Vier dagen wandelen in de Franse Ardennen

Ik heb 4 dagen gewandeld in de Franse Ardennen. Lees mijn ervaringen.

Een lang weekend in de Franse Ardennen

Van vrijdag tot en met maandag heb ik in de omgeving van Charleville-Mézières en Sedan wandelingen in de mooie natuur gemaakt. En fraaie natuur hebben ze er!

De rivier La Meuse stroomt prominent door dit landschap en de uitgestrekte bossen vol wild zijn heerlijk om te wandelen of te mountainbiken. Wist je trouwens dat je langs de Maas voortreffelijk kunt fietsen?

Naast veel natuur zijn er ook mooie plaatsen die je gezien moet hebben:

Mijn belevenissen zal ik je in 5 artikelen vertellen. Natuurlijk geef ik je weer veel tips en inspiratie om ook eens een paar dagen te genieten in de Franse Ardennen op maar een paar uur rijden van Breda of Maastricht!

Vier mannen vier dagen in de Franse Ardennen

Wandelen met een gids in de Franse Ardennen

De reden voor dit uitstapje naar de Franse Ardennen was een uitnodiging om in een groep van 4 mannen te wandelen en het gebied met de kronkelende Maas in Frankrijk te verkennen.

Toen de uitnodiging in de bus viel hoefde ik er niet lang over na te denken omdat:

  1. ik van wandelen hou,
  2. mijn hart in Frankrijk ligt,
  3. de Franse Ardennen vlakbij Maastricht liggen en ik er toch niet zo vaak kom,
  4. het gezelschap verder bestond uit een jonge freelance journalist/fotograaf, een door de wol geverfde journalist van een landelijk dagblad, die veel over wandelen schrijft, en een mede-eigenaar van een PR bureau die ook veel wandelt,
  5. ik zelf vlak bij de Maas woon en die ook wel eens stroomopwaarts wilde zien.

Mijn conditie is behoorlijk op peil, ik wandel bijvoorbeeld regelmatig door de Limburgse Heuvels. Het leek mij een geweldige uitdaging om met dit stel 4 dagen door de natuur van de Franse Ardennen te lopen en leuke nieuwe ervaringen op te doen.

Ik heb er geen spijt van gekregen. Het waren 4 fantastische dagen 🙂

In een serie van 5 artikelen laat ik je kennismaken met een gevarieerd gebied vlakbij de Belgische grens met Frankrijk en een paar uur rijden van Nederland. In elk seizoen een aanrader!

Ik wens je alvast veel plezier.  Lees je mee?

Wandelen in de Franse Ardennen

De reis naar de Franse Ardennen

Omdat ik vlakbij Maastricht woon verliep mijn reis via Luik richting Bouillon in de Belgische Ardennen met als bestemming Charleville-Mézières in de Franse Ardennen.

Ik werd door mijn andere 3 reisgenoten, in mijn woonplaats vlakbij Maastricht, opgehaald. De afspraak was dat wij ‘s-middags om drie uur ontvangen zouden worden in Charleville-Mézières.

Met de auto via Luik richting de E 25 door de Ardennen is de snelste route.

Maar je kunt ook door Luik langs de Maas en dan binnendoor via Marche-en-Famenne over de N849. Vroeger reed ik dat vaak toen onze zoon nog in Chablis woonde. Maar via de E25 tot de afslag Neufchâteau / Namur en dan via een stukje E411 naar de N849 is een snel alternatief.

Vanuit de richting Breda rij je het best via Charleroi of Namen naar Charleville-Mézieres.

Texaco Belgium, Rue de la Girafe, Sensenruth, België

Le Relais 89, Rue de la Girafe, Sensenruth, België © foto Googlemaps

Na een paar uur rijden komen wij vlak voor Bouillon in de Belgische Ardennen.

Tijd voor een tussenstop bij een Texaco tankstation met een restaurant(je). Het is Le Relais 89. Een klein tentje waar we een broodje nuttigen. Deze werden vers klaargemaakt en smaakten voortreffelijk. Een goed idee dus voor een korte pauze en wat goedkope benzine in België.

Het kleine “restaurant” stond boordevol giraffen en wij werden nieuwsgierig waarom.

