Tips voor de vakantie in Picardië

Vakantie in PicardiëMijn tips voor een onvergetelijke vakantie in Picardië

Een van mijn mooiste herinneringen aan Picardië is een wandeling met een gids in de Baai van de Somme.

Ik kijk nog altijd met heel veel plezier terug op deze bijzondere dag toen ik Jean-Michel Doliger ontmoette. Deze ervaren gids kent de Baai van de Somme als geen ander en liet mij kennis maken met een bijzonder stuk natuur bij Saint-Valery-sur-Somme.

Ik leerde er ook omgaan met de gevaren van deze bijzondere plek. De Baai van de Somme ziet er bij laag water uitnodigend uit om een stuk over het drooggevallen land te lopen. Maar als je niet weet wanneer eb en vloed plaatsvinden is het er levensgevaarlijk. Het water komt opzetten met een snelheid van 5 tot 6 kilometer per uur en dat blijf je lopend in het natte zand nooit voor.

Ga er dus alleen met een gids op pad. Je ontdekt dan van alles, leert veel over de omgeving en kunt zelfs zeehonden spotten! In de omgeving van de Baai van de Somme kun je trouwens prima fietsen en wandelen.

Er is meer te beleven in Picardië

Meer tips over Picardië

Picardië is een verrassende streek die voor een vakantie veel te bieden heeft.

Naast de uitgestrekte kust is ook het binnenland mooi. In het bos van Saint-Gobin kun je fietsen en wandelen in ruim 9000 hectare groen. Het ligt trouwens niet ver van de leuke stad Laon. Een middeleeuwse stad met een oud centrum.

Ten zuiden van Laon kun je eens op zoek gaan naar de Chemin des Dames, ooit aangelegd om de dochters van Lodewijk XV comfortabel te laten reizen maar tijdens WO I het toneel van een zware veldslag. Langs de D18 kun je daar nog veel herinneringen van zien.

Als je van vissen houdt dan is meer in het binnenland de omgeving bij Chateau-Thierry de moeite waard. Het gebied dat Omois wordt genoemd heeft visrijke riviertjes waar veel op forel wordt gevist.

Hou je van Kathedralen? Dan moet je absoluut de steden Beauvais en Amiens bezoeken. In de eerste staat de hoogste kathedraal van Frankrijk en in Amiens misschien wel de mooiste. In de zomermaanden wordt er altijd een prachtige lichtshow gehouden. Deze kathedraal behoort tot het Unesco Werelderfgoed.

Hou je van tuinen en planten? Dan moet je absoluut eens naar de Tuinen van Valloire. Bij het dorpje Argoules ligt de Abdij van Valloire en er omheen liggen schitterende tuinen die minutieus worden bijgehouden.  In mijn ebook over Picardië lees je er meer over of in het blog over de Tuinen van Valloire.

Aan de kust van Picardië

Strand bij Bayeux-sur-Mer

De baai van de Somme had ik al genoemd maar wat mij verder het meest aantrekt is de kust van Picardië.

Bijzonder vind ik nog altijd de krijtrotsen tussen Cayeux-sur-Mer en Ault. Er ligt een fraai natuurgebied waar je over rustige wegen goed kunt fietsen.  In deze omgeving van Ault kun je naast fietsen ook mooie wandelingen maken.  Heel mooi is de wandeling naar Le Bois de Cise waar je ongeveer 8 kilometer bovenop de krijtrotsen loopt die hier ruim 100 meter boven zee uitsteken.  Ik schreef er zelfs een apart blog over 🙂

Het strand bij  Cayeux-sur-Mer bestaat vooral uit grote ronde kiezelstenen. Maar er ligt gelukkig een plankier met daarlangs allemaal leuke strandhuisjes zoals je die ook op het chique strand van Deauville in Normandië hebt. Wil je zandstrand? Dan is het rond de Baai van de Somme goed toeven.

Ten noorden van de baai ligt Fort Mahon Plage waar je een uitgestrekt strand aantreft waar regelmatig aan strandzeilen wordt gedaan. Hier ligt ook een prachtig natuurgebied met duinen.

Parc du Marquenterre is een uniek vogelreservaat met speciaal aangelegde wandelpaden maar je kunt er in de omgeving ook prima fietsen. Hier ligt ook het populaire vakantiepark Belle Dune ( leuk met kinderen maar ook super met z’n tweetjes).

Meer tips over Picardië