Canal St Martin – ontdek het andere Parijs

Canal St Martin in Parijs

Wandelen langs het Canal St Martin

Parijs blijft een bijzondere stad en één van mijn favoriete plekjes is het Canal St. Martin dat voor een groot deel in het 10e arrondissement ligt.

Tegenwoordig is het Canal St. Martin het domein van de pleziervaart en toeristische tochtjes. Langs de oevers is het goed en vooral gezellig toeven. In de straten er omheen komen steeds meer leuke café’s, winebars, restaurants en winkeltjes.

Als je met de metro naar de Bastille gaat dan kun je vanaf het perron het Arsenaal van Parijs met de jachthaven zien liggen want de metro komt hier bovengronds.

Een mooi vertrekpunt voor een wandeling langs het Canal St-Martin is de Place de la Bastille, of beter gezegd de Porte de Plaisance Paris Arsenal. Het is de jachthaven van Parijs die je het makkelijkst kunt bereiken als je naar de Opera gaat en dan er voorlangs rechtsaf gaat naar de Boulevard de la Bastille richting de Seine.

Op een gegeven moment loop je dan naar het Canal St. Martin en de jachthaven.

Een bijzondere plek in Parijs

Het kanaal gaat naar het 4,5 kilometer verderop gelegen Bassin de la Villette in het 19e arrondissement waar ook de unieke Cité de Science ligt (leuk met kinderen).

De eerste 2 kilometer gaan ondergronds maar bovengronds is het kanaal te volgen door vanaf de Place de la Bastille naar de Boulevard Richard Lenoir te gaan.

Als je dit op zondagochtend doet dan ben je gelijk getuige van een fantastische markt in het hart van Parijs. Twee kilometer wandel je eerst over de marktplaats en vervolgens kom je door platsoenen. Als je goed oplet zul je een soort pyramides van gaas zien. Dit zijn de luchtkokers van het kanaal dat hier onder de boulevard loopt.

In elk jaargetijde is het Canal St Martin bijzonder

Je wandelt hier heerlijk in de schaduw van de bomen en je zult al snel tot de ontdekking komen dat dit een geweldig en vooral rustig stuk Parijs is. I

n de parkjes zitten mensen op een bank de krant te lezen, er zijn speeltuintjes die door kinderen volop worden gebruikt terwijl de ouders met elkaar de laatste nieuwtjes uitwisselen. Een potje tafeltennis midden in Parijs? hier op de Boulevard Jules Ferry, in het verlengde van de Boulevard Richard Lenoir, kan het in de open lucht.

Ik geniet hier altijd als de bomen in de herfst gaan kleuren, maar ook in het voorjaar als het frisse groen in de zon glinstert. Of in de zomer op een warme namiddag en zelfs in de winter voor een wandeling diep weggedoken in de kraag van mijn jas 🙂

Een kanaal dat boven de grond komt.

Als de Boulevard Jules Ferry de Rue du Faubourg de Temple kruist kom je tot een verrassende ontdekking, het kanaal komt onder de boulevard door een tunnel aan de oppervlakte.

Vanaf dit punt kun je aan twee kanten heerlijk wandelen en flaneren langs het water. Het is er over het algemeen niet druk en de drukte die er heerst is uitermate gezellig.

Op zondag worden soms delen van de weg langs het water afgesloten en zijn dan het domein van wandelaars, fietsers en vooral skaters. Hier zit je ook vlak bij de Place de la République waar je zo via de Rue du Temple de oergezellige Le Marais in loopt.  Slenter door de straatjes en geniet van de kleine winkeltjes, leuke café’s en restaurants.

Tip »  hier ligt vlak voor de brug een leuke wijn- en kaas boutique: La Vache dans les Vignes

Bijzondere constructies en gebouwen

Volg je het Canal St Martin dank ontdek je een complex van sluizen, een ophaalbrug een schitterende oude draaibrug, hoge bruggen voor voetgangers, prachtige oude panden en fabrieksgebouwen die omgetoverd zijn in appartementen.

Je ontdekt ook de oudste elektriciteitscentrale van Parijs en op een gegeven moment ziet je een rond gebouw. Dit is de Rotonde de la Villette van de architect Claude-Nicolas Ledoux dat ooit aan de stadsgrens van Parijs lag en fungeerde als tolhuis.

Uiteindelijk kom je bij het Bassin de La Villette en gaat het kanaal over in het Canal de l’Ourcq bij het Parc de la Villette met de zeer interessante Cité de Science, een combinatie van musea en vertier. Hier kun je weer op de metro stappen.