Bij het afrekenen vroeg één van ons waarom al die giraffen er stonden.  Het antwoord van de vriendelijke vrouw achter de toonbank was even simpel als doeltreffend: “De straat heet Rue de la Girafe!”

Niet veel later rijden wij langs de stad Bouillon en gaan de Franse grens over.

De reis gaat verder over de N58/E46 en wij passeren Sedan (waar ik nog uitgebreid op terugkom). Diverse keren komen wij over de kronkelende Maas die hier het beeld bepaald in het heuvelachtige landschap.

20 kilometer verder rijden wij Charleville-Mézières in en zitten er vanaf Maastricht ongeveer 215 kilometer op.

Dag 1: Charleville-Mézières en Monthermé

Charleville-Mézières

De eerste middag in de Franse Ardennen bracht ik op een heel gezellige manier door in Charleville-Mézières waar wij door een gids van het Office du Tourisme werden rondgeleid.

Daarna stond er een korte autorit op het programma naar leuke plaatsje Monthermé aan de Maas. Mijn ervaringen van deze eerste dag lees je in een volgende artikel.

Dag 2:  wandelen bij Monthermé en een avonturenpark

Luister naar mijn podcast over een wandeling bij Monthermé.

4 dagen Franse Ardennen

Gids Jean Luc die mij tot hoog boven de Maas bracht

Op de tweede dag ontwaak ik in een leuk hotel aan de Maas in Monthermé midden in de natuur van het Parc naturel régional des Ardennes.

Er staat een wandeling gepland met een gids die langs de Maas gaat. Het kaartje van de wandeling ziet er veelbelovend uit en er zijn behoorlijk wat hoogteverschillen te overwinnen.

Achteraf een onvergetelijke dag met prachtig weer die afgesloten wordt met een rit naar het avonturenpark Terraltitude Fumay. Jong en oud kan zich er vermaken met klimmen, klauteren, tokkelen, bungeejumpen en …. vliegen als een vogel met de Fantasticable zoals ik dat een keer in de Vogezen heb gedaan.

Daarna vertrokken wij naar Sedan waar ik sliep in het grootste fort-kasteel van Europa en ‘s-avonds een ontmoeting had met de kok van een “lekker” restaurant in de stad. Dit complete verhaal lees je ook in een volgend artikel.

Als je wilt weten wat de Fantasticable is, kijk dan vooral naar dit filmpje. Wil je even iets anders dan wandelen in de Ardennen, zoals één van mijn reisgenoten, dan is dit een aanrader.

Dag 3:  Château-Fort van Sedan en wandelen

Op de derde dag word ik wakker in het grootste fort van Europa waar ik geniet van een voortreffelijk ontbijt.

Een prima basis om het kasteel van Sedan te gaan ontdekken en daarna op pad te gaan voor opnieuw een mooie wandeling in de Franse Ardennen. Deze keer wat minder hoog maar wel in een bosrijke omgeving bij Signy l’Abbye.

Ik maakte er 2 mooie wandelingen, ontdek een klein gehucht met een voormalige binnenschipper, dineer er in een bijzondere Auberge en slaap in een kasteel dat ik mijn leven niet meer vergeet.

Natuurlijk beschrijf ik mijn ervaringen van deze dag in een uitgebreid artikel dat je binnenkort kunt lezen.

Dag 4:  Wandelen op Le Chemin des abbayes

Bièvres

Voor de tweede keer ontbijt ik in een kasteel. Dit was wel heel bijzonder en een ervaring die ik niet snel zal vergeten. In elk geval een goed begin van de vierde dag in de Franse Ardennen.

Daarna stond nog een pittige wandeling op het programma van circa 14 km in de omgeving van Margut, een kilometer of 30 ten oosten van Sedan.

Het is alweer de laatste dag en na een biertje ter afsluiting en een hoop ervaringen rijker kijk ik terug op prachtige wandelingen in de Franse Ardennen.  Je zult in deze serie vier dagen lang kunnen lezen wat ik allemaal heb meegemaakt.

Een bron van inspiratie voor een lang weekend of een paar dagen in de Franse Ardennen.

Kun je niet wachten? Klik hier voor het vervolg in Charleville-Mézières

Deze artikelen over de Franse Ardennen op FrankrijkVakantieland geven ook veel tips:

En dit is de reis die ik van Maastricht naar de Place Ducale in Charleville-Mézières maakte: