Met een gids naar de zeehonden in de Baai van de Somme

Zeehonden spotten in de Baai van de Somme

De Baai van de Somme

In de baai van Somme, in Picardië, kun je met een gids zeehonden spotten. Het vertrekpunt is de vuurtoren bij Le Hourdel aan de monding van de baai. Dit ligt aan de kant van Saint-Valéry-sur-Somme. De afspraak maakten wij aan de overkant van de baai bij een klein kantoortje in Le Crotoy.

Op de afgesproken tijd parkeren wij de auto op de kade bij de vuurtoren en maken kennis met de gids. Hij stelt zich voor als Jean-Michel. Het is Jean-Michel Doliger, een zeer ervaren gids als het gaat om de Baai van de Somme. Hij weet als geen ander hoe mooi, maar ook hoe gevaarlijk het is. Je moet namelijk deze prachtige baai nooit zonder gids in gaan.

Het hoogwater komt hier met een snelheid van 5 tot 6 km per uur opzetten en dat kun je gewoon lopend op het natte zand niet bijhouden. Levensgevaarlijk als je dus zonder gids in de baai gaat wandelen.

Jean-Michel laat ons prachtige momenten beleven maar laat ons ook zeekraal en lamsoor eten. De prachtige momenten bestonden vooral uit het bespieden van zeehonden met jongen door zijn sterke kijker. Maar Jean-Michel is niet alleen een groot kenner van de prachtige natuur en de zeehonden in de baai, hij is ook een fantastisch pedagoog.

In de groep zat een Frans gezin met een kereltje van een jaar of 5, Leo genaamd. Leo was oervervelend, schreeuwde af en toe en papa en mama kregen hem niet stil. De grote hand van papa werkte juist averechts. Maar Jean-Michel had de oplossing: “Leo, vois un grande phoque veaux marins avec une bébé” en Leo mocht door de kijker turen naar een grote zeehond met jong en was weer even rustig.

De tocht over het wad in de Baai van de Somme is mij altijd bijgebleven. Vooral de momenten dat Jean-Michel met de grote kijker op zijn schouder voor ons uit liep en wij er allemaal achteraan ploeterden. Op de terugweg worden de muien steeds dieper en is het flink doorlopen geblazen. Het vertrouwen in de gids heeft waarschijnlijk het leven van Marian gered 🙂

Meer over onze avonturen in de Baai van de Somme in

Mijn e-Book over Picardië
Handige tips voor een vakantie in Picardië
Meer info over Picardië
En tot slot: maak kennis met Jean-Michel en de Baai van de Somme (Franstalig filmpje)