraai voorbeeld zijn de kleurrijke pardons (processies) die in veel steden en dorpen worden gehouden. Bretagne was lang een zelfstandig hertogdom, tot het in 1532 samenging met het koninkrijk Frankrijk door het huwelijk van de Franse koning Karel VIII en Anne van Bretagne. Het verhaal gaat dat zij toen bedong dat er geen tol zou worden geheven op de wegen van en naar Bretagne. Of dat verzoek van Anne van Bretagne nog steeds de reden is, durf ik niet te bevestigen. Feit is wel dat je vanaf Caen, Rennes en Nantes geen tolwegen meer tegenkomt als je naar Bretagne gaat.
Wat Bretagne onweerstaanbaar maakt, is de indrukwekkende kustlijn van maar liefst 2700 kilometer lang. Het landschap is erg divers, de natuur is onvoorstelbaar mooi en in elk seizoen heeft de Bretonse kust iets unieks. Ik word altijd weer getroffen door het uitzicht over de oceaan, de stranden, intieme baaien, ruige kliffen en de leuke vissersdorpen en stadjes met havens die droogvallen bij laagwater. Je kunt dit allemaal te voet bereiken; voor relaxte en soms adembenemende wandelingen langs de kust volg je over ruim 2000 kilometer het Sentier des Douaniers. Maar Bretagne is meer dan de fascinerende kust. Het binnenland herbergt tal van mysteries die de moeite van het ontrafelen waard zijn. Zoals bijvoorbeeld in het forêt du Huelgoat.
Toen ik besloot deze Regiogids over Bretagne te maken, stond één ding voor mij als een paal boven water: ik wilde achterhalen hoe het is om op de fiets de Bretonse kust te verkennen. Je komt in de volgende hoofdstukken dus regelmatig fietstochten tegen die ik met mijn echtgenote Marian heb gemaakt. Je kunt ze op de fiets én op de e-bike maken. Maar het is ook een genot om in Bretagne te wandelen. En dan heb ik het nog niet eens gehad over de roadtrips die je met de auto kunt maken…
Omdat ik mijn verhaal over de Bretonse kuststreek wilde laten gaan, wist ik niet goed of ik in het zuiden of het noorden zou beginnen. Zou ik starten bij Saint-Malo en dan linksom de kust naar het zuiden volgen? Of zou ik het andersom doen: starten bij de Golfe du Morbihan en dan rechtsom en eindigen bij Saint-Malo? Uiteindelijk besloot ik de fraaie hoofdstad Rennes als beginpunt van mijn reis te nemen, want daar kun je zowel linksaf als rechtsaf om je reis door Bretagne te starten.
De hele route is trouwens op diverse manieren te combineren met de routes uit mijn andere boeken. In het eerste boek, Frankrijk Binnendoor, ontdek het andere Frankrijk, staat hoe je vanaf de Golfe du Morbihan richting Saint-Nazaire kunt en dan kunt aansluiten op de route langs de kust tot de Gironde. Het boek Frankrijk Binnendoor LOIRE eindigt bij Saint-Nazaire. Daar kun je de route oppikken om de Loire stroomopwaarts te volgen. En hoe het zit als je bij Saint-Malo bent? Daar kom je achter als je verder leest.
Je kunt natuurlijk de hele route door Bretagne volgen, maar je kunt ook zelf je reis bepalen door delen te kiezen en je eigen reis samen te stellen. Om je daarbij te helpen, heeft deze Regiogids – net als alle andere – een speciale website met alle routes in Google Maps en met gps-bestanden die je in je eigen navigatiesysteem kunt laden. En als je het gratis luisterboek downloadt, vertel ik je graag alles wat er in dit boek staat. Een leuk idee om ernaar te luisteren als je in de auto of camper onderweg naar Bretagne bent.
Ga je met deze Regiogids over Bretagne op pad om je te laten verrassen door de veelzijdigheid van dit fraaie stukje Frankrijk, dan heb ik mijn doel bereikt.